MONSTRUMI! General Lazarević: OVK zločinci pred majkom silovali devojčicu od devet godina, pa je ZAKLALI!
Foto: EPA, Vladimir Milovanović

aLBANSKI ZLIKOVCI

MONSTRUMI! General Lazarević: OVK zločinci pred majkom silovali devojčicu od devet godina, pa je ZAKLALI!

Politika -

Hašim Tači i Jakup Krasnići, bivše vođe terorističke organizacije, trebalo bi danas da se pojave pred sudijom u Hagu, a nekadašnji komandant Prištinskog korpusa VJ svedoči za Kurir kakve su gnusne zločine činili

Teroristička organizacija OVK je na teritoriji Kosova i Metohije vršila tako surove zločine da bi im pozavideli i najmonstruozniji zločinci. Ubijali su sve srpsko, kidnapovali, vadili organe u „žutoj kući“, silovali, mučili. Tako priča za Kurir general Vladimir Lazarević, penzionisani general-pukovnik, nekadašnji komandant Prištinskog korpusa VJ za vreme rata na KiM i NATO bombardovanja SRJ, uoči današnjeg izlaska pred sud za zločine OVK u Hagu Hašima Tačija i Jakupa Krasnićija, nekadašnjih vođa OVK.

foto: Privatna Arhiva

Zatrli čitave porodice

Lazarević ističe da bi svaki normalan čovek, povodom suđenja ovim zločincima, rekao da je dobro ako ima pravde, pa makar i zakasnele. - Na Kosovu su počinili masovne zločine, pre svega u smislu etniškog čišćenja, na desetine naselja su očistili od Srba. Primera radi, samo uz Radonjićko jezero u blizini Ðakovice, žrtve su otkrivane u jezeru, bili su i bacani vezani žicama i lancima, nalazili su ih potopljene u septičkim jamama... Jako su se iživljavali nad ljudima. Takođe, u jednom planinskom delu u selu Klečka smo otkrili krematorijum sa 21 srpskom žrtvom. Silovali su dete od devet godina pred majkom i zaklali je, masakrirali su civile u Račku, kidnapovali ljude s privatnih imanja, malo-malo, pa su po Kosovu imali improvizovane zatvore... Sami su pričali da su ubijali sve srpsko, kao i nelojalne Albance. Ma, pamet da stane normalnom čoveku šta su sve radili. Zatrli su čitave porodice, i srpske, i albanske, i romske... - navodi za Kurir Lazarević.

foto: Vladimir Milovanović

Naglašava i da je 20 godina prošlo da bi međunarodna zajednica shvatila da su ti doskora bajni političari, oslobodioci Albanaca, zapravo zločinci i da sada pokušaju da ih privedu pravdi.

Jeziva svedočenja

O monstruoznostima koje su činile vođe OVK na Kosovu za Kurir svedoči i Snežana Zdravković Marković (47) iz mesta Devet Jugovića kod Prištine, kojoj su oteli i ubili oca Tomislava, koji je tada imao 53 godine. - Tog 24. juna 2000. moj otac se vraćao od nas iz Prokuplja, gde sam ja bila s porodicom, suprugom i decom, nazad ka svojoj kući kolima. Iako je bio u koloni vozila, njih desetak, koju su pratili Kfor i Unmik, presreli su ga Albanci nekim kombijem, izvukli ga iz automobila i odveli - potresno priča Snežana.

Posmrtne ostatke oca predali su joj na Merdaru februara 2007. i rekli joj da joj je otac ubijen sredinom jula 2003. - Patolog je utvrdio da je imao povrede lobanje, tačnije, ona mu je bila masakrirana. A samo mesec dana nakon što je otet trebalo je da napuni 54 godine - kaže Snežana.

foto: Privatna Arhiva

Tridesetdevetogodišnja Jasmina Stolić 2003. godine je ostala bez babe s majčine strane, maminog rođenog brata i oca Ljubinka Stolića, Slobodana i Radmile Stolić. - Te noći, 3. na 4. jun, u Obiliću upali su u kuću, masakrirali ih i pokušali na kraju da zapale kuću ne bi li uništili tela. Nadam se da će doći do pravde nakon svih ovih godina - rekla nam je Jasmina.

Predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM Sima Spasić, uprkos suđenju, nije uveren da će zločinci odgovarati za svoja dela.

Procedura TAČI I KRASNIĆI NE MORAJU DANAS DA SE IZJASNE O KRIVICI

Bivše vođe OVK Hašim Tači i Jakup Krasnići, optuženi za zločine protiv čovečnosti na Kosovu i u Albaniji 1998-99, danas će biti prvi put izvedeni pred sud za zločine OVK u Hagu. Kako je predviđeno sudskim pravilima, sudija za prethodni postupak će Tačiju i Krasnićiju pročitati optužnicu i pitati ih da li žele da se izjasne o krivici. Oni se mogu, ali ne moraju izjasniti tokom prvog pojavljivanja.

foto: Kurir

Ne propustite

DANAS POKLON U KURIRU! MOLITVENIK GOSPODU ISUSU HRISTU SA ZLATOTISKOM

Dnevne novine Kurir od ponedeljka, 9. novembra, svim čitaocima poklanjaju jedinstvene molitvenike sa zlatotiskom.

Danas ćete uz Kurir dobiti na poklon molitvenik Gospodu Isusu Hristu.

Molitva Gospodu za oproštaj čita se svakog dana, ujutru, posle uobičajenog molitvenog pravila.

Takođe, ova molitva se može čitati u bilo koje doba dana. U molitvi Simbol vere kratko, ali precizno iskazano je pravoslavno ispovedanje vere.

Sutra poklanjamo molitvenik Svetom Nikoli, u sredu Presvetoj Bogorodici, u četvrtak Svetom Vasiliju Ostroškom, a u petak Svetoj Petki.

foto: Promo

Čitajte KURIR!

Ivana Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track