I SVET STAO U ODBRANU DEČANA Oglasio se antropolog sa Kembridža: SPC s pravom zabrinuta zbog izgradnje puta, EVO I ZAŠTO
Foto: Profimedia

priština i dalje ćuti - zašto?

I SVET STAO U ODBRANU DEČANA Oglasio se antropolog sa Kembridža: SPC s pravom zabrinuta zbog izgradnje puta, EVO I ZAŠTO

Politika -

Antropolog sa Univerziteta Kembridž Nora Veler ocenila je da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) s pravom zabrinuta zbog izgradnje puta Dečani-Plav u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

Veler je rekla da vlada u Prištini treba ozbiljno da shvati zabrinutost SPC. Ona je ukazala da nijedna javna ličnost ili zvaničnik u Prištini nije dao komentar na takav način da ostavi utisak na međunarodnu zajednicu da tzv. Kosovo u stvari vodi računa o Crkvi.

"Štaviše, ovaj put je sada još jedan dokaz da Kosovo nije u mogućnosti da primenjuje svoje zakone u odbranu zajednica koje je obećalo", ocenila je Veler.

foto: Profimedia, Printsktin

Ona je istakla da taj problem ne treba da se rešava na nivou lokalnih vlasti, već na najvišem političkom i međunarodnom nivou.

Veler je podsetila da je Priština prihvatila Ahtisarijev plan čiji se Aneks 5 odnosi na zaštitu SPC i oblasti sa kulturnim i verskim znamenitostima značajnim za srpsku zajednicu, koji je i deo ustava tzv. Kosova.

Pitanje veoma složeno "Iz tog razloga, tzv. Kosovo mora zaštititi Srpsku pravoslavnu crkvu, u skladu sa odlukama koje je prihvatilo 2006. godine i ne treba da čeka međunarodnu intervenciju da bi se zaustavila izgradnja puta, već treba samo da zaustavi izgradnju takvog puta, da pokaže da poštuje ustav i sprovodi zakon u skladu sa Ahtisarijevim planom, da zaštiti prava i verske slobode srpske zajednice", rekla je Veler. Ona je istakla da je to pitanje veoma složeno, s obzirom na to da, kako je ocenila, lokalne vlasti u odnosu na crkvu nikada nisu postupale diplomatski i profesionalno i nisu se bavile tim pitanjima sa ozbiljnošću kakvu zaslužuju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track