Najnovije vesti

ŠOKANTNO SVEDOČENJE VESELINA ŠLJIVANČANINA: Čeda me hapsio pred ćerkom! Nisam dao da mi stave kesu na glavu!
Foto: Damir Dervišagić, Dragana Udovičić

Šok otkriće

ŠOKANTNO SVEDOČENJE VESELINA ŠLJIVANČANINA: Čeda me hapsio pred ćerkom! Nisam dao da mi stave kesu na glavu!

Politika

Penzionisani oficir JNA Veselin Šljivančanin otkriva da je akcijom njegovog privođenja 2003. rukovodio, pored ostalih, i lider LDP. Jovanović se tog dana pojavio na licu mesta u blindiranom BMW, koji su građani zasuli kamenicama

Hapšenje penzionisanog oficira JNA Veselina Šljivančanina 2003. godine bilo je brutalno i gotovo filmsko - policajci su u ponoć gvozdenim štanglama i maljevima izbili blindirana vrata i upali mu u stan, gde su ga uhapsili pred ćerkom, a jedan od vođa te akcije bio je lider LDP Čedomir Jovanović!

Ovaj detalj je Šljivančanin, koji je devedesetih učestvovao u ratnim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije, otkrio u svojoj novoj knjizi „Ovo je moja zemlja, ovde ja komandujem“, u kojoj piše, pored ostalog, i o danima boravka u zatvoru u Hagu i susretima s bivšim predsednikom Jugoslavije Slobodanom Miloševićem i liderom SRS Vojislavom Šešeljem.

Akcija od 11 sati

- Zbog optužnice Međunarodnog suda u Hagu u noći između 12. i 13. juna 2003. uhapšen sam u svom stanu. U to vreme vrlo često sam morao spavati van svog stana. Stalno su vršene neke ružne propagande protiv mene. Bilo je raznih pretnji. Tog jutra došao sam u stan oko tri sata. Već oko 14 sati jedinice policije došle su ispred zgrade u kojoj stanujem. Akcija hapšenja trajala je oko jedanaest sati. Pred zgradom u kojoj stanujem okupilo se nekoliko hiljada građana koji su želeli da spreče moje hapšenje - piše Šljivančanin.

Među okupljenima su, navodi, bili njegova porodica, prijatelji, rodbina, drugovi, ali i drugi građani koji su, kako kaže, prkosili nepravdi.

- Nisam hteo da se pojavljujem na terasi svog stana (policajci su pokušali da upadnu iznenada u moj stan, pa su zaglavili blindarana vrata koja se nisu mogla otključati), verovao sam da će razum preovladati i da će policija otići. Bilo je dovoljno da me bilo ko od rukovodilaca u vojsci tada pozove i ja bih otišao na razgovor. Na drugoj strani bilo je nekoliko stotina pripadnika policije, koji su suzavcima, pendrecima i najgrubljom silom rasterivali građane ispred zgrade. Obavešten sam da akcijom mog hapšenja rukovode Čedomir Jovanović i generali policije Sreten Lukić i Guri (Goran Radosavljević, prim. nov.) Došli su u blindiranom BMW, ali su ih građani kamenicama brzo oterali od zgrade u kojoj sam stanovao. Posle ponoći policajci su gvozdenim štanglama i maljevima izbili blindirana vrata i ušli u stan - opisuje Šljivančanin.

Užasna noć

U stanu su, dodaje, bili on, njegova ćerka Olja i devojčica Marija, koju je njegova ćerka podučavala engleski jezik.

- Nisam pružao otpor, osim što nisam dozvolio da mi stave vreću na glavu. Kada su me izveli pred zgradu, priskočilo je još policajaca. Savili su mi ruke na leđa, vezali me i ugurali u džip. Odvezli su me u podrum policijske zgrade u Ulici 29. novembra. Bila je to užasna i teška noć - kaže Šljivančanin.

foto: Marina Lopičić

Malo poznati detalji iz Haga Vojislav Šešelj nije hteo da mi pomogne da napišem žalbu

Nakon prebacivanja u Hag Šljivančanin je pripremao žalbu za predsednika suda, ali nije imao advokata. Za savet je, piše u knjizi, pitao Miloševića, koji ga je uputio na Šešelja. Radikal, međutim, nije hteo da mu pomogne. - Ubeđivao me je i predlagao mi da za advokata uzmem Maju Gojković, tvrdeći da je ona najbolji advokat i da će on obezbediti da Maja dođe u posetu za mesec dana, a da ja od uprave tražim da me poseti - otkrio je Šljivančanin.

Silvija Slamnig

foto: Kurir

U DANAŠNJEM ŠTAMPANOM IZDANJU KURIRA PROČITAJTE: 

ALARMANTNO! TREĆI TALAS KORONE

U novembru novi udar i oštrije mere

DOKAZANO! Etička komisija definitivno potvrdila

Danica Popović pokrala mrtvog kolegu

UPUTSTVO ZA SLAVE U DOBA KORONE

Proslava u krugu porodice, uz sveću, osvećen kolač, žito i broj gostiju u skladu s preporukama

20 GO­DI­NA OD DE­MO­KRAT­SKIH PROMENA

Obe­le­ža­va­nje Petog ok­to­bra skro­m­no, uz jed­nu tri­bi­nu u Nišu

DEKLARACIJE

Konačno zabranjena posna hrana iz masnog kazana

DR ZORAN BAŠČAREVIĆ V. D. DIREKTORA INSTITUTA ZA ORTOPEDIJU BANJICA

Operišemo i subotom da nadoknadimo što smo bili kovid bolnica

ŠOK DETALJI O RASTINOM SLUČAJU

Reperu određen pritvor od 30 dana, a evo kako se ponašao u TUŽILAŠTVU! UPLAŠEN!

DAO ŽIVOT SPASAVAJUĆI KOLEGU

Skočio u vodu iako nije znao da pliva, kolega imao infarkt u čamcu!

PEVAČICA DOBILA NOVU ULOGU POSLE TESNE KOŽE!

Zorica Marković: Glumci su tu da glume, a pevači da pevaju

ZAVRŠENO 65. STERIJINO POZORJE U NOVOM SADU

Najbolja predstava festivala Semper idem traje pet sati, a nagrađen i mladi glumac!

Ne propustite

DANAS NE PROPUSTITE POKLON U KURIRU: Privezak sa LED baterijskom lampom

foto: AMG

Danas ćete uz dnevne novine Kurir dobiti na poklon PRIVEZAK SA LED BATERIJSKOM LAMPOM.

Lampa sadrži i bateriju, samo je potrebno da kupite Kurir i uključite LED lampu povlačenjem dugmeta koje se nalazi sa strane.

Privezak možete okačiti o svoje ključeve kako bi vam uvek bio pri ruci. Nezamenljiv je kada je mrak u hodniku vaše zgrade ili ispred kuće, kada treba da otključate vrata.

Možete ga koristiti i kada tražite alat ili nešto drugo na mračnim mestima vašeg doma, ili u raznim drugim prilikama.

Silvija Slaming/Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...