PESKOV: Rusija poštuje odluku Srbije da zamrzne vojne vežbe sa partnerima
Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

PESKOV: Rusija poštuje odluku Srbije da zamrzne vojne vežbe sa partnerima

Politika -

BEOGRAD/MOSKVA - Rusija se s poštovanjem odnosi prema odluci Srbije da na šest meseci zamrzne zajedničke vojne vežbe sa drugim zemljama, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je negirao da Moskva tu odluku Beograda povezuje sa pritiskom Zapada, prenela je agencija TASS. On je kazao da je ta tema "dotaknuta", ali nije razmatrana u jutrošnjem telefonskom razgovoru predsednika Rusije i Srbije, Vladimira Putina i Aleksandara Vučića.

"Radi se jednostavno o konstantaciji činjenice da je Srbija donela odluku da na pola godine zamrzne sve vežbe, ali to nije povezano sa Rusijom ili sa nekim drugim zemljama", naveo je Peskov.

Vlada Srbije je juče odlučila da u narednih šest meseci prekine vojne vežbe i vojne aktivnosti sa svim partnerima, a ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da se Srbija našla pod "strašnim i nezasluženim pritiskom" Evropske unije.

Vulin je rekao da je EU od Srbije tražila "da napusti planirane vojne vežbe sa Belorusijom, po cenu napuštanja evropske budućnosti" i dodao da Srbija u narednom periodu "neće učestvovati u bilo kakvim vežbama ili vojnim aktivnostima ni sa NATO ni sa ODKB, ni sa Rusijom ni sa SAD, ni sa Kinom, ni sa Evropskom unijom, ni sa Istokom ni sa Zapadom".

Kurir.rs/Beta

Foto EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track