MOGUĆA VELIKA POLITIČKA IZNENAĐENJA: I opozicionari možda ulaze u novu vladu?!
Foto: Zorana Jevtić, Sonja Spasić, Marina Lopičić

MOGUĆA VELIKA POLITIČKA IZNENAĐENJA: I opozicionari možda ulaze u novu vladu?!

Politika -

Među onima koji se pominju kao mogućnost za deo tima u Nemanjinoj
su Čomićeva i Konstantinović iz UDS, kao i Gojković, čelnik POKS

U novoj vladi moglo bi da bude velikih iznenađenja! Naime, nije isključeno da deo vlasti postanu i neki viđeniji predstavnici opozicije, i to ljudi s lista koje nisu prešle cenzus na junskim izborima, nezvanično saznaje Kurir.

Među onima koji se pominju kao mogućnost za deo tima u Nemanjinoj 11 su Gordana Čomić i Nenad Konstantinović, predstavnici liste Ujedinjena demokratska Srbija, kao i Žika Gojković, predsednik Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije (POKS). - To ne bi bila ministarska mesta, ali bi mogle da budu pozicije državnih sekretara ili predsednika nekih odbora. I dalje je sve sasvim neizvesno, ali je ideja donosioca odluka da se stvori širi društveni i politički konsenzus i da se uvaže kvalitetni kadrovi i iz drugih političkih opcija - kaže naš izvor.

Ne oglašavaju se

Podsetimo, mogućnost o saradnji s opozicijom najavio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i to u prvom obraćanju nakon proglašenja rezultata, kada su uz SNS izborni cenzus prešli samo SPS i Spas. - U formiranju naredne Vlade Srbije pokazaćemo da nismo bahati i da ćemo uzimati ljude i sa lista koje nisu prešle cenzus. Pravićemo vladu koja će da donosi ključne odluke i da ima još širi konsenzus - poručio je tada Vučić.

Čomićeva juče nije odgovarala na naše pozive i poruke, a Nenad Konstantinović nije želeo da komentariše ove navode. Predsednik POKS Žika Gojković kaže za Kurir da o ovoj temi ni sa kim nije razgovarao.

Više žena

- Na izborima nismo prešli cenzus i bilo bi neprirodno da neko ko nije pokazao dovoljan rezultat bude na nekoj poziciji u vladi. To, naravno, ne znači da mi u POKS nismo kvalitetni ljudi, smatram da naše vreme tek dolazi. Izborni rezultat ipak mora da bude merilo pozicije koje bi eventualno neko imao u vladi - kaže Gojković.

Izborom Ane Brnabić za mandatara napravljen je i završni korak za formiranje nove vlade, a zvanično saopštavanje imena ministara očekuje se do kraja naredne nedelje. Kao što smo već i pisali, jedini sigurni ministri iz SNS su Siniša Mali i Branislav Nedimović.

Kao jedna od promena je to što će naredna vlada imati više žena nego ranije, a među osobama koje se pominju za ministarske pozicije su Irena Vujović i Marija Obradović iz SNS, doskorašnja poverenica za ravnopravnost Brankica Janković, kao i doktorka Darija Kisić Tepavčević.

Poslanici stižu u klupe Skupština Srbije zaseda sledeće nedelje?

Prema poslovniku Narodne skupštine, predlog kandidata za predsednika vlade se dostavlja narodnim poslanicima, a zatim na sednici kandidat za premijera predstavlja svoj program i predlaže sastav vlade, odnosno iznosi imena ministara. Nakon rasprave, određuje se dan za glasanje. Vlada je izabrana ako je za predlog glasala većina poslanika. Zasad još nije zakazana sednica Skupštine, a kako nezvanično saznajemo, moguće je da bude krajem sledeće nedelje.

foto: Zorana Jevtić

Kurir / S. S.

Foto: Marina Lopičić, Sonja Spasić, Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track