STEFANOVIĆ NAPUŠTA MUP! ROKADE U NOVOJ VLADI! Zorana rovari protiv Ane, hoće premijersku fotelju!
Foto: Stefan Jokić, Marina Lopičić, Tamara Trajković, Ana Paunković, Zorana Jevtić

Kurir saznaje

STEFANOVIĆ NAPUŠTA MUP! ROKADE U NOVOJ VLADI! Zorana rovari protiv Ane, hoće premijersku fotelju!

Politika -

Mihajlovićeva, razočarana što neće biti predsednica vlade, pokušava da minira Brnabićevu, Popović grebe i rukama i nogama da ostane u vladi. Suzana Grubješić mogla bi da zameni Jadranku Joksimović.

Sastav nove vlade i dalje je nepoznanica, ali su pojedini kandidati za novi ministarski mandat, kako se bliži oktobar i formiranje novog kabineta u Nemanjinoj 11, krenuli u ofanzivu da ga i osvoje. Najenergičnija u tome je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, koja se otvoreno nudi za mesto premijera, saznaje Kurir.

foto: Zorana Jevtić

Naši izvori otkrivaju da Nebojša Stefanović vrlo izvesno odlazi iz Ministarstva unutrašnjih poslova, a mogao bi da bude šef diplomatije ili ministar odbrane.

Vulin ambasador?

- Stefanović neće ostati na čelu MUP. Aleksandar Vulin, dosadašnji ministar odbrane, neće ostati na tom mestu. I pred njim su dve opcije - da preuzme neki drugi resor u vladi ili da čak ode u diplomatiju. Spekuliše se i o mogućnosti da Vulin bude postavljen za ambasadora, a kao destinacija se pominje Belorusija - kaže naš izvor.

foto: Stefan Jokić, Marina Lopičić

Veliko talasanje izazvalo je i očekivanje Zorane Mihajlović da bude novi premijer. Kako kažu izvori upućeni u dešavanja, ona je do te mere ubeđena da treba da bude premijer da više i ne skriva netrpeljivost prema aktuelnoj premijerki Brnabić.

foto: Ana Paunković, Tamara Trajković

- Mihajlovićeva dugo pretenduje na tu funkciju i očekivala je da će posle niza uspeha u Ministarstvu građevinarstva, o čemu često govori u javnosti, biti nagrađena višom pozicijom. Međutim, kako je sada već jasno da će novi premijer najverovatnije opet biti Ana Brnabić, Mihajlovićeva je na sve načine minira. To traje već izvesno vreme, a ministarka je čak zahtevala da, ukoliko već ne dobije premijersku fotelju, zadrži ceo svoj postojeći resor, to jest da ga ne cepaju, kako je bilo planirano - navodi naš izvor i dodaje:

- Izvesno je i da Vladan Vukosavljević više neće biti ministar kulture, a taj sektor gotovo sigurno će preuzeti Maja Gojković.

Na sve ove promene treba dodati i koalicione partnere koji zahtevaju deo izvršne vlasti.

Lični interes

Tako Nenad Popović, kako saznajemo, insistira da ostane u Nemanjinoj 11 iako se nije proslavio kao ministar. Popović čak i ne zahteva neku određenu funkciju, ali traži ministarsko mesto i grebe na sve strane da tako i bude.

- On bukvalno kopa i rukama i nogama da ostane u Nemanjinoj, nije mu ni važno koji bi resor vodio. Vođen je ličnim interesom da po svaku cenu bude deo izvršne vlasti, a nisu mu važni rezultati koje bi u nekom sektoru mogao da postigne - kaže naš sagovornik.

Među ministrima koji bi mogli biti zamenjeni je i šefica resora evropskih integracija Jadranka Joksimović, a kao potencijalna zamenica u igri je Suzana Grubješić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji.

foto: Beta Miloš Miškov, Dado Đilas

- Postoji mogućnost, i to velika, da sektor evrointegracija preuzme Grubješićeva. Nije poznato šta bi u tom slučaju preuzela Joksimovićeva i da li bi uopšte više ostala u vladi - dodaje izvor našeg lista.

Podsetimo, u novom sazivu kabineta ne bi trebalo da bude i Rasim Ljajić, koji je više puta ponovio da neće biti ministar, međutim, ministarsko mesto trebalo bi da pripadne nekom iz njegove partije. A među najslabijim karikama su Goran Trivan, Slavica Ðukić Dejanović, Vanja Udovičić...

Jelena Vukoičić

MNOGI SE BORE ZA FUNKCIJE

Jelena Vukoičić, politički analitičar, kaže da je SNS jaka stranka, ali da unutar nje postoje ljudi koji se bore za sebe lično. Dodaje da postoje ministri koji ne zaslužuju drugu šansu.

- Vukosavljević ne zaslužuje novu šansu, a ima i onih koji su dobro radili, poput Stefanoviča. Brnabićeva je odličan izbor za premijera - kaže ona i dodaje:

- Treba pomenuti i koalicione partnere koji očekuju deo, a nisu ga zaslužili. Verujem da će Vučić umeti da pomiri potrebu da najbolji vode ministarstva, a da ne dođe do konflikata među funkcionerima.

Kurir.rs/ Katarina Blagović/ Foto: Stefan Jokić, Marina Lopičić, Tamara Trajković, Ana Paunković, Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja