DIPLOMATA: Tomin sin merka mesto ambasadora Srbije u Kini?
Otvorio put sinu Tomislav Nikolić, Foto: Marina Lopičić

ostaje u igri

DIPLOMATA: Tomin sin merka mesto ambasadora Srbije u Kini?

Politika -

Radomir Nikolić tražio je mesto u novoj vladi, ali bi mogao da se seli u Peking, gde bi nasledio Milana Bačevića, tvrde izvori bliski bivšem čelniku Kragujevca

Radomir Nikolić, bivši gradonačelnik Kragujevca i sin Tomislava Nikolića, predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje s Rusijom i Kinom, mogao bi da bude novi ambasador Srbije u Kini, saznaje Kurir.

Porodične veze

Iako je, posle parlamentarnih izbora, bilo reči da Nikolić želi da nastavi političku karijeru u Nemanjinoj 11, kao jedan od ministara, njemu bi, navodi naš izvor, trebalo da bude ponuđeno mesto ambasadora u Pekingu.

- Milanu Bačeviću je istekao mandat ambasadora i on se nedavno vratio u Srbiju. Radomir Nikolić je u ovom trenutku najizvesniji za tu poziciju. Naravno, na kraju je na njemu da odluči da li želi da ode za Peking - navodi naš izvor, kao i da ovakav razvoj situacije nikoga ne čudi.

Mora da uči kineski  Radomir Nikolić
Mora da uči kineski Radomir Nikolićfoto: Nemanja Nikolić

- U stranci uveliko dobacuju Nikoliću da će biti novi ambasador i da mu je Bačević, čija je ćerka udata za Radomirovog mlađeg brata Branislava, utabao put. Drugo, Toma (Tomislav Nikolić) vodi Kancelariju, odnosno savet za saradnju sa Kinom, dobro je povezan s njihovim predstavnicima. A i njegov mlađi brat Branislav našao je uhlebljenje u Kini, gde drži i školu fudbala - dodaje on.

Radomir Nikolić nije odgovorio na poruku s konkretnim pitanjem. Dok funkcioneri vladajuće koalicije vrdaju sa odgovorima o novim pozicijama, premijerka Ana Brnabić je juče poručila da je ova nedelja ključna za formiranje nove vlade. Brnabićeva je navela da veruje će novi kabinet u Nemanjinoj 11 biti formiran sredinom oktobra, kako je Kurir pre nekoliko dana i objavio.

Ključna nedelja

- Verujem da će naredna nedelja biti ključna za formiranje vlade, predsednik je tu u zemlji, nema potrebe za razgovorima u inostranstvu - kazala je Brnabićeva na TV Pink, uz podsećanje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslednjih nedelja bio u Vašingtonu i Istanbulu, a trebalo je da ide i u Brisel.

Kako je navela, sledeće nedelje, odnosno tokom ove, razgovaraće se s potencijalnim partnerima - „sa svim parlamentarnim strankama koje su prešle cenzus“, a nakon toga, sredinom oktobra biće formirana vlada. Ukoliko se predsednik Vučić bude držao istog redosleda kao u prvom krugu, prvi bi kod njega na konsultacije došli predstavnici partija manjina, zatim lider Spasa Aleksandar Šapić i na kraju lideri koalicije SPS-JS Ivica Dačić i Dragan Marković Palma.

DRAGOMIR ANĐELKOVIĆ

Takvo kadriranje bi cenili Kinezi

foto: Zorana Jevtić

Politički analitičar Dragomir Anđelković ističe da, s obzirom na to da je Kina prijateljska zemlja, važno je da tamo bude ambasador neko koga oni doživljavaju kao predstavnika državnog vrha.

- Radomir Nikolić nije deo državnog rukovodstva, ali je sin bivšeg predsednika države, što Kinezi mogu da protumače kao dodatno uvažavanje - navodi Anđelković.

NOVA DESTINACIJA

Bačeviću ponuđeno mesto ambasadora u Belorusiji?

foto: Dado Đilas

Kako Kurir saznaje, mesto ambasadora u Belorusiji ponuđeno je Milanu Bačeviću, dosadašnjem ambasadoru Srbije u Kini. Bilo je reči da će ovo mesto biti ponuđeno Aleksandru Vulinu, ministru odbrane, ali je za tu poziciju ipak viđen Bačević.

- Za ambasadore ima 30 slobodnih/upražnjenih mesta. Bačeviću, koji se upravo vratio iz Kine, ponuđeno je mesto predstavnika Srbije u Minsku. On se još uvek nije izjasnio o toj ponudi - ističe naš izvor.

Kurir.rs/ Katarina Blagović Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track