BOREL O SASTANKU U BRISELU: Nije lako, tu smo da nađemo zajedničke pozicije
Foto: Instagram Printscreen, Budućnost Srbije

Šef diplomatije Evropske unije

BOREL O SASTANKU U BRISELU: Nije lako, tu smo da nađemo zajedničke pozicije

Politika -

BRISEL - Šef diplomatije Evropske unije Žosep Borel najavio je da će se na današnjem sastanku na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine razgovarati o važnim temama nevećinskih zajednica i rešavanju međusobnih finansijskih potraživanja i pitanja imovine.

"Obe teme su vrlo osetljive i bitne za buduće odnose Srbije i Kosova i za svakodnevni život građana", poručio je Borel.

Žosep Borel je u snimljenoj izjavi pred početak treće runde obnovljenog briselskog dijaloga, na kome učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti, pozdravio zajedničku izjavu u kojoj obe strane potvrđuju da "pridaju EU integracijama najviši prioritet", da "nastavljaju rad na dijalogu kome posreduje EU" i obećavaju da će "duplirati napore u usklađaivanju sa EU".

"Naravno da se njihove pozicije razlikuju, ali ovde su da nađu zajedničko tlo i da, kroz rešavanje svih otvorenih pitanja, rade na postizanju sveobuhvatne normalizacije odnosa", zaključio je Borel.

On dodaje da su ekspertski timovi Beograda i Prištine tokom leta radili na pitanjima nestalih, raseljenih i ekonomskim odnosima.

"Ovi razgovori nisu uvek laki. Drago mi je da vidim posvećenost i poštovanje sa obe strane", kaže Borel.

Šef diplomatije EU Žosep Borel i specijalni predstavnik EU za dijaloga Beogarda i Prištine Miroslav Lajčak domaćini su na današnjem sastanku predsednika Srbije Aleksandara Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija, na sastanku koji se održava u sedištu Evropske diplomatske službe u Briselu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track