DVA MLADIĆEVA ADVOKATA ODJAVILA UČEŠĆE U ŽALBENOJ SEDNICI: Naveli čitav niz razloga zbog ovog postupka
Foto: Profimedia

suđenje

DVA MLADIĆEVA ADVOKATA ODJAVILA UČEŠĆE U ŽALBENOJ SEDNICI: Naveli čitav niz razloga zbog ovog postupka

Politika -

Odbrana nekadašsnjeg Vrhovnog komadanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića obavestila je danas žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu da njegov glavni branilac Brako Lukić, kao ni pravni savetnik Boris Zorko neće prisustvovati žalbenoj sednici, koja treba se održi u utorak i sredu.

Raspravi će međutim, možda lično prisustvovati advokat Dragan Ivetić i pravni savetnik Peta-Luis Bagot, koji čekaju rezultate testa na korona virus.

U dopisu odbrane koji je objavio Mehanizam se navodi da advokat Lukić neće moći lično da prisustvuje raspravi, kao ni putem video-linka, s obzirom na nerešive sukobe postavljenih mera za učešće sa obavezama iz njegovog domaćeg etičkog kodeksa ponašanja.

Takođe i s obzirom na trenutne zdravstvene rizike od putovanja tokom globalne pandemije, bez karantina (posebno prema klijentu), a iste okolnosti odnose se i na pravnog savetnika Zorka.

Odbrana ima u vidu trenutno odsustvo, kako navodi, "smislene komunikacije, odsustvo instrukcija žalioca, odbijanje većine u (petočlanom) žalbenom veću da sprovede postupak utvrđivanja sposobnosti (Mladića da učestuvjeu postupku) uprkos mišljenjima medicinskih stručnjaka".

Zbog toga smatra da bi svako izričito opređeljenje za učešsće u sutrašnjoj raspravi moglo predstavljati postupanje suprotno izričitim klijentovim pravima koja vode do pogrešne pravde.

Čak i bez ovih prepreka, s obzirom na profesionalne dužnosti branilaca svom klijentu, lično učešće u raspravi u ovom trenutku, uz putovanje (bez karantene) bilo bi protivno medicinskim uputstvima i bilo bi neodgovorno i potencijalno štetno za klijenta zbog njegove potencijalne izloženosti Covidu -19, naglašavaju advokati.

Međutim, odbrana Mladića je dala uslovno obaveštenje o fizičkom prisustvu branioca Dragana Ivetića i pravnog savetnika Peta-Louise Bagott u sudnici na zakazanoj raspravi sutra i prekosutra, da bi se, kako navodi, izbeglo svako moguće pogrešno zaključivanje da odsustvo pokazuje odricanje od žaliočevih prava i / ili meritornu žalbu i na zaštitu i očuvanje njegovih prava.

Status Ivetića i Bagotta je još neizvesan, jer čekaju rezultate testa na Covid 19 i medicinsko odobrenje, napominje se u dopisu.

Mladić je u novembru 2017. godine osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida i drugih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, a naredne godine su i tužilaštvo i njegovi branioci podneli pisane žalbe na tu presudu.

Usmena razprava o žalbama je odlagana više puta, što zbog Mladićevog lošeg zdravstvenog stanja, što zbog pandemije Covida 19.

Mladićevi advokati su nedavno ponovo tražili odlaganje rasprave zbog lošeg zdravstvenog stanja njihovog branjenika, ali ta molba nije usvojena.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track