ISKORAK U BUDUĆNOST: Beograd i Priština u Beloj kući potpisali sporazume o ekonomskoj normalizaciji
Foto: AP/Evan Vucci

istorijski dan

ISKORAK U BUDUĆNOST: Beograd i Priština u Beloj kući potpisali sporazume o ekonomskoj normalizaciji

Politika -

Srpski predsednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti potpisali su juče sa šefom Amerike važna dokumenta. Sporna tačka 10 definitivno izbačena.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer tzv. države Kosovo Avdulah Hoti potpisali su juče sa predsednikom SAD Donaldom Trampom sporazume o normalizaciji ekonomskih odnosa!

Sporazumi, koji su potpisani u Ovalnoj sobi u Beloj kući, sadrže tačke o pristupu Prištine mini-Šengenu, gradnji infrastrukturnih projekata, zaštiti crkava i manastira na KiM (vidi okvir), dok je sporna tačka 10 - o međusobnom priznanju, izbačena dan ranije.

Korak napred

Sporazum se, zapravo, sastoji iz dva dokumenta - jedan je potpisan između Srbije i SAD, drugi između SAD i Kosova. Nakon potpisivanja sporazuma Tramp je poručio da su se „Srbija i Kosovo saglasili da normalizuju ekonomske odnose“ i pozdravio, kako je naveo „ogroman pomak“, postignut više od decenije nakon što je južna srpska pokrajina proglasila nezavisnost.

foto: TANJUG/ INSTAGRAM BUDUCNOSTSRBIJEAV

A potpisivanju ovog istorijskog dokumenta prethodila je čitava drama u albanskoj delegaciji, zbog čega su i kasnili, pa su umesto u 17 sati, za kad je i zakazan sastanak, u Belu kuću stigli sa čak oko pola sata zakašnjenja. Naime, Ramuš Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova i član vladajuće koalicije u Prištini, usprotivio se potpisivanju ovog sporazuma, jer ga smatra nepovoljnim. Najveći problem je, po njemu, tačka o upravljanju Gazivodama, zbog čega je Hotiju pretio i obaranjem vlade (vidi okvir).

foto: TANJUG/ INSTAGRAM BUDUCNOSTSRBIJEAV

Bilo iznenađenja

Dok se u Beloj kući čekala albanska delegacija, srpska strana je to vreme iskoristila za još jednu proveru dokumenata, što je predsednik Srbije postavio na svoj Instagram profil. Nakon potpisivanja sporazuma predviđen je trilateralni sastanak Vučića, Hotija i Trampa. Predstavnici Beograda i Prištine će se potom, kako je planirano, pojedinačno sastati i sa američkim državnim sekeretarom Majkom Pompeom u Stejt departmentu.

Da se agenda pregovora Beograda i Prištine koncentriše prvenstveno na ekonomska pitanja i kreiranje poslova u regionu, potvrdio je juče i Ričard Grenel, specijalni izaslanik Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine.

Govoreći o „iznenađenjima“ koja su se našla na pregovaračkom stolu, rekao je da misli da „nema pregovora koji nemaju neka iznenađenja, koja su uvek dobra“.

- Dakle, da, predstavili smo neka iznenađenja, ali mislim da nijedna od strana nije bila toliko iznenađena. Nekada se pretvaraju pred medijima da je to veće iznenađenje nego što jeste. Obe strane su obaveštene, mislim da jesmo ostvarili napredak i nadam se rešenju - rekao je Grenel za Njuzmaks, kao i da oni pokušavaju da preokrenu politički proces tako što će se koncentrisati isključivo na ekonomiju i stvaranje poslova.

foto: Dokument

OVO SU KLJUČNE TAČKE SPORAZUMA

  • ulaganje u mrežu puteva i pruga
  • Srbija dobija direktnu železničku prugu, preko KiM, do Jadranskog mora, do luke Drač
  • pristupanje Prištine inicijativi „mini-Šengen“
  • povećanje godišnjeg srpskog izvoza
  • priznavanje diploma i profesionalnih sertifikata
  • ukida se mogućnost uvođenja jednostranih trgovinskih barijera
  • očuvanje imovine SPC na KiM, Priština se obavezuje da poštuje presude koje se odnose na imovinu SPC, posebno na Dečane i Pećku patrijaršiju
  • otvaranje kancelarije Američkog razvojnog fonda u Beogradu, prve takve u regionu

Vučićev poklon

TRAMPU ZLATNIK S LIKOM TESLE

Predsednik Srbije je američkom kolegi, kako su juče preneli mediji, poklonio zlatnik Narodne banke Srbije s likom Nikole Tesle. Ovo je simbolični poklon jer je na zlatniku lik američkog naučnika srpskog porekla koji je svojim radom zadužio svet i koji je važna spona između SAD i Srbije.

Predsednik Srbije posle potpisivanja u Vašingtonu

VUČIĆ: OVO JE BILATERALNI SPORAZUM SA AMERIKOM. ZADOVOLJNI SMO

Vučić je u obraćanju novinarima rekao da je srpska delegacija zadovoljna postignutim.

- Završeni su teški razgovori za nas. Iskreno sam zadovoljan postignutim. Mi smo, pre svega, potpisali bilateralni sporazum sa SAD. Nije bilo potpisa s nekom trećom stranom. Proveo sam više od 15 minuta s Trampom u kabinetu, razgovarali smo o odnosima Srbije i Amerike, pozvao sam ga da dođe u Srbiju - rekao je Vučić. Dodao je da je ovo dobar sporazum za Srbiju.

- Predviđeno je otvaranje kancelarije Fonda za razvoj SAD u Beogradu, toga nema za Prištinu, niti za bilo koga u regionu, to je odličan signal svim investitorima. To je veoma dobra vest - rekao je on.

Zahvalio je građanima Srbije na poverenju:

- Ljudima u Srbiji želim da zahvalim što su verovali u nas. Srbija ide napred, hvala ljudima u Srbiji na poverenju i brizi, borili smo se i mislim da nismo obavili loš posao za našu Srbiju.

Vredan dar od Trampa

VUČIĆU KLJUČEVI BELE KUĆE

foto: TANJUG/ INSTAGRAM BUDUCNOSTSRBIJEAV

Vučić je dobio poklone od Trampa. Lider Amerike je Vučiću poklonio olovku i ključ Bele kuće.

- Ovo je olovka koju sam dobio od Donalda Trampa, samo on potpisuje njom, kao što mi je napisao na papiriću poruku. Dobio sam ključeve od Bele kuće. Rekao mi je: „Ovo ti je da uvek možeš da uđeš u Belu kuću“ - otkrio je Vučić

Crno mu se piše u Prištini

HARADINAJ RUŠI HOTIJEVU VLADU

foto: EPA Valdrin Xhemaj

Hotiju se ne piše se dobro u Prištini. Naime, albanska delegacija je nedeljama pred odlazak u SAD najavljivala da će u Vašingtonu „Srbija priznati nezavisno Kosovo“, ali ne samo da se u Prištinu neće vratiti s priznanjem nego bez još mnogo toga što su smatrali već gotovim poslom. Pored tog razočaranja, došlo je i do razdora unutar same albanske delegacije, pre svega između Hotija i Ramuša Haradinaja, koalicionog partnera iz Alijanse za budućnost Kosova. Tako je Haradinaj već sada u Vašingtonu Hotiju stavio do znanja da od partnerstva u prištinskoj vladi nema ništa i da on iz nje najverovatnije izlazi ako bude potpisano ono što je na Trampovom stolu.

Haradinaj je tražio od Hotija da odbije sporazum, a tačka razdora su jezero Gazivode, čime Srbija dobija pristup kosovskim resursima. Zato je Haradinaj tražio Hotiju da ne potpisuje sporazum sa Srbijom.

Poziv

TRAMP: RADUJEM SE DOLASKU U BEOGRAD

Predsednik Vučić je tokom sastanka u Ovalnoj sobi pozvao Trampa da poseti Srbiju. Tramp je, navodi Rojters, rekao da se raduje dolasku u Beograd i Prištinu jednog dana u ne tako dalekoj budućnosti.

Srpska ambasada seli se u Jerusalim

IZRAEL PRIZNAO KOSOVO

Izrael je priznao Kosovo, izjavio je juče Tramp, prenose prištinski mediji. Tramp je ovu izjavu dao nakon potpisivanja sporazuma u Beloj kući. Rekao je da su se Kosovo i Izrael dogovorili o normalizaciji odnosa i uspostavljanju diplomatskih odnosa, prenose mediji u Prištini pozivajući se na Rojters. Predsednik SAD čestitao je juče Vučiću na tome što je najavio da će ambasada Srbije u Izraelu biti premeštena u Jerusalim do jula naredne godine.

- To je hrabar i istorijski potez - naveo je Tramp na Tviteru.

Kurir.rs/Katarina Blagović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track