Najnovije vesti

PODVALA UOČI DIJALOGA: Raskomadana Srbija do Leposavića! Ovo je nova SRAMNA ponuda iz Prištine
Foto: Profimedia

Razmena teritoje da, ali sa Albanijom

PODVALA UOČI DIJALOGA: Raskomadana Srbija do Leposavića! Ovo je nova SRAMNA ponuda iz Prištine

Politika

Kosovski Albanci ponovo puštaju u etar „nepristojne ponude“ Beogradu.

Ovoga puta, ideja je da se Srbiji „pridruži“ Leposavić i 17 sela, a da se „Preševska dolina“ pripoji Kosovu. U suštini, to je nova provokacija pred nastavak dijaloga.

Predlog za „razmenu teritorija“, ovoga puta je izneo Ljutfi Haziri, zamenik predsednika LDK (stranka Ise Mustafe) objasnivši da je to put kojim će Kosovo dobiti priznanje državnosti od Srbije.

Haziri smatra da Srbija neće prihvatiti nezavisnost KiM bez kompromisa i tvrdi da i međunarodna zajednica ima predlog da se Leposavić sa okolnih 17 sela na severu Kosova zameni sa Preševskom dolinom, odnosno, Jugom Srbije.

Nova podvala Prištine uoči nastavka dijaloga

Po njegovom mišljenju, takva „razmena teritorije“ bila bi prihvatljiva za Beograd i dovela bi do konačnog sporazuma i "međusobnog priznanja dve države Srbije i Kosova“.

Za političkog analitičara Dragomira Anđelkovića ovakve izjave su očekivane jer se bliži datum sastanaka Beograda i Prištine i u Vašingtonu i u Briselu.

„Evidentno je da se radi stvaranju negativne atmosfere uoči pregovora, ali i o čistom bezobrazluku. Ako, međutim, stvarno razmišljaju o razmeni teritorija, to može biti prihvatljivo ali onda bi trebalo da pričamo o razmeni severne Albanije sa Srbijom i da dobijemo izlaz na more i deo Kosova, a da im ostatak prepustimo. Tada bi moglo da se priča o razmenama teritorije,“ ističe naš sagovornik.

Anđelković podseća da se o ideji razmene teritorije priča već godinama, ali da ona nije naišla na odobravanje i na jedinstvo, pre svega na političkoj sceni kosovskih Albanaca. To što Haziri tvrdi da je međunarodna zajednica za ovakav plan, je na klimavim nogama.

Razmena teritoje da, ali sa Albanijom

„Naravno, ni za Srbiju ovakav plan nije prihvatljiv ako se priča o razmeni teritorije samo sa Kosovom, osim ako je reč o razmeni teritorije između Srbije i Albanije. Što se tiče međunarodne zajednice, to je kompleksan pojam, jer se tu ubrajaju i Rusija, Kina i druge države koje savim sigurno ne podržavaju Kosovo. Očito da Hazir misli samo na onaj deo međunarodne zajednice koji nas je bombardovao 1999. godine, što znači da nije u pitanju mišljenje ili plan međunarodne zajednice u punom smislu tog značenja,“ kaže Anđelković.

Haziri je dodao i da Kosovo nema druge probleme sa Beogradom osim granice, kao i da ne želi da Albanci u Preševu, Bujanovcu i Medveđi „ostanu pod srpskom vlašću“.

Podsećanja radi, Albanci sa Juga Srbije u više navrata su tražili da budu pripojeni Kosovu ali i da se ta tema uvrsti u agendu pregovara Beograda i Prištine.

(Kurir.rs/Sputnjik)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...