SRBIJA S BAJDENOM: Analiziramo kakve promene bi donela pobeda demokrate
Nekad je bio protiv Srbije, ali se to promenilo Džo Bajden, Foto: AP/Carolyn Kaster

ostaju doobri odnosi

SRBIJA S BAJDENOM: Analiziramo kakve promene bi donela pobeda demokrate

Politika -

Imaćemo dobre odnose sa SAD ko god da pobedi. Tramp Srbiju više
uvažava, ali i Bajden će morati da poštuje Vašingtonski sporazum, ocenjuju sagovornici Kurira

Dok se u Sjedinjenim Američkim Državama glasovi sa najneizvesnijih izbora i dalje prebrojavaju, u Srbiji se već nametnula tema kakav će odnos Vašington imati prema našoj državi ako umesto republikanca Donalda Trampa predsednik SAD postane demokrata Džozef Bajden.

Bivši potpredsednik SAD jeste upamćen kao neko ko se zalaže za antisrpske interese, za razliku od Trampa i njegove administracije, koja je pokazala izuzetan sluh za Srbiju. Ipak, sagovornici Kurira ocenjuju da se na nas neće posebno loše odraziti eventualna promena šefa Amerike. Zaključak je: Srbija će imati dobre odnose sa SAD ko god da pobedi u i dalje tesnoj predsedničkoj trci.

Strateški partner

Sa Bajdenom na čelu u početku možda neće biti otvorena vrata do Ovalne sobe, kao što su s Trampom, ali će se Vašingtonski sporazum poštovati, ocenjuju naši sagovornici.

foto: Kurir

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić navodi da će, ukoliko dođe do promene američke administracije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić naći način da Srbija ima dobre odnose sa SAD.

- Nije na Srbiji da daje određene ocene kandidata, ali je nesumnjivo Trampova administracija imala pozitivniji odnos. Bez obzira na to ko bude predsednik, Srbija će nastaviti da ima dobre odnose sa Amerikom. Bajden se više puta sretao i sa predsednikom Vučićem, tri puta je dolazio ovde u posetu. SAD su za Srbiju strateški partner, a Vašingtonski sporazum bismo potpisali bez obzira na to ko je predsednik SAD - kaže Dačić.

foto: Dragan Kadić

Diplomata Vladislav Jovanović podseća da rezultati izbora još nisu poznati i da može da se čeka na finalnu odluku Vrhovnog suda i do nekoliko meseci.

- U tom slučaju, sigurno će pet-šest meseci biti mrtav period u delovanju Amerike. Tramp bi kao „ranjeni predsednik“ radio samo osnovno i ne bi mogao da preuzima šire obaveze. U pretpostavci da Bajden bude nov predsednik, ne treba očekivati bilo kakve suštinske promene, možda neke taktičke. I Bajden bi nastojao da kapitalizuje to što je Amerika bliža Srbiji, ali ne i da ide dalje u susret našim očekivanjima. Ne treba imati iluziju, do toga neće doći. Bajden je preopterećen predrasudama prema nama i ne može se očekivati da pred kraj svog života radikalno menja stavove. Ako bi Tramp dobio spor na Vrhovnom sudu, onda bi posle smirivanja strasti u Vašingtonu mogla da se očekuje još sadržajnija politika po pitanju Srbije i Balkana - zaključuje Jovanović za Kurir.

foto: Printscreen

Koristan saradnik

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić podseća i na važnost rasporeda snaga u Predstavničkom domu SAD.

- Nemoguće je analizirati eventualnu Bajdenovu politiku bez znanja rezultata izbora u Senatu i Kongresu. Ako republikanci zadrže kontrolu nad Kongresom, spoljna politika SAD se uopšte neće mnogo menjati. Tramp je u jugoistočnoj Evropi, pa i na Balkanu vodio politiku kontinuiteta sa prošlom administarcijom. Čudo koje se desilo je da su on i njegova administracija shvatili da Srbija 2020. nije Srbija iz 1990, ali da ni Kosovo nije ono što je bilo 1990. Dok smo se mi reformisali, tzv. nezavisno Kosovo je uradilo malo toga. Ko god da pobedi u SAD, Srbija treba da nastavi s pametnom politikom i da ubeđuje Ameriku zašto smo joj koristan partner, i to ne samo na zapadnom Balkanu nego i u jugoistočnoj Evropi - kaže Milićeva.

TRI SASTANKA

Susreti sa Vučićem i ohrabrujuće poruke

foto: Marina Lopičić

Bajden se u septembru 2015. godine prvi put zvanično sastao u Beloj kući u Vašingtonu sa Aleksandrom Vučićem, tada premijerom Srbije, a godinu dana kasnije, 16. avgusta 2016. godine, tada kao američki potpredsednik posetio je Srbiju.

Tokom sastanka sa Vučićem, a nakon što je srpski državni vrh doneo odluku da neće uvoditi sankcije Rusiji po ugledu na zemlje EU, Bajden je poručio da Srbija ne mora da bira - Amerika ili Rusija.

Bajden se još jednom sastao sa Vučićem, u januaru 2017. godine u Davosu, kada je istakao da je Srbija ključna za stabilnost zapadnog Balkana i konstatovao da su učinjeni veliki koraci u dijalogu sa Prištinom. Ipak, Bajden se s entuzijazmom odnosio prema tzv. nezavisnosti Kosova, njegovi saradnici su izrazili podršku prijemu Kosova u Unesko i učešću na Olimpijadi 2016. u Brazilu. Takođe, Bajden je bio jedan od onih koji su podržavali NATO bombardovanje 1999, ali i branili interese kosovskih Albanaca prilikom jednostranog proglašenja Kosova.

O SUSRETU S JOSIPOM BROZOM Tito je bio genije

foto: Profimedia

Krajem sedamdesetih Bajden je bio senator države Delaver i dolazio je na prostore bivše Jugoslavije, a sa predsednikom Josipom Brozom Titom sastao se u Splitu 1979, nakon sahrane slovenačkog političara Edvarda Kardelja, na kojoj je bio kao član američke delegacije. U svojim memoarima „Promises to Keep“ sa simpatijama je pisao o Titu, dok je o Jugoslaviji takođe govori pohvalno.

- Od 1945. do 1980. Josip Broz Tito vladao je Jugoslavijom ličnošću, odlučnošću i efikasnom tajnom policijom. Lukavi stari komunista održao je zajedno etnički i religijski pomešanu federaciju - pisao je Bajden, a zatim dodao:

- Bio je potreban određeni genije kako bi se održala ta multietnička federacija zajedno, i taj određeni genije bio je Tito.

POSETA

Plesao u Skadarliji uz pesmu Zvonka Bogdana

Kada je Bajden bio u poseti Beogradu 2016, posebno je ostala upamćena jedna scena - njegovo plesanje u Skadarliji. Njemu je priređen doček, a glumica Ljiljana Jakšić je pevala pesmu „Kraj jezera“ Zvonka Bogdana, uz koju je Bajden čak i zaplesao.

TRAMP NE ODUSTAJE

Boriće se za pobedu na sudu

Iako su poslednji rezultati, do zaključenja ovog broja, išli u korist Bajdenu, aktuelni predsednik Donald Tramp osporava rezultate i najavljuje da će se žaliti Vrhovnom sudu. Tako bi neizvesnost izbora mogla da potraje još nekoliko meseci, a možda i da se Tramp ipak dokopa pobede.

foto: Kurir

Bivši ambasador i predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisav Paić uveren je da bi za Srbiju bilo neuporedivo bolje da ipak pobedi Tramp.

- Bajden je jedan od najuticajnijih albanskih lobista u Senatu. I kao potpredsednik SAD za vreme Baraka Obame imao je veliku ulogu u podršci nezavisnom Kosovu. Insistirao je na tome da dijalog Beograda i Prištine treba da se završi priznanjem Kosova kao nezavisne države i da Srbija to mora da prihvati bez kompromisa. Nikome ne odgovara da Bajden pobedi, iako neki ovde kao da priželjkuju njegovu pobedu, pa govore da se ništa neće promeniti, u šta ja sumnjam. Ni ako Tramp ostane, neće doći do korenitih promena, ali je bolje s njim nego s Bajdenom - navodi Paić za Kurir.

Kurir.rs/ Silvija Slamnig Foto: AP/Carolyn Kaster

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track