ISTORIJSKI DAN! Ana Brnabić: Dobra uvertira pred sastanke u Briselu
Foto: TV Pink Printscreen

OBAVLJEN VELIKI POSAO

ISTORIJSKI DAN! Ana Brnabić: Dobra uvertira pred sastanke u Briselu

Politika -

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izrazila je danas zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma u Vašingtonu o normalizaciji ekonomskih odnosa između Beograda i Prištine i ocenila da je to dobra uvertira za nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu i da sporazum na svaki način daje drugačiji signal u tim razgovorima.

Ona je na TV Pink rekla da su ovo bila dva istorijska dana, nikako dva laka dana, te da je bila u stalnom kontaktu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i našom delegacijom u Vašingtonu.

"Presrećna sam što je sporazum potpisan. Ovo je istorijski dan. Ovo je sveobuhvatni sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa čiji ćemo značaj tek u narednim godinama videti i prepoznati", rekla je Brnabić na TV Pink.

Navela je da je naša delegacija na čelu sa Vučićem uradila orgoman posao, te da se vraća sa velikim rezultatom za građane Srbije i Srbe na Kosovu i Metohiji, ali i za čitav region.

Na pitanje da li će sporazum iz Vašingtona pomeriti sa mrtve tačke dijalog pod pokrovitljstvom EU u Briselu, Brnabić je rekla da je istina da je administracija u Vašingtonu pokazala mnogo veću efikasnost i kreativnost, jer je bila jako fokusirana na neke konkretne rezultate i projekte.

"Ovo je jako dobra uvertira pred sastanke u Briselu. Saglasna sam da se bez ovakve adminstracije u Vašingtonu i efikasnosti Ričarda Grenela ne bi došlo do povlačenja prištinskih taksi od 100 odsto na srpske proizvode, ni obnavljanja pregovora u Briselu", kaže Brnabić.

Bez obzira na, kako navodi, "rivalitet" Brisela i Vašingtona, dobro je da ipak rade zajedno.

Smatra da sve što se radi u Vašingtonu ubazava dijalog Beograda i Prištine, te da to ide na ruku EU.

"To za nas ne čini situaciju lakšom", rekla je Brnabić i navela da se u ceo proces ulazi sa političkom hrabrošću i jednostvom, i da je u tom smislu važna deklaracija koju je juče uvojila Vlada Srbije kao podrška Vucičhu i našoj delegaciji u Vašingtonu.

Ona je, povodom današnjeg susreta u Beloj kući, rekla da se videlo kakva je atmosfera bila u prištinskoj delegaciji, a kakva je bila podrška našoj delegaciji.

Napomenula je da je današnji događa u Beloj kući dobra uvertira za Brisel.

"Nadam se da će ovo dati novi tempo i u tim pregovorima i EU da budemo mnogo konkretniji. To je taj kompromis i kada razumete obe strane, to se videlo u Vašingtonu", rekla je Brnabić.

Ona je navela da, iako je prvi sporazum sa 10. tačkom juče bio neprihvatljiv, on je povučen i nije bilo ultimatuma.

"Šta će se dalje dešavati u Prištini, ne znam, ali je važno za naš legitimitet to naše jedinstvo koje imamo. Srbi na KiM imaju mnogo veću snagu ranije", rekla je Brnabić.

(Kurir.rs/Tanjug/TV Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track