USIJANJE DANA O SUDU ZA RATNE ZLOČINE OVK: Ključni uticaj Nemačke, Francuske i SAD
Foto: Kurir

uživo

USIJANJE DANA O SUDU ZA RATNE ZLOČINE OVK: Ključni uticaj Nemačke, Francuske i SAD

Politika -

- Izgledalo je da se oteže da se ne bi ništa uradilo, ali sada vidimo da se donose prve optužnice. Praksa Suda za ratne zločine OVK me demantovala, kaže Branko Lukić, advokat.

- Prvo se optužuju sitni, a onda se dolazi do državnog vrha. Drugačiji je odnos onih koji su se dobrovoljno predali, kaže Lukić.

foto: Kurir

- Uticaj Nemačke je pored američkog ključni, oni žele da se pitaju, nemački parlamentarci su podržali inicijativu Tačija za ukidanje suda. Tači je putovao u Francusku, SAD i Nemačku,jer je saradnik službi Francuske i SAD. Nemačka bi htela da kontroliše investicije na Kosovu, kaže predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša.

Da li će svedoci biti pritiskani?

foto: Kurir

-U procesu protih Haradinaja nestalo je već oko 40 svedoka. Kod nas se pogrešno ističe da je OVK samo ubijala Srbe, a to nije tačno, ubijani su i drugi, samo da su neprijatelji OVK. Pričao sam i sa Albancima koje su zlostavljali OVK. Naša država sa njima ništa nije uradila, a dosta njih ne otišlo u inostranstvo, kaže Lukić.

- Realna je opasnost da dođe do eliminacije svedoka. Vrlo je teško osuditi nekog bez pravih svedoka, kaže Lukić.

- Žuta kuća se nije našla u okviru optužnice, tako da mi se čini da će se Tačiju i ostalima suditi pod političkim uticajem,kaže Beriša.

-Žuta kuća je u Albaniji, pitanje je koliko to pitanje sad odgovara mentorima suda, kaže Lukić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track