UNMIK za učešće UN u dijalogu Beograd-Priština
Foto: Tanjug

UNMIK za učešće UN u dijalogu Beograd-Priština

Politika -
NIkolić i zarif pozitivno ocenili ulogu UNMIK-a na Kosovu i Metohiji i istakli da nastavak dijaloga Beograda i Prištine treba podići na viši nivo, kao i unaprediti bezbednost i sigurnost

BEOGRAD - Šef UNMIK-a Farid Zarif podržao je danas predlog predsednika Srbije Tomislava Nikolića da se UN aktivno uključe u dalji tok pregovora Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kabineta predsednika Republike.

Zarif je naveo da se zauzima za mir i bezbednost na celoj teritoriji Kosova i Metohije, ističući da neće biti tolerisane bilo kakve jednostrane akcije. Dodaje se da je u razgovoru pozitivno ocenjena uloga UNMIK-a na Kosovu i Metohiji i istaknuto da nastavak dijaloga Beograda i Prištine treba podići na viši nivo, kao i unaprediti bezbednost i sigurnost.

Imajući u vidu specifičnosti svih problema na Kosovu i Metohiji, Nikolić je kazao da njihovom rešavanju treba pristupiti na adekvatan način, poštujući Rezoluciju 1244 SB UN. Nikolić je ponovio da nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, dodavši da će veoma brzo izaći sa planom, oko kojeg očekuje konsenzus svih relevantnih političkih i drugih faktora.

U taj proces mora da bude uključena i Skupština Srbije, uz poštovanje Ustava, kao najvišeg pravnog akta, dodao je predsednik Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja