Najnovije vesti

BOCAN-HARČENKO EKSKLUZIVNO ZA KURIR: Kosovo je kvazidržava. Ostaje crna rupa, IZVOR TERORIZMA I ZLOČINA!
Foto: Marina Lopičić

Intervju sa ruskim ambasadorom

BOCAN-HARČENKO EKSKLUZIVNO ZA KURIR: Kosovo je kvazidržava. Ostaje crna rupa, IZVOR TERORIZMA I ZLOČINA!

Politika

Za nas je jedino i održivo moguće rešenje samo ono koje je u interesu Beograda na osnovu Rezolucije 1244 SB UN, odnosno samo ono rešenje koje će biti podržano od Saveta bezbednosti UN. Kakvo moguće rešenje može da bude, zasad niko ne zna, kaže ruski diplomata

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko naglasio je u ekskluzivnom intervjuu za Kurir, koji objavljujemo u sutrašnjem broju, da zvanična Moskva ne priznaje Kosovo, koje je, kako ocenjuje, kvazidržava.

- Rusija ne priznaje Kosovo, jer je proglašenje nezavisnosti bilo jednostrano, posle korišćenja snage, nije bilo u skladu sa međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 SB UN. Razgovori su bili prekinuti. Kao rezultat, Kosovo je kvazidržava, ne obavlja funkcije... Ostaje teritorija sa mnogo problema, ostaje crna rupa, izvor terorizma i zločina. Administracija privremenih institucija nije funkcionalna i efikasna - rekao je Bocan-Harčenko.

foto: Marina Lopičić

Govoreći o rešenju za kosovsko pitanje, on je naveo da je jedino i održivo moguće rešenje samo ono koje je u interesu Beograda na osnovu Rezolucije 1244 SB UN.

- Za nas je jedino i održivo moguće rešenje samo ono koje je u interesu Beograda na osnovu Rezolucije 1244 SB UN, odnosno samo ono rešenje koje će biti podržano od Saveta bezbednosti UN. Kakvo moguće rešenje može da bude, zasad niko ne zna. Rezultat se nazire tokom uzastopnog pravičnog dijaloga. Mi smo protiv nametnutih odluka. Stav koji je sada Priština zauzela - "samo priznanje nezavisnosti i ostalo nas ne brine" - neće dati nikakav napredak. Takav pristup je neophodno promeniti i Priština mora izaći sa konstruktivnim stavom - objasnio je Bocan-Harčenko.

Veliki intervju sa ruskim ambasadorom čitajte u sutrašnjem Kuriru. Bocan-Harčenko je, osim o kosovskom pitanju, govorio i o vakcini protiv koronavirusa, optužbama o umešanosti Moskve u nedavne proteste u Beogradu, ruskom humanitarnom centru u Nišu... Govorio je i o sastavu nove Vlade Srbije, isporuci naoružanja Srbiji, te o dolasku ruskog predsednika Vladimira Putina u Beograd... 

Zabranjeno prenošenje intervjua bez saglasnosti redakcije Kurira!

Kurir.rs/B. K. 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...