KURTI POBESNEO ZBOG SPORAZUMA: Srbija dobila sve što je tražila
Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

ljutkao ris

KURTI POBESNEO ZBOG SPORAZUMA: Srbija dobila sve što je tražila

Politika -

PRIŠTINA - Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti poručio je da je, kako kaže, nelegalni kosovski premijer Avdulah Hoti juče u Vašingtonu potpisao sporazum sam sa sobom.

Kurti je u objavi na Fejsbuk nalogu naveo da je jučerašnja akcija pokazala da se predizborna kampanja u Sjedinjenjim Američkim Državama nastavlja.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA/ Valdrin Xhemaj

"Izborna kampanja u Sjedinjenim Državama se nastavlja. Sinoć su u prisustvu predsednika Trampa nelegitimni kosovski premijer i autokratski predsednik Srbije potpisali sporazum sami sa sobom", ocenio je Kurti.

Prema njegovim rečima, u tim potpisanim dokumentima nema nijedne tačke vezane za odnose sa Beogradom, koja bi se mogla smatrati postignućem delegacije iz Prištine.

Bivši kosovski premijer izneo je niz kritika na jučerašnji sporazum, za koji je naveo da ide na štetu Prištine, prenosi Kosovo onlajn.

"Moratorijum na pitanje članstva i osporavanje korišćenja Gazivoda njihovi su ogromni neuspesi. Svi u našem regionu su svesni da 'mini-Šengen' pomaže hegemoniji Srbije u ovom delu Evrope," istakao je Kurti.

Zločini i ratna šteta, dug koji Srbija duguje, kako je naveo, kosovska delegacija je ignorisala ili zaboravila.

"Koncesije u Ahtisarijevom planu za manastire i crkve nisu morale da se povećavaju još više u Vašingtonu, kao da Srbija nije dobila dovoljno. Albanci u Preševu, Medveđi i Bujanovcu nisu odbranjeni, a njihovi problem nisu ni predstavljeni", ocenio je Kurti.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA/Valdrin Xhemaj, PrintskrinYT

Kako je naveo, Srbija je tražila pristup moru - dobila je, tražila je finansije - dobila je, zatražila je preusmeravanje železnice do Merdara - dobila je, tražila je "mini-Šengen" - dobila je, tražila da se skine tačka koja je, između ostalog, podrazumevala priznavanje - i uklonjena je.

"Dakle, nigde nije obećano uzajamno priznanje. Naprotiv, Grenel je priznao da je pristao da ukloni tu tačku. Šta je ova delegacija donela za Kosovo u odnosu na Srbiju, a da nije štetu, sramotu i opasnost", upitao je Kurti.

Kako je podsetio, bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džimi Karter jednom je rekao da nijedan sporazum ne može biti dugoročan ako obe strane ne pobede.

"Na međunarodnoj sceni između Srbije i Kosova, Srbija dobija sve što cilja, a Kosovo ništa. Na ekonomskom polju Srbija i dalje dobija više, prihvatanjem njenog hegemonističkog položaja u regionu, slobodan prolaz i trgovinu na Kosovu, pristup moru.... Izraelu treba zahvaliti, ali priznanje između Kosova i Izraela je nešto između naših zemalja, uz pomoć Sjedinjenih Država. Srbija nema razloga da bude umešana u kosovske odnose sa Izraelom. Ne kupujemo priznanje od Izraela ustupajući suverenitet Srbiji," naveo je Kurti.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA, Profimedia

Lider Samoopredeljenja je istakao da su Gazivode, energetika, mini-Šengen, putevi Srbije kroz KiM do pre nekoliko dana bili neprihvatljivi kao teme razgovora sa Srbijom za stranke na Kosovu.

"Ova promena pokazuje koliko su nedostojni. Otišli su tamo s obećanjem o priznanju, ali kada je Vučić rekao da nema razgovora ako priznanje ne bude eliminisano, nisu se usudili da insistiraju. Prihvatili su sve što je Vučić tražio. Naravno, predizborna kampanja u SAD se nastavlja," zaključio je Kurti.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track