PRITISCI: Formiranje nove vlade Srbije možda bude pomereno za oktobar?
Foto: Zorana Jevtić

PRITISCI: Formiranje nove vlade Srbije možda bude pomereno za oktobar?

Politika -

Zbog zahteva manjih koalicionih partnera, ali i nove runde pregovora u Briselu zakazane za kraj septembra, izbor premijera i ministara mogao bi da bude odložen za naredni mesec

I pored ranijih najava da će sastav vlade biti poznat do kraja septembra, postoji mogućnost da novi kabinet u Nemanjinoj 11 bude formiran tek tokom oktobra, tačnije sredinom tog meseca, saznaje Kurir.

Razlog eventualnog odlaganja su pritisci manjih koalicionih partnera, ali i najavljena nova runda pregovora između Beograda i Prištine za kraj septembra u Briselu.

Još se veća

- Ništa nije isključeno, pa ni to da se prolongira formiranje vlade najavljeno za kraj septembra. Kako se približio rok za formiranje vlade, tako su se pojavili pritisci od određenih koalicionih partnera SNS za željeni resor ili broj mesta u novoj vladi. Tu su i pregovori u Briselu, mnogo toga se odjednom poklopilo i traži vremena za rešavanje, pa postoji opcija i da se pravljenje novog tima za Nemanjinu odloži na izvestan vremenski rok - kaže izvor Kurira i dodaje:

foto: Marina Lopičić

- U prilog toj tezi ide i da nije došlo do očekivanog sastanka Vučića i lidera socijalista Ivice Dačića, ali i da sednice Predsedništva i Glavnog odbora SNS još nisu održane, a prethodiće sastavljanju nove vlade.

foto: Printskirn

Da je Vučić pod velikim pritiskom koalicionih partnera kad je reč o formiranju nove vlade, potvrdio je juče i ministar odbrane i šef Pokreta socijalista Aleksandar Vulin.

- Mnogo je apetita. Mnogo je ljudi koji hoće da dobiju više nego što im pripada. Pokret socijalista ne traži ministarsko mesto. Ja, Aleksandar Vulin, ne tražim da budem ministar u vladi. Ako treba da se menjaju kadrovi, ako narod očekuje promene, a očekuje promene, neka krene od mene - rekao je Vulin i dodao da će se baviti pisanjem, novinarstvom.

Nerealna očekivanja

Dačić je juče poručio da odluka o formiranju vlade još nije doneta.

- Ta odluka još nije doneta i ništa se novo nije desilo u međuvremenu da bih po tome upravljao svoje raspoloženje - rekao je Dačić i dodao:

- Sada imamo dolazak DFC. Siguran sam da će ove nedelje to biti centralna tema. U svakom slučaju, imajući u vidu rokove, proces formiranja vlade nije uopšte upitan.

foto: Zorana Jevtić

Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, kaže da javnost sve vreme ima limitiran pristup informacijama, te da, sem prvih sastanaka koji su bili pred očima javnosti, mi drugo ne znamo.

- Ipak, verujem da pregovori s partnerima o imenima uveliko traju, ali pravu informaciju imaju Vučić i najuže rukovodstvo SNS. Kao što se kraj septembra činio izvesnim, sad je to oktobar. Ne znam što se produžilo, sredina oktobra bi bilo kasno, s obzirom na to da smo odmah znali kako stoje stvari (posle izbora) - naveo je Klačar.

POVERENJE

Vučević po treći put izabran za gradonačelnika

foto: Grad Novi Sad

Miloš Vučević, dosadašnji gradonačelnik Novog Sada, ali i čovek čije je ime bilo u opticaju za premijersku funkciju, ponovo je juče, na sednici Skupštine grada, izabran za funkciju koju je obavljao.

Predsednica Skupštine grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović poručila je, između ostalog, da će jučerašnji dan biti ubeležen kao značajan događaj jer je treći put ista osoba izabrana na funkciju gradonačelnika.

Kurir.rs/ Katarina Blagović Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track