RUSIJA OSTAJE UZ SRBIJU! PUTIN: Vučić lično doprineo razvoju rusko-srpskih veza! IZVINIO SE ZA ZAHAROVU
Foto: Marina Lopičić

Čvrsta saradnja

RUSIJA OSTAJE UZ SRBIJU! PUTIN: Vučić lično doprineo razvoju rusko-srpskih veza! IZVINIO SE ZA ZAHAROVU

Politika -

Predsednici dve države razgovarali juče telefonom. Šef Kremlja informisan o razgovorima u Vašingtonu i Briselu o Kosovu, potvrdio je „nepromenljivost principijelog stava u vezi sa pronalaskom kompromisnog rešenja prihvatljivog za Beograd“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je juče telefonom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a teme su bili razgovori srpske delegacije u Vašingtonu i Briselu, strateško partnerstvo dve zemlje i rešavanje kosovskog problema.

Za kompromisno rešenje

Putin je, kako prenosi pres-služba Kremlja, potvrdio „nepromenljivost principijelog stava Rusije u vezi sa pronalaskom kompromisnog i izbalansiranog rešenja prihvatljivog za Beograd, a koje treba da bude potvrđeno u Savetu bezbednosti UN“.

Kremlj je saopštio i da je Rusija visoko ocenila lični doprinos Aleksandra Vučića razvoju rusko-srpskih veza. Navedeno je da je telefonski razgovor inicirala srpska strana, kao i da je posebna pažnja posvećena rešavanju kosovskog pitanja. Kako ističu, Vučić je informisao Putina o razgovorima u Vašingtonu i Briselu 4. i 7. septembra.

- Putin je potvrdio nepromenjenu poziciju Rusije o izradi izbalansiranog i kompromisnog rešenja koje je prihvatljivo za Beograd, a koje treba da bude utvrđeno u Savetu bezbednosti UN - navodi se u saopštenju. Dodaje se da je istaknuta spremnost za dalju blisku saradnju sa njim po čitavom spektru pitanja bilateralne, regionalne i međunarodne agende.

Iz Predsedništva Srbije, a što je Vučić objavio i na svom Instagram profilu, sapšteno je da su dvojica predsednika ovom prilikom „razmenila mišljenja o situaciji na Balkanu i razgovarali o aktuelnim pitanjima strateškog srpsko-ruskog partnerstva, uključujući razvoj dijaloga na najvišem nivou“. Navedeno je i da su Vučić i Putin potvrdili da su Srbija i Rusija iskreni prijatelji, kao i da je predsednik Srbije naglasio da je naša država vojno neutralna zemlja, a da je lider Rusije pozdravio to naše čvrsto opredeljenje.

Vojna neutralnost

- Bez obzira na težinu i složenost svoje geopolitičke, vojnobezbednosne i ekonomske pozicije, Srbija će štititi principe vojne neutralnosti i ostaće istinski i korektan partner Ruske Federacije - naglasio je Vučić i izrazio zahvalnost na nepromenjenoj podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Teme razgovora su, kako je saopšteno, bile i ekonomske veze dve zemlje, te njihovo konstantno jačanje.

foto: Beta/Media Centar

Živadin Jovanović, bivši šef diplomatije, kaže da je normalno da u situaciji koja je po mnogo čemu prelomna postoji dijalog između Srbije i Rusije:

- Korisno je što je došlo do razgovora i što je potvrđena opredeljenost za negovanje dobrih odnosa. Rusija je dugoročni saveznik Srbije, u novije vreme podržava našu zemlju u Savetu bezbednosti UN i zalaže se za poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i rešavanje pitanja Kosova u skladu s međunarodnim pravom. To je u vreme kada se vrše veliki pritisci na Srbiju izuzetno važno.

Zoran Milivojević

NEMA PROMENA U ODNOSIMA

foto: Marina Lopičić

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže da je najvažnije iz pomenutog razgovora što nema promena u odnosima Srbije i Rusije:

- Kada je reč o Kosovu, potvrđen je stav da Rusija smatra da problem Kosova treba rešavati u skladu sa Rezolucijom 1244. Važno je što mi u Vašingtonu i sa EU nismo razgovarali o statusnim pitanjima. Nema nikakvih rezervi kad je reč o daljim odnosima i to je potvrđeno.

Posle ispada portparolke MIP Rusije

PUTINOVO IZVINJENJE ZBOG ZAHAROVE

Odgovarajući na pitanje o ispadu portparolke ruskog Ministrastva spoljnih poslova Marije Zaharove, Aleksandar Vučić je sinoć u intervjuu na RTS rekao da je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom imao odlične i sveobuhvatne razgovore, i da su mu se i Putin i Lavrov izvinili zbog nesmotrenog gesta Zaharove.

- Ni predsednik Putin, a ni Lavrov nikada mi se ni za šta nisu izvinjavali, ali za Zaharovu jesu - kazao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, Putin, jedan od najmoćnijih ljudi sveta, pokazao je pristojnost i rekao da iza toga ne stoji ruska država.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je kasno sinoć za RIA Novosti da se Vladimir Putin izvinio Aleksandru Vučiću zbog neprimerene objave na Fejsbuku zvaničnog predstavnika MIP Rusije Marije Zaharove.

Kurir.rs/ Katarina Blagović/ Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track