VARHEJI U PRIŠTINI: Albancima milijarde EU za investicije, ali nema vizne liberalizacije za žitelje lažne države
Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

RADNA POSETA REGIONU

VARHEJI U PRIŠTINI: Albancima milijarde EU za investicije, ali nema vizne liberalizacije za žitelje lažne države

Politika -

Komesar EU za proširenje Oliver Varhelji stigao je jutros u Prištinu u okviru posete Zapadnom Balkanu..

Varhelji je izjavio da je cilj Evropske komisije da se proširi na Zapadni Balkan i izgradi kredibilitet nakon pandemije kovida-19 i dodao da bi ekonomski investicioni plan EU mogao u potpunosti da promeni ekonomiju zemalja u regionu.

Naveo je da je zahtev EU da se ubrzaju reforme jer investicije idu zajedno sa napretkom reformi.

Verhelji prenosi da zemlje EU nisu saglasne za odobravanje vizne liberalizacije žiteljima Kosova uprkos činjenici, kako kaže, da je Kosovo ispunilo uslove.

- Evropska komisija nije ta koja donosi odluku tako da mora da ubedi države da se slože oko liberalizacije viznog režima - rekao je Verhelji na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom lažne države Avdulahom Hotijem u Prištini.

O dijalogu Beograda i Prištine rekao je da je bitno da se razgovara i da vidi da postoji napredak.

Konstatovao je i da američki partneri ponovo pokazuju interesovanje za taj proces, i kao rezultat vidi Vašingtonski sporazum, za čiji veći deo kaže da se poklapa sa ekonomskim planom EU.

- Imamo napredak koji će se desiti u nekoj bliskoj budućnosti. Trudićemo se da pomognemo koliko se može - preneo je Varhelji.

Hoti ocenio je da je komesar EU za proširenje doneo u Prištinu dobre vesti o investiranju 28 milijardi evra u Zapadni Balkan.

- Komesar je doneo fantastične vesti o investicijama na Zapadnom Balkanu u ukupnoj vrednosti od 28 milijardi evra iz EU. Od čega je devet milijardi bespovratnih sredstava za Zapadni Balkan. Projekti koje smo predložili su u potpunosti prihvaćeni, uključujući auto-put Priština–Merdare i prugu Priština–Merdare. Ovo je dobra vest i verujem da ćemo u roku od tri do četiri godine potpuno da promenimo ekonomske prilike na Kosovu - rekao je Hoti.

Evropski komesar danas dolazi i u radnu posetu Beogradu.

Ranije je najavio da će tokom boravka u Beogradu lično predstaviti izveštaj o napretku Srbije i Ekonomsko investicioni plan za Zapadni Balkan.

Planirano je da se sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Varhelji u petak nastavlja put Sarajeva.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track