GORAN PETRONIJEVIĆ U USIJANJU DANA: Verujem u patriotizam Nikole Selakovića kao novog ministra spoljnih poslova (KURIR TELEVIZIJA)
Foto: Kurir

puno izazova pred novom vladom

GORAN PETRONIJEVIĆ U USIJANJU DANA: Verujem u patriotizam Nikole Selakovića kao novog ministra spoljnih poslova (KURIR TELEVIZIJA)

Politika -

U emisiji Usijanje dana na pitanja koji su najveći izazovi pred novom Vladom? gost je advokat Goran Petronijević.

Da li je nastavak kosovskog dijaloga jedna od važnijih tema nove Vlade? Koliki je izazov za novog Ministra spoljnih poslova Nikolu Selakovića? Mogu li se očekivati nove optužnice protiv pripadnika OVK?

- Sećate se jednih od izbora pre 2012. na kojima je pokušano da se marginalizuje problem Kosova. Ali taj problem je sve prisutniji, a danas je jedan od ozbiljnih problema koje će možda rešavati izbore u SAD.

foto: Kurir

Kako Nikola Selaković treba da se postavi?

- On ima relativno dobro iskustvo, više godina,imao je više funkcija,imajući u vidu njegovo poznavanje međunarodnih prilika i prava da učini sve što je politika Vlade, a znajući ga kao patriotu verujem da će nastojati da to što bolje reši.

Hašim Tači traži priznanje nezavisnosti?

- Albanci su razmaženi i uvedeni su u status žrtve. Njihova je nesreća što su se u tu ulogu uživeli, a oni koji su bili na terenu znaju šta se događalo. Ali oni to neće da priznaju, jer hoće da pokažu kako su zli Srbi proganjali iubijali dobre Albance, a da oni ništanisu krivi. Istina bi morala da ispliva, i da se pokaže da je OVK činila ogromne zločine i nad Srbima i ostalima.

- Nijedan sud ne može da postoji samo za jedne, zakon i kazna moraju da budu univerzalni,niti da se razlikuju žrtve. Pravda mora da bude ista.

foto: Kurir

- Haški tribunal je pao na ispitu primene međunardonog prava, već je imao za cilj da se pokaže da su Srbi krivi za raspad Jugoslavije i rat. Ta ista matrica je primenjena i na sud za zločine OVK na Kosovu, taj sud neće privesti pravdi zočince, već će služiti za pritisak.

- U Americi postoji podela po pitanju Kosova, ja bih jedne nazvao globalistima a druge antiglobalistima.Trampova administracija prethodnoj spočitava loš način rešenja pitanja Kosova.

- Videćemo kako će se ponašati optuženi pripadnici OVK kada se suoče sa dokazima. Optužnice mogu biti poznate tek posle izbora u SAD.

- Potpisivanje sporazuma u Vašingtonu nije povoljno za Bajdena. Albanci su dobili obećanje da će se demokrate vratiti preko Bajdena i rešavati pitanje Kosova u korist Albanaca.

- Ubeđen sam da Prištini ništa ne treba verovati. Sve što dogovara, neće sprovesti, oni imaju prevarnu nameru u osnovi.

- Tramp je za 15-20% skrenuo američku politiku, i skrenuće je još više ako osvoji drugi mandat.

- O Lajčaku imam jako loše mišljenje, jako mnogo štete je naneo Srbima gde god je bio, on je jedan birokrata koji sprovodi politiku onih koji su protiv Trampa.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track