ZAPALJIVO: Edi Rama ukida granicu s Kosovom, nudi im luku Drač?! VULIN I DAČIĆ: Prave veliku Albaniju, ceo region u opasnosti
Foto: EPA/MALTON DIBRA

OPASNO

ZAPALJIVO: Edi Rama ukida granicu s Kosovom, nudi im luku Drač?! VULIN I DAČIĆ: Prave veliku Albaniju, ceo region u opasnosti

Politika -

Albanski premijer, nakon sastanka vlada Albanije i Kosova, poručio da će intenzivirati rad na „konačnom otvaranju granica“, a srpski ministri kažu da je to najava velike nesreće, razbijanja i razaranja država

Albanski premijer Edi Rama poručio je juče, nakon zajedničke sednice vlada Albanije i Kosova, da je njihov cilj uklanjanje granice između te dve zemlje, te da će Kosovu dati luku Drač! Ministri u Vladi Srbije upozoravaju da je ovo nastavak stvaranja „velike Albanije“ i da bi svet i Evropska unija morali da reaguju, jer je taj projekat pretnja po ceo region.

Sastanak dve vlade održan je pod sloganom „Zajedno bez granica“, a Rama je kazao da će se intenzivirati rad na omogućavanju kontrole graničnih tačaka u realnom vremenu i „konačno otvaranje granica“.

Skandal

Premijer Albanije je na početku sastanka kazao i da su se s Kosovom dogovorili da unaprede zajednički projekat za 150-godišnjicu Prizrenske lige koji se odnosi na „urbano prekvalifikovanje istorijskog grada Albanije“. Luka Drač, dodao je, postaće strateška luka, zajednička za obe zemlje. - Sporazum koji ćemo uskoro potpisati za olakšavanje carinskih postupaka između dve zemlje vodi nas do odredišta, transformacije luke Drač u de fakto luku Kosova - rekao je Rama.

Zašto svi ćute

Ova najava albanskog premijera, prema oceni ministra odbrane Aleksandra Vulina, znači nastavak rada na stvaranju „velike Albanije“. - Izjavom da će luka Drač biti kosovska Edi Rama je nastavio svoj rad na stvaranju „velike Albanije“. Kao i svaki put dosad Evropska unija će ćutati i neće preduzeti ništa. Šiptari mogu da se ujedine i mogu da otimaju i tuđe teritorije, a Srbi ne mogu da budu ujedinjeni čak ni na svojoj zemlji. Tako se ponavlja laž da je „velika Albanija“ prirodna Albanija, a Srbi ujedinjeni u jednoj državi su pretnja miru - poručio je Vulin.

foto: Dragana Udovičić

Ministar odbrane upozorava i da bi realizacija pomenutog projekata dovela do razaranja država na Balkanu. - „Velika Albanija“ je najava velike nesreće, razbijanja i razaranja država i nacija na Balkanu. Samo ujedinjeni Srbi mogu da zaustave „veliku Albaniju“ i što se pre institucionalno ujedinimo, pre će početi vreme mira na Balkanu. Ono što date Šiptarima ne možete zabraniti Srbima - istakao je ministar odbrane.

Isti stav je zauzeo i šef diplomatije Ivica Dačić . - Ovo je skandal, ali i pretnja po region. Rama najavljuje pravljenje „velike Albanije“, a EU i svet ćute - naveo je Dačić.

foto: Marina Lopičić

Teška provokacija Potpisali sporazum o finansijskoj pomoći Preševskoj dolini

Nakon sastanka dve vlade potpisano je 14 sporazuma i memoranduma, uključujući i sporazum između ministarstva spoljnih poslova i dijaspore Kosova i ministarstva evropskih i spoljnih poslova Albanije o osnivanju radne grupe za uspostavljanje zajedničkog fonda za podršku Preševskoj dolini.

Meljiza Haradinaj Stubla, ministarka spoljnih poslova Kosova, poručila je nakon sastanka da bi trebalo pružiti veću podršku Albancima iz Preševa, Medveđe i Bujanovca, koji su, kako je rekla, diskriminisani. Prema njenim rečima, Albancima koji žive u tim opštinama se krše osnovna prava, a njihovo postojanje je svedeno na minimum. - Vreme je da učinimo nešto za one Albance koji su ostali van naših granica, a čije su oči uprte u nas - rekla je ona.

Hotijevi s maskama samo za slikanje Ministri iz Srpske liste nisu otišli u Albaniju

Prištinska delegacija je u Albaniji dočekana uz najveće počasti, a u njoj nisu bili ministri iz Srpske liste - Goran Rakić i Dalibor Jevtić.

Inače, članovi vlade Avdulaha Hotija u Tiranu su putovali autobusom, a zaštitne maske su nosili samo tokom fotografisanja. Čim su se kamere ugasile, od maski ni „m“.

Prema pisanju portala Reporteri, oni su se odmah po polasku slikali sa zaštitnim maskama i te fotografije iz autobusa objavili na društvenim mrežama, međutim, po fotografiji koju je malo kasnije objavio Hotijev zamenik Besnik Tahiri vidi se da niko ne nosi masku.

Kurir / Katarina Blagović

Foto: EPA/MALTON DIBRA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track