Najnovije vesti

KO ĆE ČINITI SPECIJALNI TIM ZA ZAŠTITU SVETINJA: Tim se formira u saradnji sa SPC, a ovo je njegov OSNOVNI ZADATAK
Foto: Profimedia, Marina Lopičić

ne damo dečane!

KO ĆE ČINITI SPECIJALNI TIM ZA ZAŠTITU SVETINJA: Tim se formira u saradnji sa SPC, a ovo je njegov OSNOVNI ZADATAK

Politika

Vlada Srbije će uz podršku Srpske pravoslavne crkve formirati Specijalni tim za zaštitu svetinja, odnosno srpske i hrišćanske duhovne baštine, na prostorima na kojima živi srpski narod.

Generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković govorio ko će činiti taj tim i kako će zaštiti srpsko kulturno nasleđe.

Nikola Selaković je rekao da je posle najave predsednika Vučića, stvoreno veliko interesovanje za taj specijalni tim, za njegov sastav i zadatke.

OSNOVNI ZADATAK

Zadatak tima biće rad na zaštiti kulturne, istorijske i duhovne baštine, svega onoga što narod zove svetinjama, "tamo gde su ugrožene fizički, pravno, po pitanju identiteta, originalnosti, nastanka i porekla".

Tim će biti formiran u saradnji sa SPC, uz blagoslov partijarha i Sinoda, rekao je Selaković i dodao da će pored predstavnika crkve u njemu biti i ljudi iz struke, zaštitati, istoričari, istoričari umetnosti i svi oni koji mogu da doprinesu svojim radom.

foto: Profimedia

Naveo je da će biti i prilike za angažovanje određenih ličnosti i stručnjaka po poizvu, jer nije svaka svetinja ista.

Selaković je napomenuo da je to polje toliko široko i da država u prethodnim vremenima nija poklanjala nikakvu ili je poklanjala nedovoljnu pažnju ovim pitanjima.

"Naše je da alarmiramo javnost"

Na pitanje o izgradnji puta kod manastira Visoki Dečani, Selaković je naveo da je predsednik konkretno rekao da će to postaviti kao jednu od najbitnijih tema prilikom obnovljenih razgovora u Briselu.

"Naše je da alarmiramo javnost i govorimo o tome u međunarodnim, ne samo domaćim okvirima", rekao je Selaković.

Podsetio je i da je predsednik Vučić, prilikom posete Vatikanu, papi poklonio monografiju o Sabornoj crkvi Svetog Nikole u Novom Brdu, u trenutku kada se otvorilo pitanje identiteta te crkve.

"Mi smo izašli sa unapred pripremljenom ozbiljnom naučnom ekspertizom", naveo je Selaković.

Ističe da će se raditi takve stvari i da bi trebalo alarmirati stručnu i političku javnost tamo gde su spoemnici srpske kuluturne baštine ugroženi.

"Ako šef države jednu temu postavi tako visoko i da joj tako visok značaj, onda je to imperativ za rad svih državnih organa", rekao je generalni sekretar predsednika.

foto: Nebojša Mandić

Država brine o identitetskim pitanjima

Selaković je ukazao da nije reč samo o zaštiti svetinja, već je istakao da danas drugačije izgledaju Studenica, Sopoćani, Manasija...

Kaže da država pokazala da brine o identitetskim pitanjima.

Kako navodi, završava se i Hram Svetog Save, a reč je o najvećoj površini pod mozaikom na svetu. Dodaje i da se podiže spomenik osnivaču srpske srednjovekovne države.

"Neko je trebalo da omogući da država dođe u ekonomsko stanje i izvršava te velike zadatke", rekao je Selaković uz napomenu da je, uz ekonomske prilike, sazrela i politička volja da Srbija pokaže da srpski narod duboko baštini svoju kulturu, istoriju i državnost.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...