SITUACIJA NA SEVERU KOSOVA I DALJE IZAZOV: EK traži od Prištine značajne napore u dijalogu sa Beogradom
Foto: Printscreen Twitter

ograničeni napredak u reformama

SITUACIJA NA SEVERU KOSOVA I DALJE IZAZOV: EK traži od Prištine značajne napore u dijalogu sa Beogradom

Politika -

Evropska komisija je u svom godišnjem izveštaju o napretku tzv. Kosova zatražila od zvanične Prištine da uloži značajne napore u dijalogu sa Beogradom.

"Postizanje sporazuma je hitno i presudno kako bi Kosovo i Srbija mogle da napreduju na svojim evropskim putevima", navodi se u doumentu.

Evropska komisija konstatuje da je Kosovo generalno postiglo "ograničeni napredak" kada su u pitanju reforme neophodne na putu približavanja EU.

Negativno je ocenjena borba prištinskih vlasti protiv korupcije i organizovanog kriminala, uz ocenu da je kosovsko pravosuđe i dalje pod "neprimerenim političkim uticajem".

Dodaje se i da situacija na severu Kosova i dalje predstavlja izazov za prištinske agencije za sprovođenje zakona.

Napretka, prema mišljenju Komisije, nema ni u usklađivanju obrazovnog sistema na Kosovu sa potrebama trži šta rada.

Određeni napredak primećen je u oblastima slobodnog kretanja roba, usluga i kapitala, finansijskim uslugama, javnim nabavkama i konkurenciji i energetici.

Što se tiče usklađenosti sa evropskim standardima, Komisija smatra da Kosovo ima "određeni nivo" nivo pripreme, ali da je primena usvojenog zakonodavstva slaba.

Vlasti u Prištini se pozivaju da u cilju boljeg usklađivanja sa zakonodavstvom i kriterijumima EU poboljšaju svoj administrativni kapacitet i unutrašnju koordinaciju.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track