VUČIĆ IZ VAŠINGTONA: Ovo je važno! Potpisali smo bilateralni sporazum sa SAD u kome Priština nije pomenuta (KURIR TV)
Foto: Kurir

ODLIČNO OBAVLJEN POSAO

VUČIĆ IZ VAŠINGTONA: Ovo je važno! Potpisali smo bilateralni sporazum sa SAD u kome Priština nije pomenuta (KURIR TV)

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se Srbiji posle potpisivanja sporazuma u Beloj kući.

Pogledajte šta se sve dešavalo u Vašingtonu...

NAJVAŽNIJE IZ OBRAĆANJA PREDSEDNIKA SRBIJE:

"Potpisali smo bilateralni sporazum sa SAD o ekonomskoj saradnji sa Prištinom, ne trilateralni, i u njemu Priština nije pomenuta kao subjekat međunarodnog prava".

"Od izuzetnog je značaja potpisati bilateralni sporazum sa SAD i zahvalan sam Trampu, a posebno hvala što je napravio dug bilateralni susret sa delegacijom Srbije. Ja sam proveo više od 15 minuta u Ovalnom kabinetu sam sa Trampom i njegovim saradnicima".

foto: Kurir

"Najvažnije u sporazumu je da kompromis i ovo je dobra stvar za Srbiju. Predviđeno je otvaranje Američke kancelarije za razvoj u Beogradu što znači jak signal svim investitorima iz SAD i Evrope. To je nešto što je ekskluzivno dobila samo Srbija. Amerikanci ća sa nama započeti izuzetno važne i velike projekte".

foto: Printscreen RTS

"Tačke deset nema, nema međusobnog priznanja, ljudi u Srbiji mogu da odahnu".

"Hoti je deset puta rekao da će sve da potpiše samo da se vrati tačka 10 o priznanju".

"Da budem iskren, slušam različite priče da nije bilo iznenađenja i Grenel je potvrdio da je bilo iznenađenja za srpsku delegaciju, ali nije želeo da precizira da je to tačka 10 i međusobno priznanje".

"Samo što se nismo šlogirali kad smo videli (tačku 10). Tražili smo da se izdvojimo u sobu od šest kvadrata, gde sam im rekao: 'Ovo je kraj pregovora'. Ali kad smo se vratili, Amerikanci su stvarno bili fer, razumeli su nas".

foto: Printscreen RTS

"Obe strane su se dogovorile za zaštitu i promovisanje slobode religija i zaštitu objekata i implementaciju sudskih odluka za koje Amerikanci garantuju da će i Pećka patrijaršija i Dečani, da će biti bezbedna imovina SPC ".

"Godinu dana Priština ne može da traži članstvo ni u jednoj međunarodnoj organizaciji, a mi nećemo voditi kampanju povlačenja priznanja Kosova".

"Poslednja tačka je da mi pozovemo Izrael da Izrael prizna nezavisno Kosovo. Mi smo rekli da mi to ne možemo da uradimo. Mi smo rekli ako se Izrael i prištinska strana dogovore, u redu. Mi smo rekli Izraelu, da ćemo mi, ukoliko nas Izrael bude poštovao mi ćemo za godinu dana da prebacimo ambasadu u Tel Aviv".

foto: Printscreen/Twitter

"Kaže se da se dve strane slažu da će da rade zajedno sa američkim departmentom enregetike i sa drugim organima američke vlade na fizibiliti studiji koja bi trebalo da podeli energetske resurse jezera Gazovode. Zašto su oni bili snažno protiv, a zašto smo mi bili za, pri čemu nismo to hteli da otkrivamo i jedni i drugi smo ćutali - zato što mi nemamo ni kilovat struje sa Gazivoda u ovom trenutku. Ovako ćemo, u kakvom god opsegu da podelimo, mi samo da dobijemo, zato su se oni žestoko svađali između sebe".

"Veoma je važno da Amerikanci urade fizibiliti studiju i da mi možemo da dobijemo deo energetskih izvora, dakle reč je i o struji i o vodi. Na našoj teritoriji su Gazivode nešto dublje, ali uglavnom ta voda ide za Metohiju i Prištinu, manje za srpske sredine. Srtuja nam ne ide uopšte, tako da je ovo za nas odlično, a u Prišini je izazvalo nemire".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track