SUD POZVAO TAČIJEVE ŽRTVE DA SE PRIJAVE: Da se čuje glas oštećenih kako bi se zadovoljila pravda
Foto: AP/Visar Kryeziu, Shutterstock, EPA

ovk zločini

SUD POZVAO TAČIJEVE ŽRTVE DA SE PRIJAVE: Da se čuje glas oštećenih kako bi se zadovoljila pravda

Politika -

Specijalizovana veća Kosova, poznata i kao sud za zločine OVK, pozvala su večeras žrtve zločina za koje su optuženi Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići da se prijave da učestvuju u sudskom postupku.

Žrtve mogu da učestvuju u postupku ukoliko pokažu da su pretrpele štetu, uključujući fizičku, duševnu ili materijalnu štetu, kao direktan rezultat krivičnih dela iz potvrđene optužnice, navodi se u saopštenju suda.

Ukazano je da će žrtve koje učestvuju u postupcima pred Specijalizovanim većima Kosova obrazovati jednu ili više grupa. Svaka od ovih grupa će učestvovati u postupku posredstvom advokata koji ima ulogu zastupnika žrtava.

Zastupnik žrtava postupa pred nadležnim panelom, a tokom postupka redovno obaveštava žrtve o odvijanju postupka. Zastupnik žrtava će tražiti da čuje stavove žrtava, saslušati njihove probleme i izneti ih pred nadležne sudije, navodi se u saopštenju.

Žrtve koje učestvuju u postupcima pred Specijalizovanim većima imaju određena prava, uključujući pravo da budu obaveštene, da im se prizna status žrtve, kao i da dobiju naknadu štete. Ovim povodom predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova poručila je da je neophofno da se čuje glas žrtava radi ostvarivanja pravde.

"Posredstvom svog zastupnika, žrtve koje učestvuju u postupku mogu da ostvare prava koja su im data prema našim merodavnim propisima i da se postaraju da se njihov glas čuje pred nadležnim sudijama", rekla je Trendafilova.

"Učešće žrtava u postupku je ključna odlika naše ustanove. Po sprovođenju aktivne kampanje u okviru programa za komunikaciju i približavanje javnosti u raznim sredinama na Kosovu i u Srbiji sa ciljem da se javnost informiše o pravima žrtava pred Specijalizovanim većima, mi sada ulazimo u sledeću fazu postupka. Služba za učešće žrtava je spremna da na svaki način pomogne u procesu prijavljivanja žrtava", rekla je sekretar Fidelma Donlon.

Govoreći o važnosti učešća žrtava specijalizovani tužilac Džek Smit je rekao je da su krivična dela za koja se optuženi terete optužnicom teška dela te da se ne sme izgubiti iz vida patnja žrtava.

"Učešće u postupku može žrtvama uliti snagu i obezbediti da se čuje njihov glas", naveo je Smit.

Foto AP/Visar Kryeziu, Shutterstock, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track