Najnovije vesti

STRANI MEDIJI O NOVOJ SRPSKOJ VLADI: Srbiju su svrstali u prvih 10 na svetu, a evo i zašto!
Foto: Prinskrin, Ana Paunković

reagovanja

STRANI MEDIJI O NOVOJ SRPSKOJ VLADI: Srbiju su svrstali u prvih 10 na svetu, a evo i zašto!

Politika

Novom raspodelom ministarskih funkcija u vladi, Srbija je ušla u 10 zemalja sveta s najboljim balansom kada je u pitanju rodna ravnopravnost u izvršnoj vlasti, ocenjuje danas Blumberg, navodeći da polovinu Vlade Srbije čine žene.

Američka agencija podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 2017. godine izabrao Anu Brnabić kao prvu ženu premijera u istoriji zemlje, da se ona otvoreno izjašnjava kao gej, kao i da je i u novom sastavu ostala na funkciji predsednice Vlade.

Pored nje, sastav nove vlade čine Anđelka Atanasković, Irena Vujović, Tatjana Matić, Maja Popović, Marija Obradović, Gordana Čomić, Jadranka Joksimović, Darija Kisić Tepavčević, Zorana Mihajlović i Maja Gojković. Blumberg ističe i da dve petine od 250 poslaničkih mesta u Skupštini Srbije čine žene. “Bloomberg” navodi da će one predvoditi ministarstva ekonomije, pravde, energetike, životne sredine, rada, kulture i ljudskih prava.

foto: printscreen

Naime, nova Vlada imaće 21 ministarstvo, uključujući tri nova, ali ono što je posebno privuklo interesovanje jeste to što će polovina ministara biti ženskog pola. Time je Srbija postala jedna od država sa najvećim balansom kada je reč o odnosu muškaraca i žena u izvršnom delu vlasti – polovinu Vlade Srbije čine žene, navodi “Bloomberg”.

Novi spisak je ubacio Srbiju sa začelja liste, među prvih 10 zemalja koje su ujednačene po rodnoj pripadnosti.

 Kurir.rs/Tanjug

 Foto  Prinskrin, Ana Paunković

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...