PORUKA BEOGRADU IZ BANJALUKE: U Vašingtonu postaviti pitanje zašto RS nema pravo na samoopredeljenje, a Kosovo ima
Ilustracija, Foto: Twitter/SNSD

uoči susreta vučića i dodika

PORUKA BEOGRADU IZ BANJALUKE: U Vašingtonu postaviti pitanje zašto RS nema pravo na samoopredeljenje, a Kosovo ima

Politika -

BANJALUKA - Portparol vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Republici Srpskoj Radovan Kovačević izjavio je da Srbija definitivno treba da postavi pitanje kako je moguće da Srbi u BiH i RS nemaju pravo na samoopredjeljenje, a Albanci na Kosovu imaju to pravo.On je uoči sutrašnjeg sastanka srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović i premijera Radovana Viškovića sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu rekao da je to "pitanje koje i Srbija definitivno treba da postavi".

foto: Printscreen RTRS

"Želimo da postavimo pitanje kako je moguće da konstitutivni narod, koji oduvek živi na ovim prostorima, i Republika Srpska, čiji je status međunarodno potvrdjen u Dejtonu 1995. godine, nemaju pravo na samoopredjeljenje, a jedna nacionalna manjina, koja je naselila deo teritorije Srbije ima to pravo", rekao je Kovačević, prenela je RTRS.

Upitan da li smatra da Srbija ova pitanja treba da postavi već u Vašingtonu, 4. septembra, za kada je zakazan sastanak Vučića sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem, on je kazao da je to "pitanje za Srbiju".

"Mi komuniciramo sa Srbijom, pre svega zbog toga što je to matična zemlja svih Srba. Drugo, na osnovu Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama koji nam je Dejtonski sporazum omogućio, delegiramo brojne teme u našim razgovorima sa Srbijom koji su svakodnevni", rekao je Kovačević.

On navodi da je jedna od tema o kojima se razgovara u poslednje vreme i ova tema, te da će se o njoj najviše razgovarati u sredu.

"Naravno, to je pitanje za aktere iz Srbije, na koji način će oni dalje da koriste ove teme o kojima trenutno razgovaramo", ocenio je Kovačević.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska ima legitimno pravo da postavi pitanje svog statusa, jer je potpisnik svih aneksa Dejtonskog sporazuma, uključujući Aneks četiri - Ustav BiH.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Kabinet predsednika Republike Srpske

Kovačeviće je još kazao da RS želi sve učesnike pregovora u Dejtonu upozna sa "stalnim kršenjem Dejtonskog sporazuma, na štetu Republike Srpske, ali i na štetu srpskog i hrvatskog konstitutivnog naroda u BiH, isključivo u korist Bošnjaka".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je potvrdio da je dobio dokument iz Republike Srpske, ali nije želeo da ga komentariše.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track