VUČIĆ OBJAVIO ŽESTOK RAT MAFIJI: Ko ste vi, bagro lopovska?
Foto: Kurir, Shutterstock

pREDSEDNIK posle sednice Predsedništva SNS

VUČIĆ OBJAVIO ŽESTOK RAT MAFIJI: Ko ste vi, bagro lopovska?

Politika -

Predsednički i parlamentarni izbori najkasnije do aprila 2022. l Šest ciljeva nove vlade: borba protiv koronavirusa, očuvanje interesa u vezi s Kosovom i Metohijom, borba protiv mafije, očuvanje nezavisnosti, ubrzane reforme i nastavak ekonomskog osnaživanja

Socijalistička partija Srbije Ivice Dačića i SPAS Aleksandra Šapića ulaze u novu vladu, koja će biti oročena na godinu i po - dve, najkasnije do aprila 2022. godine, poručio je juče lider naprednjaka i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Dačić će, kako je juče posle sednice Predsedništva SNS saopštio Vučić, biti novi predsednik Skupštine, a SPAS će dobiti jedno ministarsko mesto!

Šest ciljeva

- Želim pre svega da kažem da je za nas bilo važno, kao stranku, da razmišljamo o tome koji program kandidujemo, koje planove sprovodimo u delo i šta možemo da uradimo za građane. Različita mišljenja su bila unutar stranke kako formirati vladu i novu skupštinsku većinu. Međutim, jednim delom smo imali pripremljen program „Srbija 20-25“, koji je postavio visoke ciljeve... Mi smo danas definisali šest osnovnih ciljeva - kazao je Vučić i dodao:

- Vlada i skupštinska većina, koja se bude formirala, ograničenog je trajanja. To znači da će najkasnije parlamentarni izbori biti zajedno sa predsedničkim, koji će biti održani 3. aprila 2022. To je najkasnije.

foto: Nemanja Nikolić

Zatim, borba za zdravlje građana, borba protiv koronavirusa, koji moramo uspešno da okončamo, izgradnja novih bolnica, kliničkih centara, renoviranje postojećih, borba za interese našeg naroda na KiM i borba za očuvanje države Srbije na KiM. Treća stavka je žestoka borba protiv mafije, beskompomisna. Zatim, očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije, peta stavka su ubrzane reforme, posebno u rešavanju vladavine prava. Rast ekonomije, nastavićemo sa gradnjom puteva, infrastrukture, jačaćemo energetiku.

Nedoumice oko 3-4 resora

Vučić je kazao i da SNS nisu potrebni koalicioni partneri, da im nisu potrebni ni koalicioni partneri sa njihove liste, te da se danas održe izbori, SNS bi imao, sam, 180 poslanika.

- I lično sam, pored mandatarke, učestvovao u razgovorima sa ljudima koji su prešli izborni prag. Mi već osam godina imamo vrlo dobru, pristojnu saradnju sa SPS. Imali smo nešto drugačija viđenja kako bi to trebalo da izgleda, više sam ja prihvatio Dačićeve predloge nego on moje. Dobre stvari smo uradili za zemlju, nastavićemo da radimo s njim, u nešto izmenjenom formatu, a takođe gledajući poziciju šta nas čeka 2022. godine - kazao je Vučić i dodao:

foto: Marina Lopičić, Dado Đilas

- Imao sam priliku da nešto bolje upoznam, ili ga nisam uopšte poznavao, Šapića, i moram da kažem da ono što nije karakteristika političara, on je tražio da razgovaramo isključivo o budućnosti Srbije, nije imao zahteve o ministarstvima, direktorima... Na kraju smo se dogovorili, i to više na moje insistiranje, da imaju jednog ministra u vladi. Imaćemo u vladi šire predstavnike manjina i kroz državne sekretare i direktore JP.

Upitan o resoru Nebojše Stefanovića, Vučić je rekao da će on svakako ostati u sistemu odbrane.

Mesta i za manjine

Vučić je rekao da će i stranke manjina dobiti mesta u izvršnoj vlasti - državni sekretari, direktori javnih preduzeća, ali da to moraju biti stručni ljudi jer to nije partijski plen.

Podsetimo, Dačić i Šapić su se juče ujutru sastali sa mandatarkom, da bi kasnije u toku dana imali odvojene sastanke i sa liderom naprednjaka.

Redosled poteza

U NEDELJU ĆE BITI POZNATA IMENA SVIH MINISTARA

Do sutra će biti formirani svi odbori u Narodnoj skupštini, u petak će poslanička grupa podneti predlog zakona o ministarstvima, preko vikenda će se, rekao je predsednik Srbije i SNS, to razmatrati, u ponedeljak će predlozi biti izglasani, a ekspoze mandatarke planiran je za sredu.

Već u nedelju će, međutim, biti održana još jedna sednica Predsedništva SNS, rekao je Vučić, i tada će se tačno znati kako će izgledati nova vlada Srbije.

Mafiju maljem u glavu

KO STE, BRE, VI, BAGRO LOPOVSKA, DA REKETIRATE PO SRBIJI?!

Najavljujući obračun s kriminalom, predsednik Srbije je poručio:

- Borili smo se za ovu zemlju i doveli je od poslednjeg do prvog mesta, i to je nešto čime se ponosim. Tako hoću da se ponosimo time da zaraćeni klanovi iz susednih država, ne mogu da imaju svoju bazu ovde i svu tu bandu da počistimo, pa i one koji su im na različite načine pomagali, ako iza toga stoji i deo države, bez obzira na cenu. On je rekao da se radi o opasnim ljudima i da se „zmiji mora stati za vrat“, mada je smanjen broj krivičnih dela.

- Pokazaćemo da je država najjača i da narod može slobodno da šeta - poručio je i dodao:

- Ko ste vi da reketirate u Srbiji, bagro lopovska, ko vam je dao pravo za to!?

Razgovori o koaliciji

ALEKSANDAR VUČIĆ: U POLITICI SU PRIJATELJSTVA RETKA, ALI...

foto: Printscreen/Instagram buducnostsrbijeav

l Predsednik Vučić se sastao juče oko podneva sa Ivicom Dačićem, a nešto kasnije i Aleksandrom Šapićem.

foto: Printscreen/Instagram buducnostsrbijeav

- Prijateljstva su u politici retka, ali su zajedništvo i jedinstveno delovanje ključni za dobrobit Srbije - objavio je Vučić na Instagram profilu.

Kurir.rs/ K. Blagović - S. Slamnig /Foto: Kurir, Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track