PREDSEDNIK SE SASTAO SA VARHEIJEM: Vučić: Veoma sam zahvalan  EU na ekonomskoj pomoći, preuzimam odgovornost za kritike
Foto: Printscreen

poseta

PREDSEDNIK SE SASTAO SA VARHEIJEM: Vučić: Veoma sam zahvalan EU na ekonomskoj pomoći, preuzimam odgovornost za kritike

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa komesarom za proširenje EU Oliverom Varhejiem, koji boravi u radnoj poseti Beogradu, kako bi lično predstavio izveštaj o napretku Srbije i Ekonomsko investicioni plan za Zapadni Balkan.

Sastanku, koji je oko 18.30 počeo u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, prisustvuju ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

- Izražavam iskreno zadovljstvo zbog posete iskrenog prijatelja Srbije Olivera Varhejia. Mi smo razgovarali o ekonomskom paketu, i veoma sam zahvalan EU na podršci koju će pružiti Srbiji i celm regonu. Imaćemo mnoge projekte, jedan od njih je da uvedemo internet u svakom selu. Samo to košta 73 miliona evra. Vi znate da mi žurimo i jurimo da izgradimo puteve pruge i verujemo da ćemo imati podršku. Zahvalni smo za sredstva za Niš, oni su nam poklonili 40 miiona evra. Nadam se da ćemo imati takvu vrstu podrške i za druge projekte, rekao je Vučić.

foto: Printscreen

- Nadam se da ćemo moći da računamo i na izgradnju pruge i puta Beograd- Sarajevo i Beograd-Šid. To su veliki projekti, a govorili smo o svemu onome što su naši nedostaci. Najtvorenije sam govorio o mojim propustima, o onome za šta sam ja kriv. Razgovarali smo i o godišnjem izveštaju, u ekonomskom smislu nisu mogli da nas kritikuju, ali što se tiče drugih stvari, ima kritika i na moj račun, da sam koristio funkciju predsednika da bi pridobijao glasove za listu SNS. Ja sam prihvatio svu krivicu i rekao da sam odgovoran, i da sam spreman da snosim odgovornost, pre svega prema građanima Srbije.

- Verujem da ćemo uspeti u narednom periodu da postignemo i veću bliskost sa susedima.

foto: Printscreen

- Veoma sam zadovoljan razgovorima sa Oliverom Varheijem. Srbija će imati novac na raspolaganju proporcionalno sa svojom veličinom. Hvala svima, rekao je Vučić.

- Obećao sam da želimo da promenimo način odnosa sa Zapadnim Balkanom, i ono što smo danas videli je treći deo slagalica, a ovo je navidljiviji i najvažniji deo za Srbiju i građane celog ZB, jer se nadamo da će to pomoći da se Srbija i ceo region oporavi od pandemije. To nije bilo lako, pandemija korone još nije gotova, videli smo da je to bio veliki izazov i za Srbiju. Vlada je bila pred velikim izazovima, a sad možemo da se fokusiramo na dugoročni oporavak. JA sam tu da donesem dobre vesti, predsendik je objasnio da pokrećemo investicioni plan od 9 milijardi evra bespovratne pomoči, a i finansijske garancije, rekao je Oliver Varheji.

- Tokom leta smo intenzivno radili da pronađemo one projekte koje će što pre doneti nova radna mesta. Bivimo prepreke na Zapadnom Balkanu, nedostatak infrastrukture dovodi do manje privredne aktivnosti. OVaj region može da raste samo kao celina. Ima velikog potencijala, i zuato su nam potrebne veze među svim prestonicama, rekao je Varheji.

Evropski komesar Oliver Varheji izjavio je večeras da je sa predsednikom Srbije razgovarao i o godišnjem izveštaju Evropske komisije o Srbiji i da je primetio da je napravljen izvestan napredak, ali da još mora da se uradi.

- Ohrabrujemo vladu koja će biti formirana i da podrži hitno sprovođenje reformi koje moraju da idu istovremeno sa investicijama, da bi mogle da se realizuju, rekao jre Varheji na zajedničkoj pres konferenciji.

On je istakao da EU vladavini prava pridaje veliku važnost.

- Moraćemo da krenemo da radimo sa vladom da ubrzamo rad, kako bi postigli sve ciljeve, kako bi se nova poglavlja otvorila, rekao je Varhelji..

- Ako pogledate plan, videćete 10 prioriteta, projekti definisani koje nudimo regionu, moramo koliko sutra da se dnemo i da počnemo da osmišljavamo realizaciju. Što brže to uradimo, to ćemo pre angažovati sredstva, rekao je Varheji.

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je večeras da je ključno opredeljenje Srbije put u Evropsku uniju, a da, kako je rekao, špekulacije o suspenziji pregovora, ne može da komentariše.

"To što bi želeli neuspešni političari i u čemu vide jedini spas, neću da komentarišem", rekao je Vučić na konstataciju da njegovi politički oponenti kažu da je u Izveštaju Srbija loše ocenjena, da nije na evropskom putu, i da neće biti.

Tokom odgovaranja na pitanja novinara, predsednik Vučić je rekao da ga u izveštaju EU krive zbog mera uvedenih za vreme epidemije, dobrih odnosa sa Rusijom i Kinom, kupovine "Pancira".

- Ja sam insistirao da se kupi "Pancir" i da se Srbija vojno osnaži, ja sam insistirao da se pošalju policijska pojačanja ispred Skupštine. A sada ću da se potrudim da nabavimo još više bespilotnih letelica, iz još jedne problematične zemlje! - naglasio je Vučić, aludirajući na najavljenu nabavku turskih dronova Bajraktar.

- Ponosam sam na činjenicu što su nama tokom pandemije najvažnij bili ljudski životi, posebno naših baka i deka. Nisam se rukovodio sebičnim ličnim interesima, već borbom za život, rekao je Vučić.

foto: Printscreen

- U potpunosti sam saglasan sa većinom stvari koji su rekli u izveštaju, mada ih različito tumnačimo. Zadržavamo pravo da donesemo neku drugačiju odluku kada su u pitanju interesi Srbije.

Na pitanje o boravku u Prištini, Varheji je rekao:

- Ja ne vodim dijalog, mogu da imam svoje lične stavove, a ovde sdam da pomognem Lajčaku i Borelu. Obzirom da uvek imam priliku da se sretnem i sa Vučićem i Hotijem, mogu da kažem da ima napretka, ali još puno toga može da se pokrije, i to nije lak proces. A kada je reč o sporazumu iz Vašingtona, ako poredite ključne članove, na kojima može da se gradi dijalog, videćete puno preklapanja sa investicijama EU. NIsam nikad rekao da mi kao EU možemo sami da vodimo dijalog.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track