ROTIRANJE U NOVOJ VLADI SRBIJE! Deo dosadašnjih ministara preuzima druge resore! Ovo su NOVA LICA U NEMANJINOJ 11!
Foto: Marina Lopičić

IZMENE U MINISTARSTVIMA

ROTIRANJE U NOVOJ VLADI SRBIJE! Deo dosadašnjih ministara preuzima druge resore! Ovo su NOVA LICA U NEMANJINOJ 11!

Politika -

Ministarstva će izgledati prilično drugačije, jer se planira spajanje i deljenje pojedinih resora. Cilj je da se stvori nova energija u Nemanjinoj 11 i da svi daju maksimum na novim zaduženjima, otkriva Kurir

Nova Vlada Srbije pretrpeće verovatno velike promene u odnosu na prethodni mandat. Ne samo da su najavljena nova lica na ministarskim mestima već će jedan broj dosadašnjih ministara, koji ostanu u sastavu novog kabineta, rotirati resore, otkriva Kurir.

Naši izvori kažu da će ministarstva izgledati prilično drugačije jer se planira spajanje i deljenje pojedinih resora.

Mešanje karata

- Formiranje vlade ne podrazumeva samo saopštavanje imena ministara. Ako hoćete najefikasniji aparat, morate da promešate karte. I to će najverovatnije biti urađeno sada. Uočeno je da su neka ministarstva preglomazna, pa će biti funkcionalnih razdvajanja resora, odnosno neka ministarstva će se deliti, pa će neki resori biti spojeni u sasvim novo ministarstvo. Ministri koji ne budu bili zamenjeni mogu da očekuju nove zadatke, jer će neki od njih dobiti da vode nova ministarstva. Cilj takvog poteza je da se oni koji ostaju u Vladi ne uljuljkaju previše, već da daju svoj maksimum u nekom drugom resoru i ulože više truda na startu novog mandata - objašnjava naš sagovornik upućen u pregovore o formiranju vlade.

Kako je Kurir već pisao, ministarka Zorana Mihajlović najverovatnije neće više voditi ministarstvo građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja, već će, prema našim informacijama, voditi ministarstvo energetike i rudarstva, koje joj je povereno i 2012. u vladi Ivice Dačića. Izvesno je i da će nauka, tehnološki razvoj i visoko obrazovanje biti u jednom ministarstvu, čime će ove oblasti biti još čvršće povezane. Naši izvori kažu i da se ozbiljno razmišlja da se telekomunikacije izdvoje iz ministarstva trgovine i turizma i vežu za saobraćaj.

Efikasniji tim

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković ocenjuje za Kurir da se, pored najavljenih novih lica, može očekivati deljenje i spajanje resora, te da bi nova vlada mogla da ima dvadesetak članova.

- Politika vlade i njeno usmerenje se neće menjati, jer su akteri isti. SNS je i dalje stožer te vlade i velikih zaokreta neće biti. Trenutno je gužva u šesnaestercu, jer se zauzdavaju apetiti potencijalnih partnera. Promene treba očekivati, u smislu novih imena i rotiranja resora, jer je praksa da se prilikom formiranja vlade pošalje poruka da se napravio jači i efikasniji tim izvršne vlasti - kaže naš sagovornik.

foto: Zorana Jevtić, Nebojša Mandić, Stefan Jokić

NOVA LICA

Blagojević, Gojkovićeva i Čadež u igri

Srpska napredna stranka najavila je nova imena na ministarskim pozicijama. Iako se ona još drže u tajnosti, spekuliše se da bi na mesta u novoj vladi mogli da računaju aktuelni direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević, dojučerašnja predsednica parlamenta Maja Gojković i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. Kurir je već pisao da je Blagojević kandidat za ministra građevinarstva i infrastrukture, Gojkovićeva za ministarku kulture, a Čadež za ministra privrede.

Vlada u septembru Četiri opcije

Ove nedelje se očekuje novi krug konsultacija o formiranju vlade, a kako je rekao predsednik SNS Aleksandar Vučić, u igri su četiri opcije.

- Da idemo sa socijalistima i manjinama, sa Šapićem i manjinama, sa socijalistima, Šapićem i manjinama ili da idemo sami sa manjinama - naveo je Vučić. On je dodao i da će nova vlada biti formirana polovinom septembra.

Ivana Kljajić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track