SRBIJA PRE SAD Premijerka Brnabić: Mi smo u aprilu pokrenuli lečenje krvnom plazmom
Foto: Kurir Printscreen

važna metoda lečenja

SRBIJA PRE SAD Premijerka Brnabić: Mi smo u aprilu pokrenuli lečenje krvnom plazmom

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon konsultacija sa premijerkom Brnabić, ministrom Lončarom i krizinim štabom, odlučio je da lečenje krvnom plazmom bude odobreno.

“Srbija je još sredinom aprila, kada smo još bili u jeku epidemije, među prvima pokrenula program “Doniraj plazmu”. U situaciji kada smo o novom virusu imali malo informacija, i kada ne postoji ni lek ni vakcina, mi smo pokrenuli program terapije krvnom plazmom koji se ranije pokazao efikasnim, primera radi, u borbi protiv virusa ebole i SARS-a”, kaže premijerka Srbije Ana Brnabić.

Prema njenim rečima, ova metoda lečenja je važna i kao mera prevencije jer krvna plazma može biti zamrznuta i pohranjena.

“Posebno želim da se zahvalim Medicinskom centru Mirje iz Ljubljane, sa kojim je u maju potpisan Protokol za prikupljanje i primenu plazme kod kovid pacijenata. Ova vrsta međunarodne saradnje je važna i za naše naučnike i lekare i za sve naše građane. Koristim priliku da još jednom apelujem na sve osobe koje su pobedile kovid 19, i koji ispunjavaju preduslove, da doniraju krvnu plazmu i da pomognu drugima da pobede virus. Vlada je podržala rad Instituta za transfuziju krvi Srbije i drugih domaćih medicinskih i naučnih ustanova na ovom važnom projektu, i nastavićemo da podržavamo sve naučne projekte čiji je cilj zaštita života i zdravlja stanovništva”, rekla je premijerka Brnabić.

Podsetimo, američki predsednik Donald Tramp sinoć je saopštio da je Agencija za lekove i hranu te zemlje odobrila lečenje krvnom plazmom pacijanata koji su se oporavili od koronavirusa istakavši, na vanrednoj konferenciji za novinare, da je to istorijska prekretnica u borbi protiv Covida-19. On je ovu metodu lečenja nazvao "prekretnicom u borbi protiv korone" i tom prilikom pozvao ljude koji su se oporavili od korone da daju krv.

Inače, sa Instituta za transfuziju krvi Srbije poručuju da je lečenje krvnom plazmom samo jedan deo različitih terapijskih pristupa koji se primenjuju kod najteže obolelih od kovida 19, a do sada je više od 200 pacijenata primilo takvu vrstu terapije, prikupljeno je više od 1.000 jedinica krvne plazme i taj broj se svakodnevno povećava.

Specijalistkinja transfuziologije na Institutu Milica Jovičić navela je da je osnovni uslov da neko bude davalac plazme da ima pozitivan PCR test ili pozitivan nalaz antitela, te da davaoci plazme moraju biti potpuno zdrave osobe, bez hroničnih, malignih oboljenja i drugih težih oboljenja, a ako su imali teži oblik kovida sa pneumonijum, potrebno je da prođe bar tri meseca od kako su izlečeni. Prikupljanje krvne plazme trenutno sprovode Institut za transfuziju krvi Srbije i Zavod za transfuziju krvi Vojvodina, koji obuhvata davaoce iz cele Srbije, a u planu je da se uključe i Zavod za transfuziju krvi u Nišu, Kragujevcu i Užicu, navela je ona.

(Kurir.rs/ B92.net)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track