KURIR SAZNAJE: Razgovori o proizvodnji ruske vakcine u Srbiji
Foto: Printscreen, Marina Lopičić

KURIR SAZNAJE: Razgovori o proizvodnji ruske vakcine u Srbiji

Politika -

Ove nedelje će srpska i ruska strana razmatrati mogućnost da se cepivo „sputnjik V“ pravi u našoj državi, o čemu je za naš list govorio i ruski ambasador

Sastanak predstavnika Rusije sa srpskim rukovodstvom - na kojem će glavna tema biti vakcina protiv koronavirusa „sputnjik V“ - mogao bi da se održi već ove nedelje, saznaje Kurir! Na sastanku će biti razmatrana mogućnost da se pomenuto cepivo proizvodi i u Srbiji, o čemu je u ekskluzivnom intervjuu za Kurir govorio ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko.

Konsultacije sa strukom

- Postoji velika mogućnost da se vakcina proizvodi u Srbiji. Rusija je otvorena za tu mogućnost, ali će se na sastanku dve strane o tome detaljno razgovarati. Za takav posao su potrebni i određeni preduslovi, kapaciteti, stručnjaci... Ali kako sada stvari stoje, postoje velike šanse da se naša država, pre svega „Torlak“, uključi u taj posao. Svakako, konačnu reč daće državni vrh, uz konsultaciju sa medicinskim stručnjacima - priča izbor Kurira.

Delotvorna i bezbedna

Bocan-Harčenko je, podsetimo, u razgovoru za Kurir rekao da će ruska strana na tom sastanku izneti svoje stavove.

- Srpske institucije mogu da uspostave kontakt s Ruskim fondom direktnih investicija, koji je čelna institucija u ovom poslu, i na osnovu toga saznaćemo kada će i da li će to biti moguće. To je stvar stručnih razgovora. Svakako, takva saradnja u globalnom pitanju uklapala bi se u nivo i sveobuhvatnost naše saradnje - kazao je Bocan-Harčenko i dodao:

- Što se tiče prodaje i saradnje u proizvodnji vakcine, trenutno je interes pokazalo više od 20 zemalja. Za nas je prioritet da najpre zadovoljimo potrebe za vakcinom unutar Rusije. Ali isto tako smo spremni za aktivnu i brzu saradnju kad je u pitanju njena proizvodnja van Rusije. On je, takođe, istakao i da je vakcina protiv korone delotvorna, bezbedna i da deluje na dobar način.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track