ŽENSKA VLADA SRBIJE: Marija, Irena, Brankica ili Darija nova lica u Nemanjinoj 11?
Foto: Kurir, Tanjug/Zoran Žestić

rAVNOPRAVNOST

ŽENSKA VLADA SRBIJE: Marija, Irena, Brankica ili Darija nova lica u Nemanjinoj 11?

Politika -

Kabinet Ane Brnabić trebalo bi da bude osvežen novim licima i da ga čini oko 50 odsto dama, a one su viđene i za dva nova resora - za ljudska prava i brigu o porodici. Ministarstvo sporta mogao bi da preuzme Zoran Gajić

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i lider SNS, najavio je uvođenje dva nova resora - Ministarstvo za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog, kao i Ministarstvo za brigu o porodici, deci i demografiju, a kako Kurir saznaje, najveće šanse da budu ministarke za ljudska prava i ravnopravnost polova imaju Irena Vujović, bivša predsednica opštine Savski venac, i Brankica Janković, poverenik za zaštitu ravnopravnosti.

foto: Damir Dervišagić

S druge strane, najozbiljniji kandidati za funkciju ministarke za brigu o deci i demografiju su Marija Obradović, poslanica SNS, i Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora „Batuta“ i članica kriznog štaba (za borbu protiv kovida 19).

Ambicije

- Radi se na tome da u novoj vladi bude oko 50 odsto žena, kao što je Vučić i najavio. Nema sumnje da će na čelu dva nova resora biti žene. Kandidatkinje za funkciju ministarke za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog su, u ovom trenutku, Irena Vujović i Brankica Janković. Kada je reč o resoru za brigu o deci i demografiju, tu se, kao najozbiljnije kandidatkinje, pominju Marija Obradović i Darija Kisić - navodi izvor Kurira.

foto: Zorana Jevtić

Brankica Janković u razgovoru za Kurir pozdravlja odluku da u vladi bude oko 50 odsto žena, jer bi se na taj način, dodaje, naša država svrstala u red retkih zemalja sa izuzetno visokim procentom žena u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Komentarišući navode da bi i sama mogla da se nađe na čelu novoformiranog Ministarstva za ljudska prava i ravnopravnost polova, Jankovićeva kaže:

- Institucija koju sam vodila, i ja lično, godinama se zalagala upravo za ove vrednosti i osećam veliko zadovoljstvo što će ova pitanja biti visoko na agendi rada nove vlade, i naravno da sam spremna da se bavim pitanjima kojima sam se i bavila i na kojima godinama iskreno radim. S druge strane, sigurna sam da postoji mnogo kvalitetnih kandidata (ne moraju nužno biti žene), koji su iz sveta politike i, za razliku od mene, i članovi političkih partija.

foto: Zorana Jevtić

Dobra ideja

Prema rečima Bojana Klačara, izvršnog direktora Cesida, osnivanje Ministarstva za ljudska prava je dobra ideja jer bi moglo da pogura proces pridruživanja Evropskoj uniji.

- Ministarstvo za ljudska prava, danas, dobra ideja. Ono može da pogura i EU proces i unutrašnji dijalog. Pričali smo o tome, nekonfliktna ličnost i koja razume kompromis najbolji je profil - napisao je na Tviteru.

Ipak, ovih dana se ne vaga samo o imenima za nove resore. Ministarstvo omladine i sporta, dodaje izvor Kurira, mogao bi od Vanje Udovičića da preuzme Zoran Gajić, predsednik Odbojkaškog saveza Srbije. S druge strane, tu su i smene direktora u javnim preduzećima, o čemu je nedavno govorio i sam predsednik Srbije. Ono što je u ovom trenutku izvesno jeste da na novi mandat u JP „Pošta Srbije“ neće moći da računa Mira Petrović.

- Nova sednica Predsedništva SNS trebalo bi da bude održana u ponedeljak. Očekuje se da tek posle te sednice bude zakazana i sednica Skupštine Srbije. To znači da bi se parlamentarci vratili u klupe tokom sledeće nedelje, tj. od sredine sledeće nedelje - navodi izvor Kurira.

foto: Beta/Miloš Miškov

Iako još uvek nije poznato čak ni ko će biti koalicioni partneri SNS u vlasti, Vladimir Pejić, direktor Faktor plusa, smatra da će nova vlada biti na neki način koncentraciona, tj. da će sa naprednjacima u koaliciji biti i SPS, ali i SPAS Aleksandra Šapića, samo je, kaže, pitanje na kom nivou.

Kako saznajemo, jedini sigurni ministri koji bi trebalo da ostanu na svojim pozicijama su Siniša Mali, čelnik resora finansija, i Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

- Oni će bez sumnje ostati na svojim pozicijama i u novoj vladi jer su i dosad odlično radili svoj posao - kaže naš izvor.

ZORANA SPUSTILA LOPTU

Podržala sam Anu

foto: Nemanja Nikolić

Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, koja ne krije ambicije da i sama bude premijer, u razgovoru za Kurir kaže da je podržala predlog predsednika stranke za mandatara nove vlade.

- Narednih dana ćemo u stranci razgovarati i o resorima i kadrovskim rešenjima, ali verujem da je najvažnije da nova vlada u strateškom smislu nastavi istim putem kojim smo išli u prethodnom periodu kad je reč o regionalnom povezivanju i infrastrukturnim projektima, a tu nas čeka veliki posao - poručila je Mihajlovićeva.

BRANISLAV NEDIMOVIĆ

Vlada za dve-tri nedelje

foto: printskreen Kurir

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, očekuje da će nova vlada biti formirana za dve do tri nedelje. On smatra da je odluka da se Ani Brnabić poveri još jedan mandat prava stvar.

- Očekujem da sednica Predsedništva stranke bude tokom sledeće nedelje, da bi mandatarka imala dovoljno vremena da izabere svoj kabinet, ministre i posle bude i sednica Glavnog odbora, a potom da uđemo u Skupštinu sa novim zakonom o ministarstvima i vladi, svime što je potrebno - kazao je Nedimović.

MILOŠ VUČEVIĆ

Brnabićeva ima vidljive rezultate

foto: Grad Novi Sad

Prema rečima Miloša Vučevića, potpredsednika SNS i gradonačelnika Novog Sada, Brnabićeva je dobila apsolutnu podršku stranke da nastavi posao koji je radila jer ima vidljive rezultate. Na to što će buduću vladu činiti 50 odsto žena, potpredsednik SNS kaže da je Srbija i ranije pokazala da su žene sve ravnopravnije, da je predsednica parlamenta bila žena, premijerka, guvernerka NBS, nekoliko ministarki.

JORGOVANKA TABAKOVIĆ

Za Anu bih digla obe ruke

foto: Zorana Jevtić

Izbor Ane Brnabić za mandatara podržala je i Jorgovanka Tabaković, guvernerka NBS.

- Lično bih, da sam u poziciji, za nju podigla ne jednu, već dve ruke da bude mandatar - rekla je Tabakovićeva za TV Prva, kao i da je Brnabićeva opravdala poverenje koje joj je ukazao Vučić.

Kurir.rs/ Katarina Blagović Foto: Kurir, Tanjug/Zoran Žestić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track