UNS O TUŽBI VLASNIKA JUNAJTED GRUPE: Šolak tražio od srpskih medija ukupno 40.000 franaka odštete
Foto: Screenshot

saopštenje

UNS O TUŽBI VLASNIKA JUNAJTED GRUPE: Šolak tražio od srpskih medija ukupno 40.000 franaka odštete

Politika -

Nema dokaza da su tuženi - Pink, Studio B i Informer - bili na suđenju u Cirihu, saopštilo je juče Udruženje novinara Srbije

Suvlasnik Junajted grupe Dragan Šolak tražio je pred ciriškim sudom odštetu od ukupno 40.000 švajcarskih franaka od Pinka, Studija B, Informera i vlasnika i glavnog i odgovornog urednika Informera Dragana J. Vučićevića zbog "povrede prava ličnosti", navodi se u dokumentima koja je programski direktor televizije N1 Jugoslav Ćosić doneo u emisiju "Oko" na RTS prošle srede. U tim dokumentima, kako je saopštilo Udruženje novinara Srbije (UNS), nema dokaza da su tuženi pristupili suđenju, iako je N1 tvrdio da "tuženi mediji na sudu nisu dokazali nijednu od tvrdnji koje objavljuju".

Šta piše u odluci suda

- Jugoslav Ćosić je u "Oku", u kojem je učestvovao s predsednikom UNS Vladimirom Radomirovićem, rekao da je video presudu, ali ona nije bila među papirima koje je Ćosić doneo u tu emisiju. Na osnovu dostupnih dokumenata, UNS je utvrdio da je Dragan Šolak - sa boravištem u Diliju u blizini Ženeve - Okružnom sudu u Cirihu u decembru 2018. godine podneo tužbu i zatražio zadovoljenje od po 10.000 švajcarskih franaka od firme Pink International Company, Radiodifuznog preduzeća Studio B, Insajder tima (izdavača Informera) i lično od Dragana J. Vučićevića. "Tužbe po osnovu prava ličnosti važe kao sporovi koji nisu imovinskopravne prirode, osim ako tužba očito teži postizanju ekonomskih ciljeva (Odluka Švajcarskog federalnog suda, BGE, 5A_205/2008 E. 2.3). To ovde nije slučaj, iako tužilac, mimo utvrđivanja i uklanjanja povrede prava ličnosti, traži da se tuženi 1-4 stave u obavezu da plate po 10.000 CHF (zadovoljenje). Nadalje treba uzeti u obzir da se ovde radi o kompleksnim činjenicama, međunarodnog karaktera (televizijske emisije, internet-televizija i veb-stranica u Srbiji sa iskazanim uspehom na području Švajcarske)", piše u odluci suda iz januara 2019. godine, kojom su tuženi obavezani da sudu dostave depozit od 15.000 franaka za predviđene troškove suda i advokata - saopštio je juče UNS.

foto: Dragana Udovičić

Presuda se skriva

UNS navodi da u samu presudu još nije imao uvid, pa zato i dalje o njoj nemaju osnovne informacije, odnosno podatke da li su tuženi prisustvovali suđenju i da li je sud prihvatio zahtev da plate odštetu Draganu Šolaku. - U ciriškom sudu ranije smo dobili zvaničan odgovor da ne mogu da nam dostave presudu zbog "zaštite podataka o ličnosti", dok je pravni tim Junajted grupe na našu molbu da nam pošalje presudu odgovorio da se obratimo Okružnom sudu u Cirihu - navode iz UNS. Ističu da se iz Ćosićevih dokumenata može zaključiti da su tuženi mediji najverovatnije bili upoznati sa sudskim postupkom, kao i da su primili pozive za pojedine sudske radnje preko Ministarstva pravde i Prvog osnovnog suda u Beogradu. - Među dokumentima su dostavnice iz 2019. godine koje su potpisali zaposleni u Pinku i Studiju B, kao i Insajder tim, izdavač Informera, i advokat Dragana J. Vučićevića. Pravni tim Junajted grupa ranije je UNS-u rekao da je jedan od tuženih "angažovao advokata", što ipak ne znači da je taj tuženi pristupio suđenju - navode iz UNS.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track