PRIJATELJI! RAZGOVARALI VUČIĆ I LAVROV: Rusija će uvek podržavati prijateljsku Srbiju
Foto: Dragana Udovičić

PRIJATELJI! RAZGOVARALI VUČIĆ I LAVROV: Rusija će uvek podržavati prijateljsku Srbiju

Politika -

Srpski predsednik i šef ruske diplomatije čuli su se telefonom nakon uvredljivog pisanja portparolke ruskog MSP, za koje je Aleksandar Vučić rekao da je prostakluk

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je juče telefonom s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom. Oni su imali srdačan razgovor, pun uvažavanja, u kome je sa obe strane potvrđeno da su odnosi dve zemlje odlični.

Kako saznajemo, na razgovor nije uticao marginalni i nepromišljeni potez portparolke ruskog ministarstva spoljnih poslova (MSP) Marije Zaharove, koja je na Fejsbuku prethodno iznela uvredljiv komentar na račun srpskog predsednika.

foto: Profimedia

Rusija će uvek podržavati prijateljsku Srbiju, preneo je Lavrov Vučiću. Kako se navodi u saopštenju, dvojica sagovornika su konstatovala da su odnosi Srbije i Rusije iskreno prijateljski. Takođe su potvrdili odlučnost da se nastavi rad na ostvarenju svih zajedničkih projekata, kao i međusobna podrška na međunarodnoj političkoj pozornici.

Vučić je izrazio i uverenje da će dolazak predsednika Rusije Vladimira Putina u Srbiju biti od istorijskog značaja i doprineće unapređenju odnosa i saradnje dveju zemalja. On je Lavrova upoznao i s razgovorima koje je delegacija Srbije imala u Vašingtonu i Briselu.

Sporna objava

Zaharova je juče šokirala javnost i napravila diplomatski skandal svojom objavom na račun predsednika Vučića. Zaharova je, naime, ispod fotografije na kojoj Vučić i predsednik SAD Donald Tramp sede jedan naspram drugog u Ovalnoj sobi Bele kuće postavila kadar iz filma „Niske strasti“ i čuvenu lascivnu scenu u kojoj Šeron Stoun prekršta noge.

Vučić je ovim povodom kazao da primitivizam koji je Zaharova pokazala više govori o njoj, dodajući da je on i u SAD štitio dobre odnose koje Srbija ima s Rusijom.

- O sebi najviše govori Marija Zaharova. Primitivizam i prostakluk koji je pokazala govori o njoj, a bogami i o onima koji su je tu postavili. Neka se oni bave time, ja neću da joj odgovaram - kazao je Vučić.

Izvinjenje

Dodao je da razume zašto je ona tako reagovala, jer je u Vašingtonu bilo vrlo uspešno:

- Neka svi nastave svoj posao, žao mi ih je, jer sam ja i tamo štitio naše odnose s Ruskom Federacijom i tamo sam odbio da potpisujem da ćemo da kupujemo LNG, koji je dva puta skuplji, a koji je bio u prvobitnom papiru, ali šta ćete, ljudi ne umeju da cene što Srbija jedina nije uvela sankcije Rusiji, ni to što je Srbija jedina vojno neutralna bez ikakvih želja da pristupa NATO, jedina koja s Rusijom izvodi vežbe, ni što je Srbija jedina koja direktno radi na gasnom snabdevanju, dakle, i na izgradnji gasne infrastrukture, jedina zemlja koja direktno kupuje oružje od njih na evropskom tlu i sve drugo.

Zaharova se, inače, juče posle svega izvinila i navela da je „post pogrešno protumačen“.

MILISAV PAIĆ

Ovo nije zvanični stav Moskve

l Bivši diplomata Milisav Paić kaže da se ovakvo komentarisanje Zaharove na Fejsbuku ne može tumačiti kao stav zvanične Moskve:

- Mislim da ne bi bilo dobro da ovaj incident promeni odnose dve države i da se dovede u pitanje suština dobrih odnosa s Rusijom, kao i da dovede u pitanje najavljeni dolazak ruskog predsednika Vladimira Putina u Beograd - kaže Paić i podseća da nam je Rusija najjači partner i jedan od glavnih oslonaca spoljne politike.

JASAN

Važan je sporazum, a ne stolica

l Vučić se juče osvrnuo i na primedbe o sedenju u Beloj kući tokom susreta s predsednikom SAD Donaldom Trampom: - Imali smo normalan razgovor, branio sam i naš odnos s Kinom, slušao me predsednik SAD... Zamislite da sam rekao: „A što je moja stolica uska i mala, što nemam fotelju kao vi?“ Šta da sam rekao: „Meni je mnogo važnija stolica, odoh ja odavde.“ A važan je sporazum - rekao je on i dodao: - Ne sanjam stolice, ne maštam o niskim strastima. Mogao sam da stojim ako je trebalo.

MARKO ĐURIĆ, SNS

Ne dozvoljavam napad na Srbiju

foto: Zorana Jevtić

l A zamisli, taj predsednik nijednu ružnu reč protiv Rusije nije rekao, čak ni na tom mestu. A zamisli, taj predsednik je kod ruskog predsednika i po sat i po vremena čekao na prijem i nikada nije tražio posebnu stolicu, a ja Vam ne dozvoljavam da napadate ponosnu Srbiju. Sram Vas bilo. Kupovina tečnog naftnog gasa je izbačena iz tog sporazuma samo na insistiranje čoveka koji je sedeo u toj stolici.

ALEKSANDAR VULIN,

ministar odbrane Iza Vučića dela, iza Zaharove zloba

foto: BETA / Darimir Banda

l Vučić svoj narod, ni prijatelje svog naroda, nikada nije ni ostavio, ni uvredio ni ponizio. Zaharova je uvredila sve nas koji i Rusiju i Srbiju branimo na težim mestima od njenih Fejsbuk objava. Neprijatelji Srbije i Rusije su danas obradovani sitnom zlobom Zaharove. Iza Vučića ostaju dela, iza Zaharove zloba, koje će da se stidi.

Kurir.rs/ Silvija Slamnig Foto: Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track