Najnovije vesti

DAČIĆ REKAO KAKO STVARI STOJE: Ko god da pobedi, moramo da jačamo odnose sa SAD! Bez međustranačkog dijaloga do kraja godine
Foto: Ana Paunković

Predsednik Skupštine Srbije i lider Socijalističke partije Srbije

DAČIĆ REKAO KAKO STVARI STOJE: Ko god da pobedi, moramo da jačamo odnose sa SAD! Bez međustranačkog dijaloga do kraja godine

Politika

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Srbije i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je danas da Srbija mora da bude spremna na svaki rezultat američkih izbora i da jača odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Dačić je podsetio da su izbori u Americi svetski događaj i rezultati tih izbora će, kaže, imati velike posledice i efekte na međunarodne odnose u celini, i sigurno je da će i Srbija biti deo tog regiona na koje će rezultati izbora uticati.

- Mi moramo da budemo spremni na svaki rezultat. Nezavisno ko pobedi mi moramo da jačamo odnose sa SAD imajući u vidu da nijedna ni druga strana nama nisu nove i da smo održavali kontakte i razgovarali i sa Džozefom Bajdenom i sa Donaldom Trampom u prošlosti, rekao je Dačić novinarima u parlamentu.

Kako je naveo, bez obzira šta našoj zemlji više ili manje odgovara, treba da se trudimo da nađemo najveći ili najmanji zajednički interes koji Srbija i SAD mogu da imaju.

Dačić: Bez međustranačkog dijaloga do kraja godine

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da nije realno očekivati da do kraja godine počnu aktivnosti na međustranačkom dijalogu.

Dačić je novinarima, odgovarajući na pitanje da li je odgovorio Tanji Fajon na otvoren poziv da se krene sa dijalogom pod pokroviteljstvom Narodne skupštine, rekao da je dobio mnoge čestitke povodom izbora za predsednika parlamenta i da je jedna od takvih došla i od predstavnika Evropskog parlamenta Tanje Fajon i Vladimira Bilčika.

Kako je rekao, u tim čestitkama su predložili da se napravi onlajn sastanak na kojem bi raspravljali o međustranačkom dijalogu.

"Nesporna je naša želja da damo svoj doprinos u dijalogu. Ja moram da vas upoznam sa obavezama koje skupština ima, šta je bio dogovor u prošlom mandatu pošto su razmenjivana pisma, šta se dešavalo u prvoj fazi i šta podrazumeva druga faza, kao i ko bi sve trebalo da učestvuje", rekao je Dačić.

On je dodao da će posle aktivnosti na republičkom budžetu razgovarati sa predstavnicima evropskih institucija da se vidi koji bi bili dalji koraci u svemu tome. Prema njegovim recicma, nije hitno da se o tome sada raspravlja pošto su izbori za dve godine.

"Zzelim da posle donošenja budžeta i hitnih stvari na miru raspravimo sva ta pitanja i vidimo kako dalje, imajući u vidu da je u međuvremenu formirano ministarstvo koje treba da se bavi dijalogom", rekao je Dačić. Dodao je da rad parlamenta nije uslovljen time i da "našu agendu mi sami pravimo". Kako je podvukao, rebalans budžeta je glavna stvar i nije realno očekvati da do kraja godine počnu aktivnosti na međustranačkom dijalogu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...