RAT U SPS ZBOG PODELE FOTELJA: Socijalisti besni na Dačića što je Ružiću i Tončevu dao ministarska mesta!
Foto: Marina Lopičić, Zorana Jevtić

SVAĐA OKO PLENA

RAT U SPS ZBOG PODELE FOTELJA: Socijalisti besni na Dačića što je Ružiću i Tončevu dao ministarska mesta!

Politika -

Aleksandar Antić čeka direktorsko mesto u EPS, „Koridorima Srbije“ ili Upravi carina, Slavica Đukić Dejanović trebalo bi da bude savetnica u vladi za pitanja održivog razvoja

Branko Ružić dobio je resor prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, i mesto prvog potpredsednika Vlade, a Novica Tončev, o čemu je pre nekoliko dana Kurir prvi pisao, biće ministar bez portfelja. Sada je izvesno da su oni jedini predstavnici SPS u novom timu Ane Brnabić.

Dušan Bajatović je zadržao direktorsku fotelju u „Srbijagasu“, a od visokih funkcionera SPS još samo Aleksandar Antić može da računa na jaču funkciju i to, kako saznajemo, najizvesnije na čelnu poziciju u EPS, mada su u opciji i mesta direktora „Koridora Srbije“ ili Uprave carina. To je izazvalo opšti rat i nezadovoljstvo u SPS.

Univerzalni ministar

- Dačić je namirio prvo sebe, a onda po ko zna koji put promešao karte u SPS. Zbog ovakve podele nastao je pravi haos u stranci. Ima mnogo socijalista koji imaju velike apetite, a istisnuli su ih Tončev i Ružić. To niko nije očekivao, pogotovo što je socijalistima pripalo Ministarstvo prosvete. Ružića već zovu univerzalni ministar, jer ispada da on može da vodi sve, od evrointegracija, državne uprave i lokalne samouprave, pa evo do prosvete. Mnogi su besni što Dačić uvek vrti iste ljude. Ako prođe Ružić, to će biti prvi put da ministar prosvete bude političar, a u SPS sede mnogi profesori, pa čak i dekani. Slavica Ðukić Dejanović će verovatno ostati u vladi, ali kao savetnik za pitanja održivog razvoja - otkriva naš izvor iz SPS.

foto: Zorana Jevtić

Prema njegovim rečima, nikome nije jasno kako je došlo do toga da Tončev bude najbliži mestu ministra bez portfelja. - On se po stranci preporučivao čak i za ministra prosvete. Nikome nije jasno ni kako je onomad uspeo da ubedi Dačića da postane potpredsednik SPS, a izgleda da ga je ubedio da može i ministar da bude. Ako Tončev zaista uđe u vladu, biće mnogo nezadovoljnih ne samo u SPS već i u SNS - napominje naš sagovornik.

Tončev i Ružić nisu želeli da komentarišu dešavanja u SPS povodom kadrovskih rešenja ove stranke za vladu.

Jako javno preduzeće

Dačić i ne krije kakvu igru igra sa svojim drugovima iz SPS. - Neka se sekiraju još malo - rekao je on juče, ne želeći da otkrije koga će da delegira za ministra prosvete.

Lider SPS otkrio je samo to da Dušan Bajatović ostaje direktor „Srbijagasa“ i da će socijalisti imati predstavnika na čelu još jednog „jakog javnog preduzeća“.

Buduća premijerka Ana Brnabić juče je izjavila da je nova vlada pokazatelj koliko je vlast slušala narod. - Nova vlada je pokazatelj koliko smo, i pored toga što smo ponovo dobili poverenje građana sa listom „Aleksandar Vučić - Za našu decu“, čuli da mnoge stvari treba da se menjaju, da je potrebno da promenimo neke ministre, iako su dobro radili, da bi došla nova energija - rekla je Brnabićeva za Pink.

foto: Nemanja Pančić

Premijerka sutra pred poslanicima ANA BRNABIĆ ĆE IMATI PET POTPREDSEDNIKA

Nova vlada Srbije ima 21 resor, a tri su potpuno nova. Čak 12 budućih ministara potpuno su nova lica na toj funkciji. Mandatarka Ana Brnabić trebalo bi sutra pred Skupštinom Srbije da predstavi ekspoze.Prema našim saznanjima, nova vlada će imati i pet potpredsedničkih mesta i to četiri iz redova SNS i jedno SPS. Potpredsednici bi trebalo da budu Branislav Nedimović, Zorana Mihajlović, Maja Gojković, Nebojša Stefanović i Branko Ružić.

foto: Kurir

Ne propustite

DANAS JE SVETA PETKA! DVA POKLONA U KURIRU: LUKSUZNI DRVENI STALAK S LIKOM SVETE PETKE U ZLATOTISKU plus DODATAK STARS

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava dan Prepodobne mati Paraskeve - Svete Petke, zaštitnice žena, svetiteljke koja je pomagala bolesne i siromašne i važi za jednu od najvećih srpskih slava.

Tim povodom Kurir svim čitaocima poklanja luksuzni drveni stalak sa likom Svete Petke u zlatotisku.

Sveta Petka rodila se u tadašnjem selu Epivatu, pored današnjeg grada Kalistratije, koji se nalazi na obali Mramornog mora. Nakon smrti roditelja, odlučuje da napusti porodični dom i odlazi u Carigrad, gde se zamonašila u Crkvi Svete Sofije i dobila ime Paraskeva.

Nakon toga odlazi u jordansku pustinju, gde je živela strogim asketskim životom do starosti.

U doba pozne starosti, sanjala je anđela koji joj je rekao da napusti pustinju i vrati se u svoj rodni grad, gde je živela još dve godine. Širom naše zemlje nalazi se veliki broj izvora koji su posvećeni Svetoj Petki, a jedan od njih je i izvor Svete Petke na Kalemegdanskoj tvrđavi, gde su njene mošti dugo počivale.

foto: Kurir

Kao drugi poklon dobićete dodatak Stars:

Otkrivamo sve što poznati žele da sakriju, vruće vesti i stare tajne, plus ekskluzivni intervjui i paparaco fotke!

foto: Kurir

Čitajte KURIR!

Kurir.rs/ Ivana Kljajić Foto: Marina Lopičić, Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track