Najnovije vesti

STEFANOVIĆ: Tanja Fajon izgubila moralno pravo da učestvuje u procesima u kojima bi se razgovaralo o našem parlamentu
Foto: Marina Lopičić, Beta Miloš Miškov

STEFANOVIĆ: Tanja Fajon izgubila moralno pravo da učestvuje u procesima u kojima bi se razgovaralo o našem parlamentu

Politika

Što se tiče legitimiteta parlamenta, o tome odlučuju isključivo građani Srbije, a ne Tanja Fajon, rekao je Nebojša Stefanović, reagujući povodom njene izjave da je legitimitet srpskog parlamenta pod znakom pitanja bez stvarne opozicije i da je Srbiji potrebno poboljšanje izbornog procesa.

„Tanja Fajon je još jednom potvrdila da otvoreno podržava stranke opozicije u Srbiji, naravno ne na osnovu objektivnih kriterijuma, već na bazi ostrašćenosti i paušalnosti. I brojnim izjavama ranije ona se nedvosmisleno svrstavala na jednu političku stranu i davala podršku Draganu Đilasu i njegovim koalicionim partnerima, a sve pod plaštom unapređenja demokratije u Srbiji.

Upravo zato je Tanja Fajon izgubila moralno pravo da na bilo koji način u budućnosti učestvuje u procesima u kojima bi se razgovaralo o našem parlamentu, izbornim zakonima i stepenu demokratije. Jer, njena više nego otvorena pristrasnost ne govori o stanju demokratije u Srbiji, već isključivo o njoj i onima koje podržava.

Jasno je da opšti interes građana Srbije nikada nije bio prioritet u njenoj agendi, već isključivo pomoć političkim strankama grupacije kojoj i sama pripada. Očigledna je i loša namera i apsolutno se ne vidi njena želja da na bilo koji način Srbiji pomogne, naprotiv, vidi se samo želja da se našoj zemlji nanese politička šteta. Ona ne želi da prizna da u našoj zemlji postoji mnogo više demokratskih tekovina i vrednosti nego u mnogim drugim državama, što samo potvrđuje njenu političku subjektivnost.

Njena ostrašćenost se najbolje oslikava u stavu da izlaznost na izborima u Srbiji pokazuje da je „Vlada izgubila poverenje velikog dela biračkog tela“. To tvrdi Fajon koja je za evropsku poslanicu izabrana na izborima na kojima je izašlo svega 28 odsto građana Slovenije. Toliko o objektivnosti.

Što se tiče legitimiteta parlamenta, o tome odlučuju isključivo građani Srbije, a ne Tanja Fajon, niti bilo ko drugi. Građani Srbije su ti koji su u velikom broju izašli na izbore, rekli kako žele da izgleda njihova budućnost i koga žele da ih vodi. To ne mogu promeniti intervjui i saopštenja, ni Tanje Fajon, ni ma koga drugog.

Tanji Fajon i grupi partija koje predstavlja nije smetalo to što stranke koje pripadaju njenoj političkoj opciji, dok su vršile vlast u Srbiji, nisu sprovele nijednu od promena na unapređenju demokratije i izbornog procesa, a što trenutna vlast jeste. Očigledna je maliciozna zamena teza i odsustvo želje da se uradi nešto dobro, već postoji isključivo cilj da se zastupa samo politički interes onih stranaka kojima pripada i sama Tanja Fajon.“

Podsetimo, Tanja Fajon i grupa poslanika Evroparlamenta su u pismu upućenom građanima Šapca pozvali da se glasa za "slobodu i demokratiju" i naveli da su junski izbori "bili podložni mnogim nepravilnostima, što je dovelo do daleko najvećeg poništavanja glasanja u poslednjih 20 godina izbora u Srbiji".

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...