VUČIĆ IZ PODGORICE: Amfilohije je razumeo sa kakvim se mukama suočavam, ne mešam se u formiranje vlade u Crnoj Gori
Foto: RTS Printscreen

PREDSEDNIK SRBIJE IZJAVIO SAUČEŠĆE POVODOM SMRTI MITROPOLITA

VUČIĆ IZ PODGORICE: Amfilohije je razumeo sa kakvim se mukama suočavam, ne mešam se u formiranje vlade u Crnoj Gori

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je došao u Podgoricu, na sahranu mitropolita Amfilohija, jer je želeo da pokaže poštovanje prema takvom, značajnom za narod, čoveku, kao i koliko mu je žao što se njegova smrt dogodila u istorijskom trenutku u kome bi, kako je rekao, znanje i mudrost mitropolita bila potrebna.

Vučić je, gostujući na podgoričkoj TV Vijesti, još jednom izrazio saučešće SPC i narodu u Crnoj Gori.

"On je nesumnjivo bio značajna ličnost, velika i važna ličnost i u srpskom narodu i u Crnoj Gori", rekao je Vučić.

"Ne spadam u sujetne ljude koji bi trebalo da se rukovode time šta je ko o njemu govorio i upravo zato sam se i više puta sastao sa mitropolitom i posle svih reči koje je izgovorio", rekao je Vučić.

On je naveo da je njihov poslednji susret, 24. septembra, bio odličan, dodajući da mu je prisustvovao i mitropolit budimljansko-nikšićki Joanikije.

"Amfilohije je tada rekao da tek sada razume sa kolikim se mukama suočavam kao predsednik i da bolje shvata šta su državni poslovi i kako je njima teško upravljati", rekao je Vučić.

On je dodao da nema problem da ponovi šta je ko govorio o njemu, ali da će mitropolit Amfilohije svakako ući u istoriju zbog svih stvari koje je radio, zbog harizme i uticaja na ljude, kao i zbog značaja koji ima na prostoru bivše Jugoslavije, Crne Gore, Srbije, RS i BiH.

"I nesumnjivo je, nevažno da li ga volite ili ne, da morate da odate postovanje", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da, inače, za sve one koji o njemu izgovaraju najteže reči i uvrede da je nešto izdao, a ne misli, istakao je, na mitropolita, da ima odgovor - u poslednjih nekoliko godina 18 zemalja je povuko priznanje KiM, dok je u vreme onih koji ga kritikuju i drže mu pridike - 85 zemalja priznalo tzv. Kosovo.

"Da ne govorim o tome da smo bili poslednji u Evropi po stopi rasta, na ivici ambisa. A, Srbija će sada biti prva, najuspešnija u Evropi po stopi rasta. Treba da navikavamo na pobednički ritam i mentalitet", rekao je Vučić.

Vučić je odbacio optužbe da se meša u formiranje vlade Crne Gore i istakao da on da se pita nikada ne bi prihvatio to što je sada prihvatio Demokratski front (DF).

"Ne mešam se u formiranje vlade Crne Gore, nisam američka ambasadorka da od mene čujete ko treba i ne treba da uđe u vladu", rekao je on.

Ukazao je da je večeras posetio kuću dugogodišnjeg prijatelja Andrije Mandića i da je razgovarao sa njim, te da su mu lideri DF rekli da su pristali na podršku manjinskoj vladi, što on, kako je rekao, nikada ne bi prihvatio.

"Pošto svi pričaju kako šlušaju mene, ja se nikada ne bih saglasio sa podrškom manjinskoj vladi. Video sam da se o tome govorilo u vašem programu, a to je nešto protiv čega se borim ceo život", istakao je srpski predsednik.

On je podsetio da je jedan od gostiju te televizije, Rakčević, kazao da se ne sme pristati da mandati budu proporcionalno zastupljeni po broju glasova.

Vučić je kazao da mu to ne smeta zbog Crne Gore, već da je suštinska poruka takve izjave: "baš me briga kako je narod glasao, mi smo elita i odlučili smo da smo sposobni da vladamo".

"Po tom principu, ne razumem šta su prihvatili ljudi iz DF-a da podrže", dodao je on.

Vučić je kazao da će na najbolji način sutra sarađivati sa Zdravkom Krivokapićem, kao što poštuje rpedsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

"Ali, privatno ja to nikada ne bi prihvatio", zaključio je on.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track