ANA I DESET MINISTARKI: Ove žene vladaće Srbijom!
Foto: Kurir, Shutterstock, Tanjug

VIŠE OD 50 ODSTO VLADE ČINIĆE DAME

ANA I DESET MINISTARKI: Ove žene vladaće Srbijom!

Politika -

Od 21 ministarstva, više od pola pripašće ženama. Analitičari ocenjuju da će vlada u ovom sastavu, iako bi trebalo da traje svega godinu i po, biti pravo osveženje.

Nova vlada imaće nešto više od 50 odsto žena - uz mandatarku Anu Brnabić, u Nemanjinu 11 ulazi još 10 dama!

foto: Beta/Dragan Gojić

Prema saznanjima našeg lista, članice nove vlade su: Zorana Mihajlović, koja će ili ostati u sektoru građevine ili preuzeti resor energetike, Jadranka Joksimović, koja će, po svemu sudeći, nastaviti da vodi resor za evrointegracije, kao i Anđelka Atanasković, koja bi mogla da dođe na čelo Ministarstva privrede.

Nova lica

U Nemanjinu 11 ulazi i Irena Vujović i to, najverovatnije, kao ministarka zaštite životne sredine, Gordana Čomić, bivša poslanica DS, najizvesniji je kandidat za minstarku za rodnu ravnopravnost i društveni dijalog, kao i Marija Obradović, dosadašnja poslanica SNS, ali je i dalje pod znakom pitanja na čelo kog resora će ona doći.

Darija Kisić Tepavčević, članica kriznog štaba, prema nekim informacijama biće ili na čelu Ministarstva za rad ili Ministarstva prosvete, dok bi sektor pravde mogla da preuzme Maja Popović, bivša šefica kabineta direktora BIA. Maja Gojković je novi ministar kulture, dok će Ministarstvo trgovine preuzeti Tatjana Matić.

Ravnopravnost

Srpska napredna stranka će danas održati sednicu Predsedništva, kada će, posle četiri meseca od izbora, biti poznata imena svih ministara.

Veliki broj dama u vladi je, prema rečima političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, pravo osveženje.

- Dobro je da se teži rodnoj ravnopravnosti, ali ne po cenu efikasnosti. Nadam se da se vlada pravila po tom principu i svakako da će biti vlada kontinuiteta - navodi Anđelković.

Maja Popović

- Advokat, bila je šefica kabineta Aleksandra Ðorđevića, bivšeg direktora Bezbedosno informativne agencije. Mediji navode da je suprug Maje Popović sudija Apelacionog suda Rastko Popović.

Anđelka Atanasković, SNS

foto: Jovo Mamula

- Rođena 1958. u Trsteniku, diplomirala je na Mašinskom fakultetu. Proglašavana je za najboljeg menadžera jugoistočne Evrope 2016, ženu godine u regionu. Vučić je više puta za nju rekao da je „žena zmaj“, a ona je poručila da je nadimak, zbog upornosti i požrtvovanja, delom zaista i opisuje. Član SNS je od osnivanja, 2008.

Irena Vujović, SNS

foto: Dado Đilas

- Rođena je 1983, po obrazovanju je diplomirani ekonomista-master. U SNS je od 2008, a 2012. je postala poslanica. Dve godine kasnije napušta parlament i odlazi u kabinet gradonačelnika Beograda, gde je imenovana za pomoćnicu gradonačelnika. Na čelo opštine Savski venac došla je 2016.

Marija Obradović, SNS

foto: Zorana Jevtić

- Rođena je 1974. u Kraljevu. Radila je kao novinarka i urednica na RTV Kruševac i RTV Kraljevo. Prvi put je ušla u parlament, na listi SNS, nakon izbora 2012, a bila je i sazivima posle izbora (vanrednih) 2014. i 2016. godine. Potpredsednik je SNS od 2016.

Zorana Mihajlović, SNS

foto: Marina Lopičić

- Rođena je 1970. u Tuzli, diplomirala je, magistrirala i doktorirala na Ekonomskom fakultetu. U SNS se učlanila 2010, a u Vladu Srbije je ušla 2012. i to kao ministarka energetike. Na toj funkciji je bila do 2014, da bi iste godine preuzela sektor građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Jadranka Joksimović, SNS

foto: Zorana Jevtić

- Rođena je 1978. u Beogradu, diplomirala je na Fakultetu političkih nauka, završila master studije na Fakultetu za ekonomiju i političke nauke na Univerzitetu Alfa. Ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije postaje 2014, a od 2017. je ministarka za EU.

Darija Kisić Tepavčević

foto: Beta Slobodan Miljević

- Rođena 1975. u Sarajevu, završila je Medicinski fakultet 2001, gde je i doktorirala. Trenutno je vanredna profesorka na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Zamenica je direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“.

Gordana Čomić

foto: Marina Lopičić

- Rođena je 1958. u Novom Sadu, i po zanimanju je diplomirana fizičarka. U DS je bila i na poziciji potpredsednice stranke, kao i zamenice predsednika DS. Isključena je iz DS pre nekoliko meseci, a na parlamentarne izbore je išla na listi UDS.

Maja Gojković, SNS

foto: Nemanja Nikolić

- Rođena je 1963. u Novom Sadu, završila je Pravni fakultet. Novi Sad je vodila od 2004. do 2008. i bila prva žena na toj poziciji. Dva puta je birana za predsednicu Skupštine - 2014. i 2016.

Tatjana Matić, SDPS

foto: Beta Slobodan Miljević

- Rođena je 1972. u Beogradu, diplomirala je na Filološkom fakultetu. Na poziciju pomoćnice šefa kabineta potpredsednika Vlade postavljena je 2002. i tu se zadržala dve godine. Od 2012. godine bila je državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Kurir.rs/ Katarina Blagović/ Foto: Kurir, Shutterstock, Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track