KREĆE U OSTVARENJE DEČAČKOG SNA

VUČIĆ POSTAO STUDENT: Evo kako je predsedniku Srbije bilo prvog dana na fakultetu (VIDEO)

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić krenuo je na Visoku sportsku i zdravstvenu školu strukovnih studija u Beogradu, koja je organizovala svečani prijem za novu generaciju studenata.

Zbog epidemije korona virusa, prijem je organizovan uz poštovanje propisanih mera zaštite, u više termina i u manjim grupama. Svečanom prijemu prisustvovali su studenti tri studijska programa: budući sportski treneri, strukovni fizioteraputi i medicinske sestre. Imali su priliku da se upoznaju sa profesorima i menadžmentom škole.

Kako je predsednik naveo, ovo je ostvarenje njegovih dečačkih snova. Opšte je poznato da Vučić želi da postane košarkaški trener.

"Čast mi je i zadovoljstvo da vas pozdravim u ime prisutnih osnivača i vlasnika škole i da vam zahvalim na ukazanom poverenju i opredeljenju da visoko obrazovanje stičete upravo u Visokoj sportskoj i zdravstvenoj školi strukovnih studija. Istakao bih da nam je posebna čast i ogromno akademsko priznanje to što je među novom generacijom jedan od nekada najboljih studenata Pravnog fakulteta u Beogradu, a danas predsednik Republike Srbije. Osnovna misija ove obrazovne ustanove je školovanje kadrova u sportu, u skladu sa savremenim naučnim i stručnim dostignućima. U skladu sa tim, pripremili smo adekvatan plan i program koji ćemo, uveren sam, sa uspehom sprovoditi narednih meseci i, kao što je rekao čuveni kineski filozof Lao Ce: 'Onaj ko se posvećuje učenju, iz dana u dan postaje veći", rekao je direktor škole, prof. dr Branko Bošković.

foto: Visoka sportska i zdravstvena škola

Visoka sportska i zdravstvena škola osnovana je 1997. godine. Osnovali su je ugledni profesori sa Univerziteta u Beogradu i Novom Sadu. Do sada je diplomiralo više od 3000 sportskih i zdravstvenih stručnjaka, koji su zaposleni kako u Srbiji tako i van granica naše zemlje. Među njima su brojni poznati sportisti (Ivana Maksimović, Jelena Arunović, Miroslav Raduljica, Žikica Milosavljević, Nenad Beđik, Milana Tirnanić, Ana Jovović, Miloš Zarić...) i danas ugledni sportski treneri (Vladan Milojević, Vanja Grbić, Dragoljub Vidačić, Goran Mikec, Dragutin Topić, Marko Nikolić, Vladimir Janković, Saša Kosović, Draženko Mitrović), potom i sportski menadžeri (Jadranka Trkulja, Marko Pantelić, Igor Gačić...).

Tokom svečanog prijema studentima su se obratile i njihove starije kolege studenti viših godina. Među prvima video porukom obratio se košarkaški reprezentativac Mirsolav Raduljica:

"Drage kolege, želim vam srećan početak studiranja i uspešno školovanje, ovog puta ja navijam za vas".

foto: Visoka sportska i zdravstvena škola

Prigodan govor održala je najbrža dama na Balkanu na 100 metara, atletičarka Milana Tirnanić, studentkinja završne godine.

"Obraćam vam se u ime studenata i svih sportista Visoke sportska i zdravstvena škole. Savremeni sport nosi sa sobom velika odricanja ne samo u pogledu treninga već i u pogledu ishrane, oporavka, redovnog sna, putovanja. Sadržaji života svih nas neće činiti samo aktivno bavljenje sportom, obrazovanje jeste veoma važan segment na koji moramo da obratimo pažnju sa ciljem da postanemo kompletnije ličnosti i dobri sportski stručnjaci", poručila je Milana Tirnanić.

Nova akademska godina u Visokoj sportskoj i zdravstvenoj školi počeće i do daljeg će se održavati u skladu sa preporukama Ministarstva prosvete. Predavanja će biti onlajn, a vežbe u adekvatnim grupama u školi.

Više od 400 studenata pratilo je nastavu u protekloj školskoj godini, koja se realizovala na četiri akreditovana studijska programa osnovnih strukovnih studija, u skladu sa Bolonjskom deklaracijom, gde se ostvaruje 180 ESPB i stiču zvanja: strukovni trener u sportu, strukovni menadžer, strukovni fizioterapeut i strukovna medicinska sestra. Ove godine, prvu godinu upisao je maksimalan broj brucoša, na tri studijska programa, njih 190.

foto: Visoka sportska i zdravstvena škola

Škola je oduvek poklanjala veliku pažnju kvalitetu svog nastavnog kadra, pa su u njoj predavali prof. dr Ljubiša Lazarević, prof. dr Milivoje Karalejić, prof. dr Miladin Radisavljević, prof. dr Nenad Havelka, dr Branislav Pokrajac, prof. dr Borislav Pelević, prof. dr Olga Popović, prof. dr Snežana Conić, Miljan Miljanić, Radmilo Armenulić, brojni profesori sa Medicinskog i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i ostalih univerziteta u zemlji i regionu.

Pored kvalitetnog nastavnog kadra, škola redovno angažuje i veliki broj sportskih i zdravstvenih stručnjaka i uglednih profesora po pozivu, poput: Božidara Maljkovića, Zorana Gajića, Slobodana Kovača, Vladana Milojevića, Predraga Peruničića i mnogih drugih. Više od decenije škola objavljuje naučni časopis "Sport – nauka i praksa", a svake druge godine organizuje Međunarodnu naučnu konferenciju "Sport, rekreacija, zdravlje". Škola je uključena u proces internacionalizacije, nosilac je Erazmus+ povelje i dva evropska projekta studentske mobilnosti. Zbog svega navedenog, škola uživa visok ugled u akademskoj zajednici Srbije i zemalja regiona. Ove, 2020. godine, škola upisuje 24. generaciju studenata.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track