TEŠKA PREVARA: Dragica Nikolić svu imovinu i pare iz fondacije prebacuje na sebe
Foto: Nemanja Nikolić

marifetkluk

TEŠKA PREVARA: Dragica Nikolić svu imovinu i pare iz fondacije prebacuje na sebe

Politika -

Bivša prva dama izmenila je statut fondacije „Dragica Nikolić“ kako bi, u slučaju gašenja, sva sredstva prenela na svoje udruženje Zavet, čije je sedište gotovo istog dana preselila na kućnu adresu

Osim što je razradila šemu za privlačenje miliona dok je bila prva dama Srbije, Dragica Nikolić smislila je i izlaznu strategiju za sebe u slučaju gašenja fondacije koja nosi njeno ime. Supruga bivšeg predsednika države Tomislava Nikolića izvela je zgodnu papirološku vratolomiju kako bi sva imovina fondacije „Dragica Nikolić“ došla bukvalno na njen kućni prag!

Nikolićeva je zapravo nedavno izmenila statut fondacije i praktično pripremila teren da se sva sredstva fondacije, ukoliko dođe do prestanka njenog rada, sliju na udruženje Zavet, kojim jedino ona upravlja i koje je, gotovo istovremeno, u registraciji preselila na svoju privatnu adresu, to jest stan na Novom Beogradu koji je bračni par Nikolić kupio pre deset godina za 400.000 evra.

foto: Beta Milan Obradović

Anonimni donatori

Udruženje za obnovu i očuvanje kulturne i umetničke baštine Zavet, kako glasi puno ime Dragičine organizacije, aktivno je od 2011, a od 2012. i dolaska Nikolića na vlast povećavalo je iz godine u godinu svoje prihode za više od čak 200 puta. Od januara 2013, paralelno s udruženjem, radi i fondacija tadašnje prve dame Srbije, kroz koju je, kako se ranije hvalila osnivačica, za prve tri godine rada prošlo više od 10 miliona evra. Donatori u obe ove organizacije do danas nisu poznati, uprkos pritiscima javnosti da se otkriju. Uz konstantnu netransparentnost, najveći problem ovog privatnog dobrotvorstva je to što je bilo čvrsto skopčano s kabinetom predsednika Srbije, pa je fondacija u početku rada čak bila registrovana na adresi Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu.

foto: dokument

Drastičan pad prihoda

Iako je kroz Zavet prolazilo znatno manje novca nego kroz fondaciju, oba projekta Dragice Nikolić beleže iste trendove u visini prihoda pre, za vreme i posle predsedničkog mandata njenog supruga. Zvanični finansijski izveštaji pokazuju da od 2016, kada je Nikolić izašao iz Andrićevog venca, za humanitarni rad njegove supruge stižu sve mršavije donacije. Agencija za privredne registre upravo je objavila poslednje finansijske izveštaje ovih organizacija za prethodnu godinu, a oni to još jedanput potvrđuju.

foto: Agencija za privredne registre
foto: Agencija za privredne registre

Fondacija je 2019. od donacija prihodovala 21,7 miliona dinara, a 2018. uspela je da prikupi 39,1 milion dinara. Ovi iznosi su zanemarljivi kada se u obzir uzme da je u „zlatno doba“ na ime Tomislava i Dragice Nikolić znalo da se slije i do 409 miliona dinara, koliko je zvanično zabeleženo u 2014. godini. Drastičan pad prihoda ostvaruje i Zavet. Tako je sa 14,5 miliona, koliko je prihodovalo pre pet godina, ovo udruženje prikupilo tek 290.000 dinara prethodne godine.

Nikolić ništa ne razume

Tomislav Nikolić očigledno nije bio raspoložen da razgovara o poslovima svoje supruge, pa je na svako naše pitanje o fondaciji ponavljao:

- Ništa vas ne razumem. Ne znam o čemu pričate.

Na kraju je izgubio živce, pa je poručio da fondacija ima svoj sajt i kontakte i da treba njima da se obratimo. Uzalud smo pokušali da ga uverimo da sajt fondacije ne postoji, jer je Nikolić prekinuo vezu. Ni udruženje Zavet nema zvaničnu veb-prezentaciju, a jedini kontakt telefon koji je naveden u registru APR prethodnih dana nije bio u mreži.

Prihodi od donacija u dinarima

FONDACIJA „DRAGICA NIKOLIĆ“

  • 2019. 21,7 miliona
  • 2018. 39,1 milion
  • 2017. 157,7 miliona
  • 2016. 350 miliona
  • 2015. 109 miliona
  • 2014. 409 miliona
  • 2013. 14 miliona

UDRUŽENJE ZAVET

  • 2019. 290.000
  • 2018. 3,1 milion
  • 2017. 7,4 miliona
  • 2016. 9,3 miliona
  • 2015. 14,5 miliona
  • 2014. 6,4 miliona
  • 2011. 54.000

* Izvor: Agencija za privredne register

Dragan Dobrašinović

NIJE BILO ČISTO OD POČETKA, NEĆE NI NA KRAJU

foto: Beta/Medija centar Beograd

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija smatra da ovakav plan gašenja fondacije otkriva prave motive humanitarnog rada bračnog para Nikolić.

- Ništa tu nije bilo čisto od početka, pa neće ni na kraju. Donatori su bili privilegovani i očigledno su na taj način dobijali poslove s državom. Potpuno je jasno da su nestale donacije pošto je nestao i uticaj Nikolića. Ova nova namera gospođe Nikolić da zadrži sve za sebe nije nikakva humanost. Ogoljavaju se motivi, pa je sad pitanje jesu li oni zaista hteli da pomažu drugima ili samo sebi. To je ružan gest koji je neprimeren duhu filantropije. I zašto bi fondacija uopšte imala imovinu? Logično bi bilo da se sve proda na kraju rada i donira u humanitarne svrhe - objašnjava Dobrašinović.

Kurir.rs/ Ivana Kljajić Foto: Nemanja Nikolić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track