ISPRAVKA Tajna dokumenta niko nije video! Nema dokaza da su spremani atentati na Vučića, Vulina i Dodika
Foto: Instagram Printscreen, Budućnost Srbije

LAŽNA UZBUNA

ISPRAVKA Tajna dokumenta niko nije video! Nema dokaza da su spremani atentati na Vučića, Vulina i Dodika

Politika -

Iako je portal banjaluka.net preneo da je grupa vehabija iz BiH planirala da organizuje atentate na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, ali i na ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, kao i da poseduje tajnu dokumentaciju obaveštajnih službi vezanu za to, dokaza nema. Navodna dokumenta nisu obelodanjena u javnosti.

Taj izvor naveo je da je, prema tim navodnim dokumentima, krajem 2017. godine "grupa vehabija sa elementima tipičnih paravojnih formacija planirala je da izvrši atentat na tadašnjeg predsednika Republike Srpske Milorada Dodika".

- Ta petočlana grupa predvođena izvesnim Enverom Habibovićem, zvanim "Smrt" iz Sarajeva, održala je sastanak na kojem je Habibović predložio da ubiju Dodika 9. januara 2018. godine u Banjaluci, prilikom obeležavanja Dana Republike Srpske - naveo je isti izvor.

Takođe, tvrdilo se da je u dokumentaciji bezbedonosnih službi navedeno da je "glavni organizator još nerasvetljenog pokušaja atentata na Aleksandra Vučića, tadašnjeg premijera, a sada predsednika Srbije 11. jula 2015. godine u Potočarima kod Srebrenice bio izvesni Mehdin Jakubović iz Srebrenice, oficir Rendžerskog puka Oružanih snaga BiH".

- Obaveštajna saznanja pokazuju da je Jakubović nekoliko dana pre pokušaja atentata na Vučića odabrao grupu sebi odanih vehabija te ih pripremao i obučavao za napad na Vučića. Inače, ta Jakubovićeva grupa krenula je da linčuje Vučića u Potočarima tek kada je on glasno uzviknuo "Tekbir", čime im je dao znak da krenu u pokušaj ubistva. Sam Jakubović je poznat po tome da u BiH, ali i po inostranstvu okuplja i organizuje muslimane te im drži predavanja sa ciljem daljeg širenja radikalnog islama - navedeno je u dokumentima obaveštajnih službi, preneo je portal banjaluka.net.

Grupa je, prema tom izvoru, planirala da atentat na Dodika izvrši ispaljivanjem raketnog bacača zolja na helikopter u kojem bi se nalazio Dodik prilikom dolaska na manifestaciju obilježavanja Dana Republike Srpske, dodaje se u dokumentu.

Prema istom izvoru, kasnijim radom bezbednosnih struktura u BiH otkriveno da je Habibović pripadnik selefijskog pokreta u BiH, i to ogranka koji se bavi ratnim obukama dece u BiH, zbog čega je u februaru 2018. godine i priveden, te je kod njega u kući koju koristi pronađena i zolja, navedeno je u dokumentu.

Pored toga, u istim dokumentima je navodno navedeno da je Dodik na meti vehabija u BiH bio i godinu i po dana kasnije i to na kulturnoj manifestaciji Kočićev zbor, na platou Manjače iznad Banjaluke, kao i Vulin, koji je trebalo da prisustvuje ovoj manifestaciji.

Banjaluka.net je navela da je atentat na Dodika planirala grupa islamista iz okoline Bijeljine, čiji su istaknuti članovi izvesni Nedžad Hajdurović i Samir Begović.

Njih dvojica su, navodno, od ove grupe koja broji oko četrdesetak članova, dobro naoružanih raznim vrstama oružja, dobili zadatak da 25. avgusta 2019. godine odu na Kočićev zbor na Manjaču i da na svoje ciljeve deluju iz mase okupljenih građana kako bi izazvali što veću paniku, a svima je dobro poznato da se na tom zboru na Manjači okupi nekoliko desetina hiljada ljudi, tako da se veoma lako infiltrirati u masu, piše u tekstu.

Takođe, dodaje taj izbor, vodili su se idejom da su i Dodik i Vulin ljudi koji vole biti među narodom, pa su očekivali da će im tako lakše prići, ali na svu sreću plan im nije uspeo.

- Postoje obaveštajna saznanja bezbednosnih agencija po kojima ova grupa raspolaže većim brojem naoružanja, municije, eksploziva i druge vojne opreme, od čega je deo i pronađen prilikom akcija bezbednosnih agencija, čime je ova grupa označena kao paramilitarna organizacija, koja izvodi redovne obuke svojih pripadnika u večernjim časovima u okolini Bijeljine - dodaje se u tekstu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track