Najnovije vesti

VUČIĆ ZA TASS: Politika je igra šaha, zahteva strategiju, vojne vežbe sa Rusijom i Belorusijom kada politički uslovi to dozvole
Foto: Damir Dervišagić

interesi srbije na prvom mestu

VUČIĆ ZA TASS: Politika je igra šaha, zahteva strategiju, vojne vežbe sa Rusijom i Belorusijom kada politički uslovi to dozvole

Politika

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uporedio je proces donošenja vladinih političkih odluka sa šahom, igrom koja zahteva sposobnost strateškog razmišljanja.

U onlajn intervjuu za TASS, Vučić je rekao da je šah njegova omiljena igra, i da, kao i u politici, mora razmišljati strateški.

"Mi smo mali narod i mala država na raskrsnici. Da bismo preživeli i sačuvali sebe, moramo da naučimo da igramo šah dobro. Greške su moguće, ali generalno trudimo se da napravimo takav strateški pristup svemu da zaštitimo kraljev bok i osiguramo sigurnost važnih figura na tabli. Potom i da razmotrimo šanse za razvoj i uspeh", rekao je Vučić.

On je rekao da u prethodnih osam godina Beograd je vodio politiku u interesu Srbije i srpskog naroda.

foto: RTS Printscreen

"Voleo bih da naglasim posebno da smo u prethodne tri godine bili vrlo uspešni ekonomski. Ove godine država ce pokazati najveću stopu rasta u celoj Evropi. Sve to treba pripisati nimalo lakim ekonomskim reformama i našoj politici koja je privukla investicije iz Evropske unije, Rusije i Kine. Odlučni smo da nastavimo napred tim kursom", dodao je predsednik Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Srbija očekuje da se ponovo pridruži vojnim vežbama "Slovensko bratstvo", kada politički uslovi na Balkanu to dozvole.

"Nismo bili učesnici (vojnih vežbi) zbog pritiska (Evropske unije) koji je postao tako snažan u jednom momentu da smo morali da donesemo odluku da sačuvamo vojnu neutralnost", rekao je srpski predsednik o u onlajn intervjuu sa zamenikom direktora agencije TASS, Mihailom Gusmanom.

On je dodao da se nada kada politički momenat bude bolji da će Srbija učestvovati u vežbama sa Rusijom i Belorusijom, ali i sa zapadnim partnerima.

"Nadamo se da će se ova mogućnost otvoriti za otprilike pet meseci", dodao je Vučić.

Srbija je odlučila da ne učestvuje ni u kakvim vojnim akcijama tokom šest meseci, pa ni sa NATO paktom, iako je planirano da se to desi na srpskoj teritoriji, piše TAS pozivajuci se na reči predsednika Srbije.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Fonet

"Naša glavna snaga je da zadržimo vojnu neutralnost i našu slobodu. Zbog toga, odluka važi za sve strane", objasnio je Vučić.

Ruski predsednik Vladimir Putin razume dobro težinu situacije i želju Srbija da ostane u nezavisnoj poziciji sa poštovanjem, dodao je Vučić.

"Vrlo sam mu zahvalan na tome. Zbog toga, zahvaljujući razumevanju i njegovoj upućenosti u političku situaciju, naši odnosi se razvijaju veoma dobro", rekao je predsednik Srbije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...