ĐURIĆ POSLE POKUŠAJA OTMICE U BABINOM MOSTU: Zastrašuju srpski narod sa ciljem da napusti svoja ognjišta
Foto: Kurir

NASTAVAK SERIJE NASRTAJA NA SRBE

ĐURIĆ POSLE POKUŠAJA OTMICE U BABINOM MOSTU: Zastrašuju srpski narod sa ciljem da napusti svoja ognjišta

Politika -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je večeras da današnji pokušaj otmice srpske devojčice u selu Babin Most nedvosmisleno potvrđuje da je proteklih sedmica pojačana kampanja zastrašivanja Srba koji žive u južno od Ibra, na potezu između Kosovske Mitrovice i Prištine.

Đurić je pozvao međunarodnu zajednicu, pre svega države koje imaju najsnažniji politički i bezbednosni uticaj na Kosovu i Metohiji, da stanu na put nasilju uz napomenu da je ovo trenutak da se reaguje bez odlaganja.

Podsetio je u pisanoj izjavi dostavljenoj javnosti da su se u periodu od desetak dana desila dva incidenta - pokušaj otmice srpskog deteta u Plemetini i oružani napad na srpsku decu u Donjoj Brnjici.

"Danas, po istom scenariju, sa istim i prepoznatljivim rukopisom, napadnuto je još jedno srpsko dete, u selu koje je poslednjih meseci, zbog niza nasrtaja na Srbe i njihovu imovinu i svetinje, jak kandidat za najnebezbedniju sredinu u Evropi", istakao je direktor vladine Kancelarije.

Dodaje da je cilj organizatora tih incidenata izazivanje straha i panike među Srbima u tom delu Kosova i Metohije, sa jasnom namerom da se srpski narod primora da napusti svoja ognjišta.

Prema njegovim rečima, za traume koje je preživela jedna nedužna devojčica odgovorni su i svi oni koje državnici Srbije već nedeljama pozivaju da preduzmu korake u skladu sa svojim uticajem i nadležnostima i uspostave stalne bezbednosne punktove u Babinom Mostu.

"Neverovatno je da iko u 21. veku može da nemo posmatra eskalaciju etnički motivisanog nasilja na području koje je u bezbednosnom smislu i dalje bure baruta", ocenio je Đurić.

Pozvao je Srbe na Kosovu i Metohiji da, koliko god to teško bilo, ostanu pribrani i da ne nasedaju na provokacije jer, kako kaže, destabilizacija situacije na terenu je, kada se uzmu u obzir izjave albanskih zvaničnika u Prištini, nesumnjivo cilj organizatora tih napada i njihovih političkih inspiratora.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track