DIPLOMATA ZORAN MILIVOJEVIĆ: Imenovanje Marka Đurića za ambasadora Srbije u SAD logičan izbor
Foto: Marina Lopičić

još nezvanično

DIPLOMATA ZORAN MILIVOJEVIĆ: Imenovanje Marka Đurića za ambasadora Srbije u SAD logičan izbor

Politika -

BEOGRAD - Mediji su preneli, zvanično još uvek nepotvrđenu informaciju, da će aktuelni direktor Kancelarije za KiM Marko Djurić biti novi ambasador Srbije u SAD, a bivši diplomata Zoran Milivojević smatra da je u pitanju logičan izbor.

Milivojević navodi da će, ukoliko američki predsednik Donald Tramp dobije još jedan predsednički mandat, uloga srpskog ambasadora u SAD biti da bude portparol i transmisija na relaciji Beograd - Vašington za rešavanje kosovskog pitanja.

"Kontinuitet Trampove administracije u isto vreme bi predstavljao i kontinuitet njenog angažovanja na rešavanju kosovskog čvora, na pozicijama na kojima je to Amerika i započela. To bi podrazumevalo realizaciju vašingtonskog sporazuma", rekao je Milvojević.

foto: Zorana Jevtić

On kaže da nije neuobičajeno da na nekim ključnim ambasadorskim mestima Srbija ima politički važne ličnosti i navodi da se njihovim izborom šalje poruka šta je cilj u diplomatskim u odnosima dve zemlje, u ovom slucaju SAD i Srbije.

"Marko Đurić mogao bi da bude pogodna ličnost, koja je desna ruka Vučića kada je reč o kosovskim temama. On spada u krug najviših političkih ličnosti. Time se daje do znanja da je Amerika ključna u rešavanju pitanja Kosova, a pragmatičan pristup SAD, koji sad ispoljava, ne insistirajući na rešenju statusa, je nešto što odgovara srpskoj strani", smatra Milivojević.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track