ŠUTANOVAC O POMERANJU PUTINOVE POSETE: Povod i datum su dobro izabrani, ali želi se spektakl, a ne TV prenos zbog rizika od korone
Foto: Privatna Arhiva

analiza

ŠUTANOVAC O POMERANJU PUTINOVE POSETE: Povod i datum su dobro izabrani, ali želi se spektakl, a ne TV prenos zbog rizika od korone

Politika -

Bivši predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac kaže da su povod za dolazak predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i ruske delegacije, otvaranje Hrama Svetog Save, kao i datum - 20. oktobar, Dan oslobođenja Beograda, izuzetno dobro izabrani, a da je otkazivanje sasvim logično jer bi se tako izbegao visok rizik zaraze koronavirusom.

Takođe, smatra i da bi bilo šteta kada bi se, zbog epidemioloških mera, Putinov dolazak sveo na TV prenos ili zoom uključenje.

- Imajući u vidu da se u našem društvu još uvek vodi rasprava ko su bili antifašisti a ko kolaboracionisti, marketinški stručnjaci iz Moskve su nam nametnuli jednačinu sa samo jednom poznatom a to je da su Bgd oslobadjali Rusi. Svako ko malo zna istoriju zna da Staljin nije bio Rus kao da ni gro “ruskih” vojnika zapravo nisu bili Rusi ali to više i nije tema.E ove godine se spremao poseban događaj koji konačno “crvene barjake” iz ‘44. spojio sa krstom i pričom o vekovnom bratskom odnosu. Rusija je dala novac za oslikavanje hrama i koliko čujem freske ili ikonopis izgledaju fenomenalno. Imajući u vidu da je otvaranje oslikanog Hrama veliki dogadjaj za mnoge vernike da je tim povodom pored Putina najavljena poseta i Patrijarha RPC Kiril gosti su hteli da to otvaranje bude grandiozno što bi izvesno i bilo - napisao je Šutanovac na Tviteru.

Međutim, kako je dodao, situacija sa koronavirusom se komplikuje u celom regionu.

- Tako da bi skup ispred Hrama bio izuzetno rizičan ne samo za vernike koji bi se skupili već posledično i za sve gradjane. Naravno, taj skup ne bi bio rizičan za visoke goste jer bi mere to sprečavale. Shvativši da bi se otvaranje svelo samo na neki tv prenos a u ovom slučaju to je ravno ovim zoom konferencijama koje niko ne gleda gosti su odlučili da pomere datum dolaska. Pored svega što sam napisao o korona razlogu, postoji još jedna sitnica koja sreću kvari, izgleda da radovi ipak i neće biti završeni do 20.10. tako da korona mu dodje kao odličan izgovor - napisao je Šutanovac.

Takođe, ocenio je, Moskva nije srećna sa sporazumom iz Vašingtona i to ne samo zbog eventualne diversifikacije nabavke energenata već pre svega zbog činjenice da se Moskva protivi bilo kakvom približavanju Srbije sa zapadom.

- Ali niko u Moskvi nije glup pa da sebi puca u nogu.Bez obzira na odnos prema sporazumu, veseloj Zaharovoj, raznim natpisima u Regnumu i sl izvesno je da bi visoka delegacija došla u Bgd samo kad bi mogao da se napravi spektakl kao što je planirano. To bi verovatno bio prvi skup na koji bi ljudi sami platili kartu da dođu. Moglo bi se još svašta nešto dodati što bi išlo u prilog teze da je Putin ljut, te da će podržati nekog fsb kandidata na izborima i sl ali ne bih da komplikujem sa tezama koje nemaju utemeljenje u stvarnosti - zaključioo je Šutanovac.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track