Najnovije vesti

VUČIĆ NA OTVARANJU KUĆE BANA JELAČIĆA U NOVOM SADU: Srbija je domovina svih Hrvata koji žive u njoj (VIDEO)
Foto: Tanjug Printscreen

SVEČANA CEREMONIJA

VUČIĆ NA OTVARANJU KUĆE BANA JELAČIĆA U NOVOM SADU: Srbija je domovina svih Hrvata koji žive u njoj (VIDEO)

Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je u Novom Sadu svečanom otvaranju doma bana Josipa Jelačića i njegovoj predaji na korišćenje predstavnicima Hrvatskog nacionalnog veća (HNV).

Svečana ceremonija je obaljena u Spomen-domu bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, u ulici Vladimira Nazora 3.

Svečanosti su prisustvovali i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ambasador Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević, predsednica HNV Jasna Vojnić...

Prisutnima su se se obratili Jasna Vojnić i Gordan Grlić Radman, a onda i Aleksandar Vučić.

On je izjavio da je želja Srbije bila da pokaže, na najkonkretniji način, da može da rešava probleme hrvatske zajednice i da pošalje jasnu poruku da su pripadnici hrvatske nacije građani naše zemlje, da su neko ko treba da uživa sva moguća prava i neko čija je Srbija domovina.

Predsednik Srbije kaže da za odnose Srbije i Hrvatske teško da može da se kaže da su ikada bili sjajni: "Još od vremena rođenja bana Jelačića, tokom 19. veka, u vreme Prvog, Drugog svetskog rata, sukoba 90-ih...teško da bismo mogli po bilo kom pitanju da se saglasimo, da nađemo isto mišljenje i stav", ukazao je on.

Vučić je rekao da ne misli da je to naročito važno, te da u ovom trenutku imamo preča i važnija posla u budućnosti:

"Da dobro razumemo da samo dijalogom, čuvajući mir, sigurnost i stabilnost Srbije i Hrvatske, počnemo da gradimo poverenje između nas. Da počnemo ne samo da čujemo, već i slušamo jedni druge da ponekad uđemo u cipele onog drugog i razumemo šta oni drugi osećaju", rekao je Vučić.

foto: Tanjug Printscreen

Prema njegovim rečima moramo da poštujemo pravo drugih na očuvanje nacionalnog, kulturnog i drugog identiteta, uz poboljšanje ekonomske pozicije Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji.

Kako je rekao, bez obzira na to šta je u prošlosti bilo, neophodno je da srpski i hrvatski narod razumeju da su mir, stabilnost i poverenje ključne poruke na kojima treba da gradimo budućnost.

"Bez toga pravićemo probleme, nesigurnost i nestabilnost jedni za druge. Suviše smo mali da bi mogli dozvoliti sebi luksuz svađa i bilo kakvih problema u budućnosti", poručio je Vučić.

Kazao je da, što se tiče odnosa, teško da bi bilo ko verovao kada bi govorio o "velikoj ljubavi" između Srba i Hrvata, ali je, ističe, važno da dobro razumemo da jedni bez drugih teško da ćemo da opstanemo.

"Zato je bolje da što pre to razumemo i počnemo da se okrenemo jedni drugima, radimo zajedno da će rezultati biti ubedljivo bolji", naglasio je Vučić.

foto: Tanjug Printscreen

Rekao je da je za Srbiju važno da je jedan deo malih problema uspela da reši, te podsetio na uspešno očuvanje hrvatskog odeljenja osnovne škole u Bačkom Bregu, proširenje mreže profila u školama na hrvatskom jeziku, osnivanje Lektorata na hrvatskom, podrška Društvu "Jelačić" iz Petrovaradina, obnova Doma kulture u Tavankutu, most u Monošturu.

"Smatram da je veoma važno produbljivanje saradnje sa hrvatskom zajednicom. Takođe je veoma važno da u ovom teškom periodu, kada smo svi pogođeni korona krizom, pokažemo solidarnost", dodao je on.

Rekao je da će u skladu sa zahtevom hrvatske manjine o značajnijem učešću u vlasti, iako se ne mogu praviti paralele sa srpskom zajednicom u Hrvatskoj, ni po broju ni po procentu, Srbija izaći u susret I u dogovoru sa Hrvatskim nacionalnim većem, pokušati da pronadne dobra mesta na kojima će upravo Hrvati, bilo sa severa Srbije ili bilo kog drugog dela moći da pomognu u daljem razvoju svoje domovine, obezbede bolju poziciju svojoj zajednici.

Vučić je kazao da će država, spremna da učestvuje u renoviranju ovog prostora kako bi postao velelepno mesto okupljanja Hrvata, biti spremna da pomaže i dalji razvoj infrastrukture HNV I hrvatske zajednice.

"Želim da Srbiju uvek doživljavate kao svoju domovinu, jednako koliko volite svoju Hrvatsku, da tražite od nas da pomognemo, a mi ćemo učiniti sve što je u nasosj moći, I doživljavaćemo vas, ne kao nekog ko remeti, već ko doprinosi našem razvoju. Verujem da ćemo uspostaviti poverenje između srpskog i hrvatskog naroda", poručio je hrvatskoj zajednici u Srbiji.

foto: Tanjug Printscreen

GRLIĆ RADMAN: Hvala predsedniku Vučiću

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je večeras na svečanom otvaranju kuće bana Josipa Jelačića u Novom Sadu, kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, da to može postati simbol želje da još snažnije krenemo u rešavanje svih otvorenih pitanja i izgradnju boljih odnosa Hrvatske i Srbije.

Radman je izrazio uverenje da iskrenim i otvorenim dijalogom dve države mogu da reše sva otovrena pitanja.

"Ovo je veliki događaj za hrvatsku zajednicu ovde, ali veliki dan i za Srbiju. Današnja svečanost je važan trenutak u odnosima Hrvatske i Srbije, budući da jasno pokazuje da zajedničkim snagama možemo raditi na dobrobitii svih", naglasio je Radman.

Kaže da je Jelačić najvažnija osoba u istoriji Hrvatske i da je njegova kuća, gde se rodio u Petrovaradinu, otkupljena i obnovljena uz pomoć Vlade Srbije i zahvalio je predsedniku Vučiću na tome.

"Uveren sam da će to doprineti očuvanju savremene kulture Hrvatske i očuvanju njenog istorijskog nasleđa".

Radman dodaje da je spomenk Banu Jelačiću jedan od sibmola Zagreba i Hrvatske.

Takođe, ukazuje da manjine moraju da budu spona i mostovi koji će ojačati odnose dve države.

"Hrvatska podržava i poštuje manjine i čini maksimum napora da se život srpske zajenice i drugih manjina odvija na najkvalitetniji način u skladu sa privrednim i socijalnim mogućnostima", naglasio je on.

Kaže da je Hrvatska snažna država, članica EU i da gradi odnose na međusobnom uvažavanju i toleranciji.

"Srbi imaju tri prestavnika u hrvatskom saboru i koalicijski su partner u vladi Hrvatske, a nadamo se i očekujemo da će i Hrvati u Srbiji imati svoje predstavnike na svim političkim nivoima", dodao je Radman.

foto: Tanjug Printscreen

JASNA VOJNIĆ: Pokazali smo da je saradnja Srbije i Hrvatske moguća

Obnavljanje kuce Josipa Bana Jelačića je veliki dan za hrvatsku nacionalnu zajednicu u Srbiji i verujem da je ovo još jedan korak ka boljoj saradnji izmedu dve države, rekla je predsednica HNV-a u Srbiji Jasna Vojnić.

"Velika je čast biti domacin ovako važnim gostima na čelu sa predsednikom Vučićem i ministrom Radmanom, izaslanikom premijera Plenkovića i što imamo priliku da pošaljemo poruku jačanja poverenja i napravimo još jedan korak napred ka boljoj saradnji između dve države", rekla je ona na svečanosti u Petrovaradinu.

Kako je navela, hrvatska zajednica ima dosta razloga za veselje.

"Vlada nam je darovala deo rodne kuće Bana Josipa, a mi smo dobili svoj kulturni i administrativni centar na ponos svih Hrvata iz Srema, Vojvodine i cele Srbije. Isti je osećaj kao u rodnim kućama Milutina Milankovića u Dalju i Nikole Tesle u Smiljanu".

Podsetila je da je inicijativa za vraćanje kuće Bana Josipa pokrenuta već davne 2002. i sada je konačno okončana.

"Danas obnavljamo dela našeg velikana, pokazali smo da je moguće nastaviti saradnju i raditi na razvijanju što boljih odnosa Srbije i Hrvatske. Verujemo da svi ovo kulturno blago hrvatskog naroda prepoznajemo kao naše i verujem da možemo da otvorimo mnoga pitanja ključna za hrvatsku zajednicu u Srbiji".

Vojnić je otkrila da joj je posebno draga čestitka koju je danas dobila od kolege iz srpske zajednice u Hrvatakoj Milorada Pupovca.

"Obećavamo da ćemo čuvati veru, jezik, kulturu i razvijati mostove između dve države, na ponos oba naroda", poručila je Vojnić.

foto: Tanjug Printscreen

Vlada Srbije je za otkup kuće od 250 kvadrata obezbedila ukupno 600.000 evra, čime je ispunjeno ranije obećanje predsednika Vučića, prilikom susreta sa bivšom hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović da će Srbija otkupiti rodnu Jelačićevu kuću i ustupiti je Hrvatskoj nacionalnoj zajednici.

Kući će, adaptacijom unutrašnjeg dela, biti vraćen izvorni izgled, kao u vreme kada je Jelačić u njoj živeo.

Adaptacija bi trebalo da bude završena do proleća sledeće godine.

Ban i grof Jelačić, po kome se, inače, naziva glavni trg u Zagrebu, predstavlja jednu od najznačajnijih figura u istoriji hrvatskog naroda.

foto: Tanjug Printscreen
foto: Tanjug Printscreen
foto: Tanjug Printscreen

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...