JEREMIĆ JE ILI NEOBAVEŠTEN ILI IZMIŠLJA: I Nemačka krajem aprila proglasila Hezbolah teroristima
Foto: Nemanja Nikolić

SAD i Izreal su tada pozvale i druge evropske države da učine isto

JEREMIĆ JE ILI NEOBAVEŠTEN ILI IZMIŠLJA: I Nemačka krajem aprila proglasila Hezbolah teroristima

Politika -

BEOGRAD - Nisu tačni navodi Vuka Jeremića da samo SAD i Izrael tretiraju i vojno i političko krilo Hezbolaha kao terorističku organizaciju, jer to od nedavno čini i Nemačka, koja je krajem aprila na svom tlu zabranila tu paravojnu organizaciju i proglasila je terorističkom.

To navode u nemačkim diplomatskim krugovima, podsećaju da je Nemačka nedavno zabranila oba, i vojno i političko krilo Hezbolaha i dodaju da je Jeremić ili loše informisan ili ne govori istinu.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je sinoć da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisivanjem sporazuma u Beloj kući uveo Srbiju u "ozbiljan bezbednosni rizik" jer se obavezao da će Srbija Hezbolah u celosti tretirati kao terorističku organizaciju.

Jeremić je naveo da to sada čine samo SAD i Izrael, dok je za sve ostale samo vojno krilo Hezbolaha teroristička organizacija.

Nemačka je 30. aprila na svom tlu zabranila sve aktivnosti paravojne organizacije Hezbolah i proglasila je terorističkom, te sprovela niz racija širom zemlje kako bi zatvorila osumnjičene članove grupe.

Nemačka je prethodno samo vojno krilo te šiitske libanske grupe koju podržava Iran, tretirala kao terorističku organizaciju.

Njujork tajms preneo je tada da su SAD i Izrael pozdravile potez Nemačke, kojim je ta evropska zemlja zadala snažan udarac Hezbolahu i njegovoj mogućnosti da deluje na tlu Evrope.

SAD i Izreal su tada pozvale i druge evropske države da učine isto.

Kako je tada preneo BBC, Velika Britanija i Holandija u Evropi, kao i, između ostalih, SAD, Izrael, Saudijska Arabija, Japan i Kanada, tretiraju i vojno i političko krilo Hezbolaha kao terorističku organizaciju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track